Таен космически самолет ще изпълни "невиждани досега маневри"

Космическите сили на САЩ: Работа в нови орбитални режими
18 окт 2024 21:45, Инна Ангелова
16
Таен космически самолет ще изпълни "невиждани досега маневри"
Снимка: bill, X

Таен експериментален космически самолет ще извърши нов тип специализирана спирачна маневра, докато навлиза отново в земната атмосфера, съобщиха от космическите сили на САЩ.

Тайният космически кораб X-37B се управлява дистанционно и е разработен от Boeing, за да служи за неизвестни цели в служба на Министерството на отбраната на САЩ. Въпреки че мисиите му са класифицирани, известно е, че преди това е служил като платформа за тестване на въздействието на слънчевата радиация върху семената, пише LiveScience.

Отбелязва се, че в своята маневра самолетът ще изпълни airbraking – поредица от контролирани спускания в земната атмосфера, при които корабът умишлено използва аеродинамично съпротивление, за да промени орбитата си, без да изразходва твърде много гориво.

Секретарят на ВВС Франк Кендъл заяви: "Тази нова и ефективна поредица от маневри демонстрира ангажимента на Космическите сили за постигане на новаторски иновации, докато изпълняват мисии за национална сигурност в космоса“.

Тестовете за въздушно спиране ще позволят на кораба да промени орбитата си бързо и непредвидимо, което може временно да попречи на други страни да го проследят.

X-37B започна седмата си мисия през декември 2023 г. след изстрелването на тежката ракета Falcon Heavy на SpaceX. Той се контролира както от Космическите сили, така и от Дирекцията за бързи способности на Департамента на ВВС, служба на ВВС, която съществува, за да разшири границите на военните технологии.

Изключение прави сервизният модул X-37B, който съхранява част от техническото оборудване на космическия кораб: той трябва да бъде изхвърлен от кораба преди кацане. Той може да остане в космоса години наред, обикаляйки около Земята за 908 дни, зареждайки батериите си с помощта на бордови слънчеви панели.

Параметрите на последната мисия включват "експериментиране с технологии за пространствено осъзнаване" - системи, използвани за откриване и проследяване на обекти в орбитата на Земята.

"Като се има предвид дългата орбита на космическия кораб, той потенциално може да проследява сателити в околоземна орбита, включително вражески сателити“, се отбелязва в статията, цитирана от “Труд”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от ЕС
Има ли пръст Китай в кризата с фентанил в САЩ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Космически самолет..... така и не се научихте кое как да превеждате в днес....
15
1
 
0
 
! Отговори
бл преди 58 минути
Тая тромава патица и МиГ-31 и С500 я свалят на гюме.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Многополюсният модел не е добър, хората няма да живеят мирно и свободно, ще се върне времето на СССР и запада, а може и чините. Завеси, стени като в Берлин. Е хората ги разрушиха, върнаха се към свободен и мирен живот в световен мащаб и сега отново лагери и войни. Това не бива да се толерира и всички трябва да се борят за мирен и проспериращ свят..
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А копейките си мислят, че колхозниците като говорят постоянно за атомни оръжия и разрушения и другите са така. Не копейки, другите нормални страни не отделят 30% от БВП за отбрана а едвам 2% в 21век
12
0
 
3
 
! Отговори
машка рубашка преди 1 час
продавате се за дребни куупейки
11
1
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 часа
До Анонимен 10 А ти за какво мислиш се използва този таен ямерикански космолет? За порно филми ли ?
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А в това време колхозниците си тестват ядрените оръжия. Там всичко е насочено в посока разрушение и мизерия
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен_89 преди 2 часа
И накрая един гол за САЩ 🖕
8
1
 
3
 
! Отговори
Шшшшшт! преди 2 часа
Бааго и тайната тайна работа, дето е описвана с подробности дори и в българските медии . Шшшшшт, тия дето прочетата статията на никой да не казват щото това е тайна. Ша разбере някой дето не трябва да разбира и ша провали тайната. Тия дето не е за тях тая статия , да не четат .
7
1
 
3
 
! Отговори
3aйo Цuцuн преди 2 часа
Toй u Huku ucka ga nътyвa!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
да го бяха ползвали да си свалят ората от МКС преди месец....
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Преди малко некъв козешки тролейбус гъгнеше, че само Русия се занимавала с оръжия...
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А това вече има бъдеще . Много е важно тия рвжими да се направят и няма да има нагряване на корпуса при навлизане в атмосферата . Добрата стара идея от студената война за космически бомбардировач .
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Те и самолетите на Боинг изпълниха някои невиждани досега маневри.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"и е разработен от Boeing"................Олеле майко.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Toй u Huku ucka ga nътyвa!