Зеленски, Тръмп или Харис: Може би никой няма да сложи край на войната в Украйна

Примирие сега може да означава началото на нов конфликт
19 окт 2024 20:00, Инна Ангелова
188
Зеленски, Тръмп или Харис: Може би никой няма да сложи край на войната в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната в Украйна се развива зле за добрите сили. Украйна бавно губи на източния фронт. Силите ѝ изпитват недостиг на човешки ресурси и боеприпаси. Проникването в Русия през лятото влезе в заглавията на вестниците, но не промени цялостната динамика на бойните действия. Кампанията за нанасяне на дълбоки ракетни удари в Русия изглежда обещаваща, но е ограничена от неувереността на Запада. Широко пропагандираният „План за победа“ на Украйна, който включва стремеж към членство в НАТО, не получи особена подкрепа от САЩ.

С влошаването на обстановката в Украйна във Вашингтон се засилва натискът за постигане на споразумение чрез преговори. Проблемът е, че никой не знае как да превърне влошаващата се обстановка на бойното поле в достоен мир.

Планът на бившия президент Доналд Тръмп е най-простият: възможно най-скоро да събере руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски и да ги заплаши с тежки последици, ако войната не приключи. Тръмп би могъл да каже на Зеленски, че рискува да загуби помощта на САЩ, ако не сключи сделка; той може да съобщи на Путин, че САЩ в случай на съпротива от страна на Русия ще увеличат размера на помощта или ще наложат на Москва по-сурови санкции.

Стратегията отговаря на имиджа на грубиян на Тръмп. Прекъсването на американската помощ бързо би поставило Украйна на колене. За съжаление не е толкова ясно защо заплахата за повече американска помощ за Украйна би уплашила Путин, като се има предвид, че Тръмп прекара години в оплакване колко струва досегашната помощ.

Подозирам, че планът на Тръмп не е за осигуряване на изгоден мир, а за осигуряване на мир на всяка цена. Изглежда, че Тръмп предвижда Украйна да се откаже от окупираните си територии (може би да замени укреплението си вътре в Русия при Курск за незначителни отстъпки) и вероятно да се съгласи да ограничи отношенията си със Запада в замяна на прекратяване на огъня, което няма да продължи нито минута повече, отколкото Путин иска.

Вторият подход, подкрепян от средите на демократите за националната сигурност, е по-реалистичен, тъй като признава, че Украйна се нуждае от по-благоприятна ръка за игра. САЩ ще продължат да помагат на украинците да защитават територията си с надеждата в крайна сметка да превърнат в непосилна стойността на руските нападения. Вашингтон може умерено да затегне санкциите, като се насочи към някои китайски банки, които осъществяват стратегическа търговия с Русия. Ако вицепрезидентът Камала Харис спечели изборите, тя може да се опита да предостави още един пакет от помощ за Украйна, за да покаже на Путин, че не може да надвие Запада, и да помогне на Киев да се възстановява за поне една заплаха от нова офанзива. Може би тогава Украйна и Западът биха успели да водят дипломация от позицията на единството и силата.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от Русия
Подводният флот на Русия е в подем, притеснява ли се САЩ от това?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
малоyмен малоyмна
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
***
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
***
162
0
 
4
 
! Отговори
Име преди 1 час
"Добрите" сили са като "добрите" ваксини срещу ковид!
161
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Инна Ангелова....колко ти плащат да пишеш глупости кой какво щял да направи.... откъде ги вадиш тези истории? Добрите сили губели...ххаха, кои са добри сили?
160
2
 
5
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 2 часа
Единствено украинците могат да я спрат войната, като набучат зеленясалото еврейско лайнюю Зеленски на кол на средата на Майдан'а и подгонят всички евреи първо към арома-терапевтични камери със Циклон Б, и след това към нажежени сауни, които някои конспиратори ги наричат пещи.
159
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Къдя сте бе , убавци - урковци, западни подлогги, нещо май май стиснахте езичето между зъбите и само профлянквате цинизми! Ай, голема уйдурма!
158
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 часа
Русия ще сложи край на войната след като постигне целите си догодина. Ако не ги признаят, ще продължи към Киев, докато в Киев накрая някой не подпише капитулацията на Украйна.
157
3
 
7
 
! Отговори
Тръмпист преди 3 часа
Какво знае изгоден мир ?!? Мир е възможен единствено с Украйна отстъпваща вече изгубените територии !!! Още ли има малоУУмници да вярват в нещо различно ?!?! Да отстъпват тези територии докато имат шанс все още да запазят някои територии . Просто и ясно ! Да би мирно седяло - не би чудо видяло . Това е дилемата и извода за Украйна . А зеленски трябва да бъде подведен под отговорност за корупция и държавна измяна ! Това е !
156
1
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 3 часа
Войната ще продължи, така както ще продължи и помощта на Запада за Украйна. Заемането на президентското крисло в САЩ, не е от решаващо значение. Думата имат конгресмените.
155
3
 
11
 
! Отговори
Ами ако тримцата преди 3 часа
Не щат! Тогава Путин ще я приключи!
154
8
 
5
 
! Отговори
ЗЕЕЛНСКИ Е ВЕЛИК преди 3 часа
какс те 3 дневнитее хаххахах а сега и некав 2 дневен,,, УКРАИНЕ никога нема да стане РУСХКА Ко 4ина.. СЛАВА ГЕРОИАМ... ПРо СИА у МРЕ
153
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"И съм работил с Американци в Английска компания" ---> Трите езика включват ли българския?
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Те мypвитe говорят по пет езика, а той само три! Изобщо не ме впечатлява! Нито пък че е видял Западна Европа!
151
2
 
3
 
! Отговори
+- преди 4 часа
До 148То и българите вече не отстъават на сигганите по лАжа и измамами !_)
150
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Спокойно, Путин ще доведе войната до край. Само няма да се плашите.
149
3
 
9
 
! Отговори
Зомбиленд преди 4 часа
За добрите сили се развива добре,а за онези където са сключили 10-годишен срок с дявола,рушат църкви и репресират свещеници си върви на зле.Едно време Бандера е смятал религията като част от индетичността на неговите,а тези в момента колкото и да пускат негови песнички са си просто сатанисти.Не са и националисти,защото са наведени и си продават земята.
148
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До реалист. Стига са фали ва, cигaaнин! Лъжеш кат cигaaнин!
147
11
 
5
 
! Отговори
стотинка преди 4 часа
Наглите копейки нещат да си ходят в родината, а здраво са се вкопчили в България! Вън наглите копейки от земята на нашите деди!
146
0
 
2
 
! Отговори
До русофоб преди 4 часа
Реалист съм, приятелю, а не като теб с две мозъчни гънки! И съм работил с Американци в Английс ка компания в Испания, когато ти си карал на чекийки! И говоря 3 езика между другото! И 10 годи ни работих в Англия, докато ти си шмъркал!