Зеленски, Тръмп или Харис: Може би никой няма да сложи край на войната в Украйна

Примирие сега може да означава началото на нов конфликт
19 окт 2024 20:00, Инна Ангелова
156
Зеленски, Тръмп или Харис: Може би никой няма да сложи край на войната в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната в Украйна се развива зле за добрите сили. Украйна бавно губи на източния фронт. Силите ѝ изпитват недостиг на човешки ресурси и боеприпаси. Проникването в Русия през лятото влезе в заглавията на вестниците, но не промени цялостната динамика на бойните действия. Кампанията за нанасяне на дълбоки ракетни удари в Русия изглежда обещаваща, но е ограничена от неувереността на Запада. Широко пропагандираният „План за победа“ на Украйна, който включва стремеж към членство в НАТО, не получи особена подкрепа от САЩ.

С влошаването на обстановката в Украйна във Вашингтон се засилва натискът за постигане на споразумение чрез преговори. Проблемът е, че никой не знае как да превърне влошаващата се обстановка на бойното поле в достоен мир.

Планът на бившия президент Доналд Тръмп е най-простият: възможно най-скоро да събере руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски и да ги заплаши с тежки последици, ако войната не приключи. Тръмп би могъл да каже на Зеленски, че рискува да загуби помощта на САЩ, ако не сключи сделка; той може да съобщи на Путин, че САЩ в случай на съпротива от страна на Русия ще увеличат размера на помощта или ще наложат на Москва по-сурови санкции.

Стратегията отговаря на имиджа на грубиян на Тръмп. Прекъсването на американската помощ бързо би поставило Украйна на колене. За съжаление не е толкова ясно защо заплахата за повече американска помощ за Украйна би уплашила Путин, като се има предвид, че Тръмп прекара години в оплакване колко струва досегашната помощ.

Подозирам, че планът на Тръмп не е за осигуряване на изгоден мир, а за осигуряване на мир на всяка цена. Изглежда, че Тръмп предвижда Украйна да се откаже от окупираните си територии (може би да замени укреплението си вътре в Русия при Курск за незначителни отстъпки) и вероятно да се съгласи да ограничи отношенията си със Запада в замяна на прекратяване на огъня, което няма да продължи нито минута повече, отколкото Путин иска.

Вторият подход, подкрепян от средите на демократите за националната сигурност, е по-реалистичен, тъй като признава, че Украйна се нуждае от по-благоприятна ръка за игра. САЩ ще продължат да помагат на украинците да защитават територията си с надеждата в крайна сметка да превърнат в непосилна стойността на руските нападения. Вашингтон може умерено да затегне санкциите, като се насочи към някои китайски банки, които осъществяват стратегическа търговия с Русия. Ако вицепрезидентът Камала Харис спечели изборите, тя може да се опита да предостави още един пакет от помощ за Украйна, за да покаже на Путин, че не може да надвие Запада, и да помогне на Киев да се възстановява за поне една заплаха от нова офанзива. Може би тогава Украйна и Западът биха успели да водят дипломация от позицията на единството и силата.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от Русия
Подводният флот на Русия е в подем, притеснява ли се САЩ от това?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 18 секунди
Когато Украйна влезе в НАТО, нашите натовци ще идат в Украйна да я бранят.
133
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
копейки! ООООООО 0000000%%%% ...... ооооо
132
0
 
1
 
! Отговори
Спонсор преди 7 минути
1938 при АНШЛУСА Поляците окупират част от Чехословакия при подялбата с Германия! След войната Сталин им подарява част от Германия! А там има едно "коридорче", от ДАНЦИГ/ГДАНСК, чак до ЛЕМБЕРГ/ ЛВОВ/! Поляци те и Румънците имат да връщат на СЛОВАКИЯ и УНГАРИЯ, така че да не ревът без причина! А ДР ОБЕТА/ТУРНУ СЕВЕРИН/, е част от СЪРБИЯ! Повечето РУМЪНЦИ в района говорят сръбски, както и в района на НАДЛАГ/ унгарски/ освен това някой румънци порай Калафат говорят Български!
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Подкрепете украинския народ! Подарете му бяло знаме, за да се спаси от НАТО! До като нато ги подстрекава мир няма да има!
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
Американците имат по важни задачи, който и да стане президент, ще се съсредоточи върху Китай. Китайците строят флот и до 4-5 години ще са кокурентни на флота на американците. Амеирканските самолетоносачи са морално остаряли и има нужда от реконструкции
129
6
 
1
 
! Отговори
КРАВАРИН преди 14 минути
Подкрепете украинския героичен народ в неговата справедлива борба за свобода против злите сили! ГЕРОЯМ СЛАВА!
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Зеленски е марионетка и без родина. Ще избяга с окраденото както предишните. Целта на войната е Украйна да изчезне, територията и и ресурсите завладени на безценица, но и плаща за уж възстановяване, а Русия да отслабне и Европа да бъде обградена от врагове и липса на ресурси и налазвана с постоянен миграционен поток, докато се изтрият и традиции и законност и правила, а остане една зависима лесно управлявма маса с ценностна система основана само на мъни мейкърс.
127
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
А междувременно в Москва ПАК е паднал от прозореца пореден високоставен служител, този път на компанията Юкос.
126
4
 
2
 
! Отговори
Гатю преди 21 минути
А ненаглите украинци? Да ти го дават вътре?
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
Пак са налазили форума наглите окраинци!
124
4
 
11
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 27 минути
Вън НАГЛИТЕ окраинци!
123
4
 
2
 
! Отговори
КРАВАРИН преди 28 минути
Това за Тръмпи не можаф да разбера! Ако не спрат да се дъpлят един на друг, ще спре помощта на Украйна че не слуша, и същевременно ще я увеличи за да накаже Русия!
122
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
До Чуй меее.... Тия са просто храненици на Сорос и посолството, които за дребни пари са готови и майка си да продадат. Обаче ако се променят нещата и падне USA хегемонията, същите, със същата пяна на уста и пак така неуморно ще оплюват и атлантизма и Европа и САЩ, стига да се намери кой да им плаща за това. Като гледам най-яростните атлантици в БГ, всички са или деца на главните комунисти или все още живи яростни комунисти, които за една нощ се пребоядисаха след падането на Живков.
121
1
 
13
 
! Отговори
Чуй меее.... преди 37 минути
В България е пълно с кравари и евроатлантици.Да заминават на фронта,Зелето ще ги разпредели по фронтовата линия.
120
10
 
1
 
! Отговори
ЗЕЕЛНСКИ Е ВЕЛИК преди 44 минути
До ФАКТ ГЕРОИАм СЛАВА
119
12
 
1
 
! Отговори
ФАКТ преди 45 минути
ЗЕЕЛНСКи унигтоги МОГУ4АИА,,, директно влиза в златните истори4ески хроники наредом с пълководци като АЛександар МАкедонски и АТИЛА.. СЛАВА УКРАИНЕ
118
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 45 минути
Путин, когато постигне целите на СВО, ще сложи край на войната в Украйна.
117
1
 
15
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 50 минути
Това зеленясало еврейско лаййню съсипа Украйна, уби безброй украинци и руснаци, прокуди половината население в чужбина, докара страната до демографска криза и раздава укранската територия и национали ресурси на чужденци. Като кажа чужденци, имам предвид неговите еврейски събратя от сатанисткия култ на Яхве. Ако украинците не се събудят и набучат всичките евреи в Украйна на кол, начело със Зеленски, краят им ще е по-зле и от положението на палестинците в Газа!
116
1
 
12
 
! Отговори
Тато преди 50 минути
Уважаеми и неуважаеми четящи, тази статийка хич не е пропаганда...Само като прочетете първия абзац и видите "добрите сили" ви става ясно за какво иде реч...Украйна видите ли била от добрите сили..Сащ и те най-добрите на планетата...
115
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До От Чикаго Абе отворко, от какъв зор да се готвим за "другия вариант", в който се намираме в момента??? Малоуумното "лидерче" на "свободния свят" (тоест роби и васали на САЩ) до къде докара Европа, която му е на каишка, как се справи в Авганистан, как се справи в Близкия Изток, как се справи в Украйна и до каква дупка закара САЩ??? Гламавата Харис нищо повече от това няма да направи. По-зле е дори от Бидона.