Камала Харис променя предизборната си стратегия, има ли страх от Тръмп?

Популярността на Доналд Тръмп расте
18 окт 2024 21:00, Инна Ангелова
51
Камала Харис променя предизборната си стратегия, има ли страх от Тръмп?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът Камала Харис променя стратегията на предизборната си кампания, за да привлече на своя страна повече мъже и повече републиканци като цяло, като изостря атаките си срещу Доналд Тръмп на фона на опасенията на демократите от нарастващата популярност на опонента ѝ, видна от последните социологически проучвания.

Публичните изследвания на общественото мнение, както и собствените допитвания на нейния предизборен щаб, отреждат за претендентката на Демократическата партия фотофиниш с кандидата на републиканците и бивш президент в ключови щати, като вследствие на това някои започват да сочат с пръст виновници, а други - да гадаят.

Това е смущаващ момент за една бурна кампания, започнала с огромен скок в ентусиазма и даренията, когато Харис смени отказалият се от президентската надпревара Джо Байдън през юли, организира силен конгрес на демократите и беше приветствана масово като победител в единствения си дебат с Тръмп.

"От самото начало беше ясно, че надпреварата ще бъде напрегната… Не можем да спим спокойно“, казва високопоставен представител на предизборния щаб на Демократическата партия в илюстрация на това какво говорят мненията на дарители, помощници и съветници за настроенията в Белия дом и в предизборния щаб в Уилмингтън, щата Делауер.

На предизборния си митинг в понеделник вечерта в Ери, Пенсилвания, тя предприе рядко срещания ход да покаже видеоклипове от изявления на Тръмп за "вътрешен враг" в Америка, за да изтъкне аргумента си, че той представлява опасност за страната.

През седмицата Харис разговаря с радиоводещия Шарламейн да Год (Charlamagne tha God - Ленард Лари Маккелви - бел. ред.), за да достигне до чернокожите мъже, а след това влезе в конфронтация с телевизионния водещ Брет Бейър в интервю по Fox News, насочено към консервативните избиратели. Популярният автор на подкасти Джо Роугън и неговите последователи, които са млади мъже, може да са следващите на прицел.

В национален мащаб преднината на Харис е намаляла в сравнение с края на септември от седем пункта пред Тръмп до само три, показва проучване на Ройтерс/Ипсос. По-притеснителното за демократите: тя и Тръмп вървят наравно в седемте ключови щата, които ще решат надпреварата.

Социологическите проучвания обаче показват, че гласоподавателите вярват повече на Тръмп по един от най-важните въпроси в предизборната кампания - икономиката.

"Камала Харис е аутсайдерът, както казва самата тя през цялото време“, заяви стратегът на Демократическата партия Антъни Коули. "Много хора смятаха, че подобен изказ е просто политическа поза... Но беше вярно, когато тя го каза за първи път през юли, и е вярно и сега, три месеца по-късно“.

В последните дни трима дарители на Тръмп заявиха за Ройтерс, че се чувстват все по-уверени относно шансовете на Тръмп, отбелязвайки изместването на фокуса на американците към имиграцията, както и скорошната серия от митинги и събития на Тръмп.

Запитана в сряда относно оспорваността на надпревара, Харис каза: "Това са избори за президент на Съединените щати. Няма как де е лесно“.

В национален мащаб Харис с лекота си върна гласоподавателите от предградията и от средната класа, които се бяха ориентирали към Тръмп в последните месеци на предизборната кампания на Байдън, показват социологически проучвания на Ипсос/Ройтерс.

Самостоятелните допитвания на щаба на Харис сочат, че тя е в границите на допустимата грешка във всеки от седемте ключови щата, които биха определили победителя. Що се отнася до тези щати, тя се движи наравно с Тръмп в Пенсилвания, малко пред него е в Уисконсин и след него - в Мичиган.

Една основна слабост е подкрепата на мъжете от всички раси, където Харис изостава от Байдън. Друга е стратегията на кампанията да се насочи към централните щати и нейният неуспех да се ангажира напълно с тамошните демократи, казват някои представители на партията.

С много пари в касата си, демократите смятат да продължат своята акция "на терен" във всичките седем ключови щата и да спечелят наддаването с Тръмп в телевизионните и дигиталните реклами. За момента не е планирано Харис да ограничи публичните си изяви само до най-колебаещите се щати.

"Нашата стратегия е да се състезаваме навсякъде, да разширим географията и да си осигурим колкото се може повече пътища към победата“, написа председателката на предизборния щаб Джен О'Мали Дилън в скорошен имейл до персонала и доброволците.

В програмата на Харис за тази седмица влязоха прояви в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, докато нейният кандидат за вицепрезидент, губернаторът на Минесота Тим Уолз, се насочи към Уисконсин, западната част на Пенсилвания, Северна Каролина и втория избирателен район в Небраска, където спечелването на вота може да се окаже решително за Харис.

"Това е последният напън в една оспорвана надпревара, каквато имаше през през 2016 г. и 2020 година“, каза стратегът на Демократическата партия Дона Бразил, която допълни: "Оставам предпазлива оптимистка". / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от САЩ
Таен космически самолет ще изпълни "невиждани досега маневри"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Би трябвало Тръмп да спечели като после ще реве,защото изперкалите ще сринат пазарите,за да си въвеждат цифровата валута и дигиталното робство.Това би довело до импийчмънт и завръщане на Камилата на бял кон.Точно като в епизод на семейство Симпсън си е.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 59 минути
Има ли страх? А не бе. След вчерашното оакване в интервюто дето даде, рейтинга и падна до долен. Щом американците почнаха да се бъзикат с демократите да връщат Байдън в надпреварата, може да се разбере дали няма страх
40
2
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
ТРЕУМПЕ ДАИ ШИШЕ БЕЛИНА НА КАМАЛА !
39
0
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
КАМАЛКЕ АИЕ ПРЪЦ ПРЪЪЪЦ ! Е НААСРАСА ! БРАУ !
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако Тръмп стане президент тези ''медии'' ще продължат ли да съществуват ?
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Мила ние сме зад теб.Ти ще си най-жалкият президент на държавата на злото,по-успешна дори от Обара и от джентълмена с пурите-поне да беше избрал нещо свестно да не е толкова противно като тоя хипопотам
36
2
 
6
 
! Отговори
Вероятно преди 1 час
Юдео-ционисткото лоби в САЩ ще убият Тръмп, както навремето убиха и Джон Ф. Кенеди. В дълбочина САЩ е ръководена от юдео-ционисти държава.
35
2
 
6
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
АМЕРИКА Е ПОДИГРАФКА ДАЖЕ ЗА МЕХИКО !
34
1
 
7
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
КАМАЛКА Е С МОЗАК КОЛКУ БАЦЕ БАНКЯНСКИ !
33
2
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
РИСТЕ КОЛУМБОФСКИ ВИКАЛ СРАММ МЕ Е ЧЕ ОТКРИХ АМЕРИКА !
32
1
 
6
 
! Отговори
Кикотещата преди 1 час
се кикимора е с IQ като на тризначките от Биг Брадър.
31
0
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
Това е последният напън в една оспорвана надпревара, каквато имаше през през 2016 г. и 2020 година, каза стратегът на Демократическата партия Дона Бразил,....ПРЪЦ ПРЪЪЪЦ .....СЛЕДВА ГОЛДЕ ШИТЕ ОДИН МЕТАР ШИТАК ! 12 КИЛА !
30
1
 
6
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
ИМА ВАПРОС ! АМЕРИКА ШЕ Е КИТАИСКА ИНДИСКА ИЛИ САВЕЦКА ?
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дори не искам да си помисля какво ще стане със света, ако Камала спечели изборите. Търсете си убежища за ядрена война.
28
1
 
6
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
АМЕРИКА Е ВЕЧЕ Е ЗАДЕН ДВОР НА АВРИКА !
27
1
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
СЛЕД СЕХ КАМАЛА Е КОТУ ТРУМПЕ СЛЕД ДЕДО !
26
10
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 1 час
КАМАЛА ХАРИС Е ДОСТОЙНА ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ!! А ДОНАЛД ТРЪМП Е НАПЪЛНО ОПОЗОРЕН ПРЕСТЪПНИК!
25
3
 
4
 
! Отговори
ТУПУТИН преди 1 час
КАМИЛАТА Е МЪЖКА
24
12
 
2
 
! Отговори
Лео преди 1 час
КАМАЛА ХАРИС Е НОВИЯ ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
След ръчно преброяване,разликата ще е един глас!