Честит празник! Отбелязваме 24 май, Денят на българската просвета и култура

Президентът и премиерът се включват в празника
Обновена: 24 май 2024 07:00 | 24 май 2024 07:00, Александър Попов
260
Честит празник! Отбелязваме 24 май, Денят на българската просвета и култура
Снимка: БГНЕС

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Възникването на празника

Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на Кирил и Методий е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев.

След Освобождението

След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско обаче същият запазва функциите си и на демонстрация на българщината в борбата й против турското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се отделя църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година.

Химнът

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11 май 1900 г. музиката към химна.

Президент и премиер се включват в честванията днес

Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев ще участват в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Пред сградата на президентската институция държавният глава ще се присъедини към тържественото шествие по повод празника. Румен Радев ще участва в официалната церемония пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, където ще отправи приветствие и ще поднесе цветя на паметника на светите братя. Президентът ще разгледа и документалната изложба „Непознатият „Рибен буквар“, посветена на 200-годишнината от издаването на първия български светски буквар на д-р Петър Берон в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий.

В Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай празника.

Министър-председателят Димитър Главчев ще се включи в шествието, което тръгва от Министерството на образованието и науката (МОН), а след това ще присъства на тържествения водосвет пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от Общество
Езикът на политиците – липса на етикет, агресивен и обиден дори за кръчма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
1
 
! Отговори
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 22 ГОДИН преди 3 седмици
ОТКАКТО ДПС, НДСВ, БСП СПРЯХА ДЕТСКИТЕ НА БЕЛИТЕ ДЕЦА ЧРЕЗ т.н. ПРАГ В БРУТО
201
0
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 3 седмици
Просвещение...***,ела. Ама Култура...трудна работа. За каква Култура изобщо може да се говори в България.Ние бъркаме изкуствата с Културата и продължаваме да се баламосваме един друг.
200
0
 
1
 
! Отговори
ДНЕС В КАРЛОВО преди 3 седмици
СЛУЧАЙНО СРЕЩНАХ ВЕСКА НЕНЧЕВА ОТ БСП И Я ПОПИТАХ ЗАЩО БЕЛИТЕ ДЕЦА НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ И ДОКОГА ЩЕ ИМА ПРАГ В БРУТО ЗА ДЕТСКИТЕ > НИЕ СМЕ ПОСТАВИЛИ ТОЗИ ВЪПРОС И РАБОТИМ ПО НЕГО > ми отговори тя и веднага изчезна
199
0
 
2
 
! Отговори
Фенербаххе преди 3 седмици
Македонската* нема нужда да ми благодарите блгарчета
198
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 3 седмици
Не се заблуждавайте Дскочината няма ни просвета ни култураИма самосвали л-ниви държавни непотребници и хрантутници и милиони пенсионни ненужници и излишъци!
197
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Туй е византийски празник. Как е станал най-светлия български празник е силно неясно.
196
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали манипулативно е празник никой не може да докаже конкретно но със сигурност е празник на един Насила похристиянизиран Народ от Византия през 866 г при Борис 1 днес естествено България
195
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не се усеща много да е празник, раята пак е за 3 дена почивка в тази част на Гърция в която по принцип никой не ходи, а и да по БТВ в шоуто с което се изгавриха с паметта на Иван Ласкин гост е Ивана, поздрав със 100 патрона ***!
194
2
 
3
 
! Отговори
ВЕЧЕ 22 ГОДИНИ преди 3 седмици
БЕЛИТЕ ДЕЦА НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ, ДЕТСКИТЕ СА САМО ЗА S - ИГАНЧЕТАТА
193
1
 
1
 
! Отговори
Теди преди 3 седмици
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
192
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През 1997 г. след обстойни проучвания на библейските земи израелските археолози с неохота признаха, че на територията на Израел не са намерени никакви доказателства, свързани с Библията. Селищата описани в Стария завет, епиграфски, археологически и етнографски материали от онова време просто не съществуват. Почти като анахронизми звучат и сведенията за големи снегове и студове на територията на Палестина. Щом като в Израел не са се случили Библейските събития, то тогава къде?
191
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В "Енциклопедия на България" планината Рила има следните имена: Долунакс, Дунка, Роала, Долнакс Монд, (Лат), а най-важното и име не фигурира никъде. На всички стари карти от 19 век планината на запад от Родопите се е наричала Орбел. Днес можем да го срещнем единствено като име на паста за зъби. Истинското име на бежествената планина Олимп - Орбел. Орбелус (лат.) или Орбел, означава Хор-Бел, двете имена, под които е бил познат и сподвижника на Йоан Кръстител от Евангелията - Иисус.
190
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С Главчевци и Радьовци няма славянска култура, а фашистка такава!
189
1
 
2
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 3 седмици
До ПроСоТо 202 Мусала , намръщен , кисел , а летище Враждебна ...? Много са си добри имената.Оригинални и точни.
188
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
"а. Според Владимир Хиндалов означава още открито място, годно за молитва, каменна поставка в джамия, върху която се поставят мъртъвците и високо място, откъдето мюезинът вика правоверните за молитва...."Кисел" е моя интерпретация..Специалиста твърди:..-.. каменна поставка в джамия, върху която се поставят мъртъвците и високо място, откъдето мюезинът вика правоверните за молитва.."ПРАВОВЕРНИ",.."мюзеин",...?!?!?! В ХРИСТИЯНСКА България !
187
0
 
0
 
! Отговори
До ПроСоТо 202 преди 3 седмици
В Уикипедия пише, че Мусала значи 'място за молитва'. Иначе Волен Сидеров преди време искаше да смени името, но така си остана.
186
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
Много български и велик празник !.."Върви,народе възродени!"...Има обаче един факт,който много ме тревожи,но явно мнозинството си затваря очите:..-Названието на най-високия връх на Балканите-този в Рила.."Мусала" ?!?!..Какво е "мус" ?..-"намръщения,киселия" ?..И защо Аллах да бъде този символ?..Знам,че няма да разберете,но СИМВОЛИТЕ са изключително важни за всяка нация...Президента има това право-нека преименува "Мусалла" на "Връх Свети Иван Рилски" !!!..Ще се учудите от благотворния ефект.
185
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички кабалисти да вървят.....За другите, българите и вси славяни,да внимават какви книги четат и да се обединяват.Честит празник!
184
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ден на българската писменост, не на славянската!
183
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да твърдиш усилено, че Кирил и Методий са българи е същото като да казваш, че Александър Велики е македонец :))). Нелепо е просто, империя е искала контрол над славяните. От самото начало трябваше да кажат просто поклон и уважение към свети Климент, създател на кирилицата. Истинската ни азбука. Да ама макеруската пропаганда му измисли наставката Охридски с цел манипулация и пропаганда. Може и да е живял в Охрид, но не е роден и изкарал повечето си живот там