Преди Олимпиадата: Украйна тъжи за погубените си атлети

Най-малко 488 украински спортисти и треньори са били убити
26 юли 2024 06:30, Нели Христова
144
Преди Олимпиадата: Украйна тъжи за погубените си атлети

Когато Станислав Хуленков се записа за гранична охрана на Украйна през 2021 г., той потърси стабилна работа на тихата северозападна граница, за да може да продължи кариерата си на изгряваща звезда на джудото.

Две години по-късно 22-годишният младеж изчезва на белязано от артилерия бойно поле в другия край на страната. Останките на Хуленков бяха идентифицирани 10 месеца след това, което го направи един от стотиците украински спортисти, убити при пълномащабната инвазия на Русия.

Преди летните олимпийски игри, които се откриват в Париж днес, Украйна скърби за спортисти като Хуленков, чиято спортна кариера беше прекъсната от войната, която сега върви към 30-ия си месец.

"Той беше от типа дете, което винаги имаше планове", казва майка му Ирина Хуленкова, говорейки пред залата, където синът й тренирал като дете в живописния западен град Луцк. "Той знаеше какво ще се случи утре и вдругиден".

Хуленков беше забележителен в джудото от години в Луцк, близо до полската граница. Той беше сребърен медалист от шампионата на Украйна до 18 години през 2017 г. и спечели трето място на европейската купа за юноши през 2019 г. в Клуж-Напока, наред с други отличия.

"Той беше много талантлив и имаше своя собствена техника", казва Вадим Чернов, близък приятел и партньор по джудо, който посвети бронзовия си медал от European Open в Талин по-рано този месец на Хуленков, публикувайки снимка в Instagram holding до етикета с името на приятеля си по джудо.

Преди войната Хуленков се състезаваше за място в националния отбор на Украйна. Тази цел изглеждаше постижима, докато не беше изпратен да патрулира на беларуската граница след инвазията. В началото на миналата година той беше изпратен в зоната на бойните действия в Източна Украйна.

Чернов казва пред Ройтерс, че се е опитал да убеди Хуленков да подаде молба за отпуск от военните, за да присъства на Купата на Украйна, която се проведе в началото на май 2023 г. Хуленков отказа и изчезна само седмици преди турнира, на 19 април миналата година.

"Той ми каза: "Не мога да оставя братята си", споделя Чернов и добави, че сега носи етикета с името на Хуленков със себе си на събития по джудо. "За мен това е напомняне, че той винаги... пътува с мен на състезания."

Най-малко 488 украински спортисти и треньори са били убити от началото на 2022 г., около две дузини от които са били европейски или световни шампиони в своята дисциплина, според говорителя на спортното министерство Сергей Биков.

Щангистът Александър Пиелишенко, който завърши четвърти в своята категория на летните игри през 2016 г., стана последната известна спортна жертва. Той беше убит в Източна Украйна на 5 май на 30-годишна възраст.

Двукратният европейски шампион се присъедини към армията през първите месеци на нахлуването на Москва - вторият му пряк опит във война, след като избяга от източния регион Луганск през 2014 г., когато Русия предизвика сепаратистки бунтове там.

Спортът винаги е бил неговият живот и той винаги е искал да се върне.

Украйна на Олимпийските игри в Париж

Въпреки по-ранните заплахи за бойкот на игрите, Киев изпраща 140 спортисти и 95 треньори, по-малка делегация, отколкото в мирно време.

У дома те тренираха на фона на редовни руски въздушни удари, които опустошиха критична инфраструктура и потопиха градове в Украйна в мрак.

Спортисти от Русия и Беларус, които позволиха на Москва да използва територията си, за да започне инвазията си през февруари 2022 г., участват в Игрите под неутрален флаг, като им е забранено да пеят химни или да показват знамена и емблеми. Украинските спортни власти през май пуснаха препоръки за своите спортисти за избягване на контакт със състезатели от двете съседни страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
15
 
! Отговори
. преди 1 месец
Някой сети ли се да потъжи за палестинските втлети , о чскай , те нямат атлети , защото не им е позволено да имат държава и когато изСраел избива децата им никой не тъжи , защото не са част от наратива и не са на мода , няма je suis , няма тъга.
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Война е връхлетяла земята им, хора загиват. Но не разбирам хигиенистите, санитарите, лекарите по-малко хора ли са, та специално се жалят едни.
108
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да потъжи малко и за алеята на ангелите,за децата които живяха като плъхове и бяха избивани.
107
5
 
25
 
! Отговори
А УКРАЙНА ЗАЩО преди 1 месец
НЕ ТЪЖИ ЗА ИЗБИТИТЕ 14 000 МИРНИ ЖИТЕЛИ НА ДОНБАС ?!
106
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравната помощ е само за ромите. За българите и за всички останали няма адекватно здравеопазване .
105
6
 
29
 
! Отговори
неразбрал преди 1 месец
Тези фашисти какво правят в Париж?Защо не пазят смърдящата Оссрайна?До кога ще живеят на наш гръб тези пияници и разбойници?50000 нагли укропитека висят на гърба ни от 3 години?До кога ще търпим това мързеливо и нагло племе да съсипва курортите ни?
104
18
 
6
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Ама кво стана вчера в Кураховското направление?;))) Кви са тия разпарчетосани руски салами дето се търкалят по земята украйнска!? Му-ха-ха 79 механизирана бригада им показа тъмната страна! Му-ха-ха
103
5
 
21
 
! Отговори
Тръндафила преди 1 месец
Крокодилски сълзи знаеме ги кои ги леят...още от първата световна война та до днес
102
5
 
22
 
! Отговори
Успокоих се преди 1 месец
Значи, пак са превели парите по линия на войната в Украйна. Бях почнал да се притеснявам за прехраната на българската журналистика.
101
6
 
27
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Ако не присъства "пълномащабната инвазия",значи се отклоняваме от спуснатите опорки и няма да им бъде платено за писането и говореното против Русия. Затова и думичката се повтаря нон-стоп, заработват се центове. Колкото до това, че Украйна тъжи - да би мирно седяло, не би чудо видяло! Да благодарят на краварите и Зеленски, че ги насадиха на пачи яйца.
100
6
 
26
 
! Отговори
Шолц преди 1 месец
Само аз ли усещам рев за служебни медали...
99
5
 
11
 
! Отговори
. преди 1 месец
Еми... нацисти...
98
41
 
6
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 месец
Много ме кефи как под такива статии изпълзяват русофилските тролчета да пускат плюсчета на всеки, койот е за Раззия и минусчета на всеки нормален и трезво мислещ човек. Жалка картинка сте русофили, промити и скопени мозъци, ако въобще са ви останали такива.
97
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още доста има да тъжат фашагите. Ще си платят за всичките избити мирни жени и деца в Донбас.
96
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ne ni sanimavaite s gluposti
95
3
 
12
 
! Отговори
Илия преди 1 месец
Понеже световните юдео-ционистки мрръсници имитират пророчествата на Апокалипсиса, и умишлено подпалиха тази война --- тя ще продължи 42 месеца, т.е. още около една година.
94
33
 
8
 
! Отговори
До Кравар Евроатлант преди 1 месец
пълно е с изостанали, неграмотни русофили в България, жалко че няма българофили
93
26
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Поредния пример за руското лицемерие - пускат бомби на игралните площадки и стадионите в Украйна, а после риват, че не били допускани до олимпийските игри. Останаха ли русофили в България?
92
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега да везмат да им подарят политкоректно и олимпиядата.
91
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Години наред пробутват в Европа некадърните украински музиканти и спортисти. Три пъти печелят евровизия по политически причини, а България има едно второ място от руснака Костов