Нека не се неглижира тезата за саботаж

Трябва се направят много експертизи
26 юли 2024 23:00, Инна Ангелова
25
Нека не се неглижира тезата за саботаж
Снимка: Bulgaria ON AIR

Експертът по сигурност Иван Анчев каза в предаването "Денят ON AIR”, че щом складът е построен на това място и има разрешителни, нормативната база е спазена. Той отхвърли тезата, че става въпрос за нелегално хранилище за взривоопасни вещества.

Анчев е на мнение, че разследващите не трябва да неглижират хипотезата за саботаж и умишлено действие.

"България е страна от един конфликт, имаме редица зложелатели на североизток от нас. Визирам Руската федерация, за която е доказано, че стои зад предишни взривове в български военни заводи. Твърде вероятно е да става въпрос и за човешка грешка или за небрежност. Възможно е да става въпрос за грешка в процедурите. Трябва да се направят редица експертизи. Трябва да се види кой има полза от това нещо. Ако потенциален частен извършител има полза, то ще излезе. Една вражеска държава на България има полза от дестабилизация", посочи Анчев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът поясни, че контролът върху склада се осъществява от служба в МВР - "Контрол над общоопасните средства" (КОС). Анчев обясни, че тя има за задача при такъв тип взривоопасни вещества да осъществява контрола от производството през съхранението до реализацията.

Анчев как, че министърът е трябвало да знае в склада какви средства е имало.
"Огнеборците, когато отидат и влязат в огъня, трябва да знаят какво да хвърлят", добави експертът.  "Има една формула, която е доста зловеща - процентът на изгаряне плюс годините не трябва да надвишава 100. Ако надвишава, шансовете са минимални", смята Анчев.

Той подчерта, че правила за безопасност са "писани с кръв" и трябва да се спазват, за да няма инциденти.

"Не може да купуваш 460 автомобила за 40 млн. лв., а в същото време да не си купил два джоба за пожарогасене. Това е недопустимо. "Пожарна и аварийна безопасност" е отлично звено, просто трябва да бъде още по-добре снабдено, а не да купуваме луксозни автомобили", призова Анчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: складвзривЕлин Пелин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Психиатър преди 1 месец
Бях сигурен,че някой кре'ен ще стигне до идеята за саботаж от Русия.И,ето,тази шушумига се появи.Много сте предсказуеми,бе...
20
0
 
4
 
! Отговори
Гахаха преди 1 месец
*** , България няма врагове, вие политиците имате Путин запалил склад за пиратки , за да дестабилизира държавата :) хахахаха
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам кой и за чии нужди е купил тези 460 автомобила на стойност 40 милиона лева, но знам, че в някои богати държави депутатите ходят на работа с велосипеди.
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия никога не пропуска случай да извърши в България съботаж, диверсия, пропаганда, за да дестабилизира България, със всички средства. Всички руснаци, както и помагачите им сърби, и северномакедонци живеещи в България, трябва да се наблюдават. Да се преустанови издаването на визи и български паспортихна руски граждани. Руснаците вън, от България.
17
2
 
9
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Тоя ром оправдава лошите условия на труд от атлантиците дето складират оръжия за окрайна
16
4
 
1
 
! Отговори
Мара общата преди 1 месец
18,връзката е очевидна - кой каквото избере - Путин или *** нашенски.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли връзка между взривовете и пожарите ?!?
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаме сигнал на Бг он еър без обяснение вече половин година.
13
0
 
12
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 месец
Този експерт да цитира едно съдебно решение,че РФ стоизад взривове във военни заводи у нас.Всичсите присъди са за небрежност.
12
8
 
0
 
! Отговори
Елементарно, Уотсън! преди 1 месец
Ще ви обясня как е станало! Те са изпълнявали поръчка за следващия ден, тоест за днес. Мотокариста (електрокариста) е трябвало първо да натовари един сандък (контейнер) с пиротехниката.А после да го натовари на камиона. Той явно е бил непохватен. Не е захванал добре отдолу контейнера. Той се е преобърнал,паднал е от доста високо и от силният удар е последвала детонация на един или няколко фоерверка. Това се е случило в голяма близост до останалите пълни контейнери в склада и е последвала верижна
11
0
 
11
 
! Отговори
Оня Другия преди 1 месец
До 11Не знам, колко трябва да си глупав за да си мислиш, че момичето с 85 % изгарания е държало "устройство", тоест бомба. Ако беше така, тя и покойният й баща щяха да са разхвърляни на парчета и никога нямаше да стигнат до болница цяли! Мислете малко
10
15
 
5
 
! Отговори
преди 1 месец
Русия ще прави гадости на света докато е така фашизирана .Тук някои се опитват да и адвокатстват но или са много глупави или не са запознати .
9
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ооо, Я СТИГА!!! Момичето с 85 % изгаряния , Явно в ръцете му се е взривило устройството! Кви саботажи бълнувате, кви 5 лева?! Елементарна логика нямате. И не искате да имате!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може и да е ганстерска война с конкуренти? Едва ли е човешка грешка като се знае кой пострада .
7
3
 
10
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
Баширов и Петров??? -))) Колко удобно!!! -))) А, този "експерт" отчита ли например, саботаж от страна на конкуренцията??? Жалко, че Винету успешно унищожи независимата разследваща журналистика в Бг. Имаше такава..., вече не!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко замитат под килима , и то не е от тази година!
5
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия- зложелатели - саботаж.
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анчев, голям нескопосан лъжец си бе. Никой никога не е доказвал, че зад взривовете у нас са били дело на "визираната" от теб държава. Само се опитаха да изкарат едно отравяне на един недоотровен нейно дело.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-вероятната версия е съботаж, но като се каже човешка грешка, всичко се замазва и до там приключва!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това с авотмобилите го дъвчи от 35 години ама файда нулева ...