Честит празник! Отбелязваме 24 май, Денят на българската просвета и култура

Президентът и премиерът се включват в празника
Обновена: 24 май 2024 07:00 | 24 май 2024 07:00, Александър Попов
260
Честит празник! Отбелязваме 24 май, Денят на българската просвета и култура
Снимка: БГНЕС

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Възникването на празника

Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на Кирил и Методий е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев.

След Освобождението

След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско обаче същият запазва функциите си и на демонстрация на българщината в борбата й против турското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се отделя църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година.

Химнът

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11 май 1900 г. музиката към химна.

Президент и премиер се включват в честванията днес

Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев ще участват в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Пред сградата на президентската институция държавният глава ще се присъедини към тържественото шествие по повод празника. Румен Радев ще участва в официалната церемония пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, където ще отправи приветствие и ще поднесе цветя на паметника на светите братя. Президентът ще разгледа и документалната изложба „Непознатият „Рибен буквар“, посветена на 200-годишнината от издаването на първия български светски буквар на д-р Петър Берон в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий.

В Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай празника.

Министър-председателят Димитър Главчев ще се включи в шествието, което тръгва от Министерството на образованието и науката (МОН), а след това ще присъства на тържествения водосвет пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
2
 
! Отговори
ЕВРАЗИЙСКИ ЦЕННОСТИ преди 3 месеца
ППУТИН ПОЗДРАВИЛ РСМАКЕДОНИЯ И СИЛЯНОВСКА ЗА "МАКЕДОНСКАТА" АЗБУКА... РУZKИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ ГО ВЪЗХВАЛЯВАТ И ПИШАТ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАЛИ..
115
5
 
1
 
! Отговори
Консомолецо преди 3 месеца
151 Това е стара болшевишка традиция на дъртите Янкошумкари
114
2
 
3
 
! Отговори
До 149 преди 3 месеца
шMeuл искаш ли пак на баща ти от rЪзЪ в твоите ycтенца както си е по стара ваша семейна традиция
113
2
 
1
 
! Отговори
Честит празник преди 3 месеца
Честит празник на българската писменост и култура https://youtu.be/Qq5R1nwgJrE?si=sv6Y6ZPbdRXluQTc
112
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Днес в Русия е празник Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя Владимир Путин", пише в туит на посолството на Русия в Скопие
111
2
 
1
 
! Отговори
Армандо преди 3 месеца
Ами какво да направим като си имаме азбука те сегашните управници ако могат и нея ще премахнат та имаме право да се гордеем а всички който не са доволни или това им пречи свободно може да живеят където си искат в Европа е пишат на каквато азбука си искат.
110
4
 
2
 
! Отговори
КолтураМиЯнко преди 3 месеца
В бе ге то от 44та няма colture
109
2
 
3
 
! Отговори
До KpaBapop06a преди 3 месеца
Много скоро ще nuщuш яко
108
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Глобалният Елиткато не умееш и майчиния си език се стига до е такива изречения. нормалния човек 2024 владее повече от 2 езика на ниво "по добро от средно". и това не е върхово постижение, а ежедневие. това, че ти си ефрейторче с килийно не те прави голем герой, а още по малко патриот
107
3
 
2
 
! Отговори
Глобалният Елит преди 3 месеца
Нема нужда да преминавате на латиница и да пишете като маймуни ни те просто заменете българския с английски.Не кадърни дори и за това но така ще е най добре.
106
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
*** му е топло на душата, че има велика история. което не е точно така, топло му е щото е изкусал едно шкембенце с голема водка за пет лева на гарата, с парите изкарани от писане на коментари на хонорар. е толкова за великата история на ***
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Освен нас, то почти няма кой да пише на тази писменост, остава Раша, всичко друго си е латиница :))) Путин се опита да прехвърли създаването на кирилицата в СРМ, но не му се получи номера :)))
104
8
 
2
 
! Отговори
Пютин преди 3 месеца
няма съмнение, че Солун и Охрид са в Македония, за Бога - картата на Света е през Очите ми! значи, това е Македонската Азбука!!
103
3
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 месеца
До ВИЗАНТИЯ татарите им е много мъчно, но съвременен вулгаристан няма много общо с царството, превзето от османлиите, да не кажеме изобщо няма общо. а още по малко с империята на борис и симеон. ама как да обясниш на господин ефрейтора от нация техническа, че политически обособената територия, наричана от съседите и "задунайски татарстан" не е наследник на нищо и е по - млада държава от САЩ даже.
102
5
 
1
 
! Отговори
До ВИЗАНТИЯ преди 3 месеца
Хубаво е че няма да оставиш поколение което с npokажeния ти ген да мъpcи земята българска
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Словения, Словакия,Чехия, Хърватска, Полша... да не изброявам, нали се пишат "славяни", защо не пишат на "славянската азбука", драги комрадс :)))
100
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
целата тая патаклама покрай 24 май е да не се задават въпроси,нато, например : " при положение, че пепи ди ерсте създава съвременния образ на руския книжовен език по подобие на "Църковнославянския", а църковнославянски съчинения у нас се изучават като "старобългарска литература", на къв език, дeaба, приказват кацапете"
99
2
 
6
 
! Отговори
ВИЗАНТИЯ преди 3 месеца
Само не разбрахме как се тей става че Хем Вул г ария е цетъра на вселената от която тръгва всичко според някои вул га ро си популисти хем най стара от целия свят и най велика и така нататък а на последно място в ЕС и не само по всички показатели с блокирало образование здравеопазване народа беден граден затънал в дългове една нормална магистрала няма и така нататък.Просто нещо несе връзва.
98
4
 
2
 
! Отговори
Македонските преди 3 месеца
Градове - Солун и Охрид - много са дали на Света и най-вече на Велика Русия в Научно и Технологично Отношение с Ядрени Технологии - са и дали Писменост за да ги документира!
97
2
 
3
 
! Отговори
някакви преди 3 месеца
бля*дове по-долу, пишат че това било "славянска" азбукава ?така ли ?.я да видим сега - кои са тези "славяни" които пишат на кирилица ?.българите - не са "славяни" чехи, поляци, словенци, хървати - пишат нва латиница-сърби и украинци - пишат на смес от кирилица и латиница-монголците - не са славяни-москалите - тюрлюгювеч от всякакав ***, в основите на които са варягите-остават единствените славяни които пишат на "славянската" азбука - белорусите-------е "славянска" ли е ???