УНСС е единственият наш икономически ВУЗ в престижна еврокласация

Обка 4 са университетите ни, включени в нея
26 юли 2024 17:22, Стела Стоянова
9
УНСС е единственият наш икономически ВУЗ в престижна еврокласация
Снимка БГНЕС, архив

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е сред четирите български висши училища и единственото икономическо от тях в престижната класация на европейските университети QS World University Rankings, съобщиха от пресцентъра на ВУЗ-а.

УНСС се изкачва с 23 позиции и от 101-во място, валидно за 2024 г., заема 80-о място за 2025 г. Допуснати до класиране са 133 източноевропейски университета в класацията за Източна Европа.

Университетите в Европа са над 5000, от тях само 684 покриват критериите за допустимост в QS World University Rankings - Europe 2025 и УНСС е един от тях. Висшето училище се изкачва от 601-во място през 2024 г. на 551-во място, валидно за 2025 г., заедно с още три български университета – Софийският университет (СУ) “Св. Климент Охридски“, Пловдивският университет и Тракийският университет - Стара Загора.

QS World University Rankings оценява университетите на база на шест критерия: академична репутация, научна репутация, репутация сред работодателите, съотношение на студенти и факултети, цитирания на факултет, брой чуждестранни студенти и чуждестранни преподаватели.

Това е поредното признание за висшето училище, след като тази година университетът получава най-високата оценка – 9.80  от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) сред всички български университети – най-важният атестат за качеството на образование в съответното висше училище.

Рейтинговата система на висшите училища определя УНСС като ''висше училище с най-висока институционална акредитация според НАОА и най-престижно висше училище в професионално направление ''Икономика'' според работодателите и преподавателите във висшите училища'', допълва оттам.

''Тези постижения, както и изкачването ни в престижната световна класация на университетите – QS World University Rankings, са оценка не само на обучителния процес, а на всичко, което институцията ни предлага от момента на започване на обучението до дипломирането'', отбелязва ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.  По думите му постигнатите резултати с взаимните усилия на всички преподаватели и служители са важна част от неговата концепция за управление.

QS World University Rankings е портфолио от сравнителни класации на колежи и университети, съставени от Quacquarelli Symonds, фирма за анализи в областта на висшето образование. Първото и най-ранно издание на класацията е публикувано в сътрудничество със списание Times Higher Education (THE) под името Times Higher Education - QS World University Rankings и е открито през 2004 г., за да предостави независим източник на сравнителни данни за представянето на университетите. През 2009 г. двете организации се разделят, за да изготвят независими класации на университетите - QS World University Rankings и THE World University Rankings, казват от УНСС.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: УНССкласация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
sd преди 1 месец
пълни глупости. прегледах класацията. единственият БГ университет е СУ на място 661-670.
8
1
 
9
 
! Отговори
unss преди 1 месец
УНСС - Утре Носете Съответната Сума
7
1
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
До НормалноВсе пак има преподаватели, които държат студентите да учат и не дават изпити срещу съответната сума, известни като брадви примерно проф. Гечев, доц. Хърсев, доц. Орешарски и т.н. макар и да не са на нивото на преподавателите по Теоретична електротехника, Дескриптивна геометрия, механики, Теория на управлението и т.н. в инженерните специалности, където е обичайно поне половината поток да остава за есента.
6
1
 
5
 
! Отговори
А 1996 преди 1 месец
Къде беше УНССКой въведе валутния борд
5
2
 
9
 
! Отговори
Доцент преди 1 месец
Утре Носете Съответната Сума = УНСС
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туй е ВИИ Карл Маркс :)))
3
1
 
8
 
! Отговори
Анон преди 1 месец
Интересна реклама на УНСС.Но да питам: под кой номер са останалите университети?Как така един университет е само "икономически"? Тогава не е ли институт или висше училище?Може ли да даде някой инфо за цитирания и пубикации на УНСС в международни бази данни?
2
1
 
14
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 месец
Отдавна не съм се смял така!
1
1
 
15
 
! Отговори
Нормално преди 1 месец
Точно за УНСС се знае, че там изпитите се купуват, а свободната търговия е евроатлантическа ценност.