За 57% от българите най-полезен им е английският, за 10% - руският

За 39% няма достатъчна причина да се учи чужд език
21 май 2024 21:45, Елка Василева
219
За 57% от българите най-полезен им е английският, за 10% - руският
Снимка: Евробарометър

За 57 на сто от българите познанията по английски език са с най-голяма полза за личното им развитие, за 10 на сто такава важност дава руският език, за 14 на сто - немският, а за пет процента - френският. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия.

За сравнение в ЕС ползата от английския се отчита от 77 на сто от участвалите в допитването, 14 на сто посочват немския, три процента - руския и 13 на сто - френския език.

За своите деца участниците посочват отново на първо място избора на английски език (81 на сто у нас и 85 процента в останалата част на ЕС), а руският е със 7 на сто у нас и два процента в другите държави от ЕС.

Най-често гражданите на ЕС заявяват, че познанията по чужд език им служат за работа в друга страна (51 на сто), за намиране на по-добра работа (42-43 на сто), за да разбират хора от други култури (41 на сто у нас и 45 на сто в ЕС). Разлики се наблюдават в количеството на отговорите, че това е необходимо при пътуване за почивка в чужбина (42 на сто в ЕС и 31 на сто у нас), при работни пътувания (40 на сто в ЕС и 31 на сто у нас), за учене в чужбина (30 на сто у нас и 37 на сто в ЕС).

Всеки трети българин и почти половината (47 на сто) от останалите в ЕС уточняват, че могат да водят разговор на английски. Общо 14 на сто у нас и три процента от останалите в ЕС могат да разговарят на руски, пет процента - на немски (10 на сто в ЕС), три процента - на френски (11 на сто в ЕС).

Най-често европейците използват чужд език онлайн и за гледане на филми, като всеки втори в ЕС (всеки трети у нас) говори на чужд език, когато отива на почивка в чужбина. Почти двойна е разликата в броя на българите, които ползват чужд език за четене на книги и новини (15 на сто спрямо 28 на сто в ЕС) и за учене (7 на сто срещу 12 процента в ЕС).

Мнозинството (71 на сто у нас и 60 на сто в ЕС) заявяват, че не използват машинен превод. За 39 на сто от българите няма достатъчна причина да се учи чужд език, а 28 на сто казват, че нямат време за това. Всеки пети у нас заявява, че ученето на език е твърде скъпо.

Европейците признават стойността на изучаването на езици, заявява по този повод еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, цитирана в съобщение на ЕК. По нейните думи ученето на езици е важно за взаимното разбирателство. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Путин В.В. Когато русофилите се "преориентират" към живот в Русия и ползване на руски компютри.
161
3
 
5
 
! Отговори
Четеш ли си преди 3 месеца
До Бай Дрън Обснението ти показва, че не си учил с акъл. В момента "разбираш" защото руския произхожда от българския и е близък до него. Не си го учил с акъл, затова и не можеш да говориш френски (и ОСОБЕНО да го разбираш), както и вероятно не можеш да говориш руски. Впрочем, това казва нещо и за образователната ни система, щом човек без да мисли какво и как учи е получавал 5ци. Що се отнася до ползите, като си бил слаб ученик е ясно, че не можеш да имаш "ползи", защото не си имал УМЕНИЯ.
160
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледам, че слагали минусчета рашистите, само че и да слагат и да не слагат статистиката е пред вас, никой ни иска към Русия, включително и вие. Всички гледат на запад, точка, дори и вие.
159
11
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Имах среден 3 по руски доста често, дори в университета и 5 по френски. Днес разбирам на 95% официалния руски, не разговорния и не разбирам и една думичка френски. Толкова за ползите от изучаване на чужди езици в училище.Хубавото на руският е, че когато се опиташ да обясниш нещо на руски на руснак, той ти казва, давай, говори на български, разбирам те. Или дригия вариант, като почнеш да се извиняваш за лошия руски, ти казва, споко, разбирам всичко.
158
4
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Ако някой иска истинската статистика, нека погледна тая в STEAM, колко хора ползват руския.
157
2
 
8
 
! Отговори
Нюрнберг преди 3 месеца
Немският не е за всеки, не случайно процентът е такъв и 2 пъти по-нисък от ЕС. Но който иска да живее спокойно и да успява, няма друг избор. Същото се отнася и за френския, за ценители и за достъп до най-различна литература и най-вече култура. Непонятни неща за мнозина... за жалост.
156
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Знам и двата езика, голямо предимство си е да знаеш и руски.
155
5
 
7
 
! Отговори
Путин В.В. преди 3 месеца
Тези 57% трябва, бързичко да се преориентират......
154
9
 
12
 
! Отговори
Всичко до тук преди 3 месеца
На английски се прави бизнес,на френски се говори за любов, на италиански се пее, на испански се говори с Бога,на немски се подават военни команди , а на руски може да се прави всичко изброено до тук.
153
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тъй,тъй Когато някой научи мандарин, да дойде да ми се обади. Езици като двете китайски разновидноти и арабския са на практина "ненаучаеми" за чужденците, ако не си израстнал там, освен ако не живееш 300 години. Това е още една причина, защо английският сатана универсален. В една добра учебна система, можеш да научиш англиски за 4-500 учебни часа, разпределени в два симестъра.
152
6
 
7
 
! Отговори
Будали преди 3 месеца
Будали с будалите. Учете китайски, ама е сложен език, не е за кравари.
151
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Английският език е официално признат за най-богатия език. Масивът от думи, които съдържа пълният оксфордски речник е 600 000. Причината е, че през вековете английският е приспособявал думи от редица други езици - до 20 век най-вече френски, в каря на 20 и началото на 21 испански. Наложи се като универсален език в политика, икономика, култура. Ползва се като международен език дори в Китай.
150
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Английският е в момента основен международен език и не би трябвало да се брои изобщо за чужд език. Чужд е всеки следващ научен след него. Всчки товек по света би трябвало да владее майчиния си и английския език като минимум за да може да е пълноценен гражданин на света.
149
1
 
1
 
! Отговори
Ганьо преди 3 месеца
Предпочитам Френския. С миризмата е важното да свикнеш
148
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ВСЪЩНОСТ АНГЛИЙСИЯТ Е БЕДЕН ЕЗИК НА НИСКО НИВО КАТО ЕЗИКЪТ НА БРАТЯТА РОМИ. БЪЛГАРСИЯТ Е МИНИМУМ 10 ПЪТИ ПО-БОГАТ НА ИЗРАЗНИ СРЕДСТВА ОТ ЕЛЕМЕНТАРИСТИЧНИЯТ ЕЗИК НА ОСТРОВА!!!...
147
5
 
6
 
! Отговори
Дърти вампири преди 3 месеца
Само говорят рушки
146
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тия дето посочват руския са разни нафталини на 100 години, кат ритнат камбаната ще се оправи и статистиката ..
145
11
 
5
 
! Отговори
Англосакс преди 3 месеца
Английският език е световен език и трябва да стане първи език в България!
144
6
 
2
 
! Отговори
Кирякос Методикус преди 3 месеца
169 Не е вярно европейците са по интелигентни от ву л гаросите всички говорят английски.Плебей!
143
5
 
2
 
! Отговори
Николай преди 3 месеца
Работя в офис за винетки на границата и мога да заявя, че 1 на 20 европейци говорят английски. За гражданите на трети страни с изключение на турци и иранци английския се знае. Скоро турския ще трябва като цяло ...