За 57% от българите най-полезен им е английският, за 10% - руският

За 39% няма достатъчна причина да се учи чужд език
21 май 2024 21:45, Елка Василева
219
За 57% от българите най-полезен им е английският, за 10% - руският
Снимка: Евробарометър

За 57 на сто от българите познанията по английски език са с най-голяма полза за личното им развитие, за 10 на сто такава важност дава руският език, за 14 на сто - немският, а за пет процента - френският. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия.

За сравнение в ЕС ползата от английския се отчита от 77 на сто от участвалите в допитването, 14 на сто посочват немския, три процента - руския и 13 на сто - френския език.

За своите деца участниците посочват отново на първо място избора на английски език (81 на сто у нас и 85 процента в останалата част на ЕС), а руският е със 7 на сто у нас и два процента в другите държави от ЕС.

Най-често гражданите на ЕС заявяват, че познанията по чужд език им служат за работа в друга страна (51 на сто), за намиране на по-добра работа (42-43 на сто), за да разбират хора от други култури (41 на сто у нас и 45 на сто в ЕС). Разлики се наблюдават в количеството на отговорите, че това е необходимо при пътуване за почивка в чужбина (42 на сто в ЕС и 31 на сто у нас), при работни пътувания (40 на сто в ЕС и 31 на сто у нас), за учене в чужбина (30 на сто у нас и 37 на сто в ЕС).

Всеки трети българин и почти половината (47 на сто) от останалите в ЕС уточняват, че могат да водят разговор на английски. Общо 14 на сто у нас и три процента от останалите в ЕС могат да разговарят на руски, пет процента - на немски (10 на сто в ЕС), три процента - на френски (11 на сто в ЕС).

Най-често европейците използват чужд език онлайн и за гледане на филми, като всеки втори в ЕС (всеки трети у нас) говори на чужд език, когато отива на почивка в чужбина. Почти двойна е разликата в броя на българите, които ползват чужд език за четене на книги и новини (15 на сто спрямо 28 на сто в ЕС) и за учене (7 на сто срещу 12 процента в ЕС).

Мнозинството (71 на сто у нас и 60 на сто в ЕС) заявяват, че не използват машинен превод. За 39 на сто от българите няма достатъчна причина да се учи чужд език, а 28 на сто казват, че нямат време за това. Всеки пети у нас заявява, че ученето на език е твърде скъпо.

Европейците признават стойността на изучаването на езици, заявява по този повод еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, цитирана в съобщение на ЕК. По нейните думи ученето на езици е важно за взаимното разбирателство. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
5
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Англия е извън ЕС и не трябва, освен ако не си решил да се крадеш.
141
3
 
12
 
! Отговори
хмм преди 3 месеца
Мързел, това е причината да не знаят език сънародниците ни. Било скъпо-хаха глупости. Материали има много и то безплатни. Има приложения, видеа, структурирани уроци -безплатни или за 5-10лв на месец. Само с БГ човек има много стеснен кръгозор. Та как се справяш при пътувания!? Може би затова масово се пътува с агенции. Научете поне английски на разговорно ниво. Знам и малко немски, в момента уча японски (ей така, защото ми е интересно). Вместо да цъкат в TikTok, отдели 30мин на ден и научи нещо.
140
6
 
2
 
! Отговори
Англосакс преди 3 месеца
Българския е плебейски език на папуасите.Учете английски бългериан индиънс
139
5
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Най лошия вариант за живот е английския освен ако не си решил да живееш, като викинг, както руснак да учи украински за да може да се запише на учение. Англичаните не признават, римското право но парите да. По добре, като правите експерименти в живота си идете да живеете в Сибир.
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма лошо да знаеш много езици, нсеки език е прозорец към света. Така казваше бай Тошо и е бил прав.
137
3
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 месеца
57% си служат с английски език. Научили са го от рекламите по медиите.
136
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак пропагандна статия.
135
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ще трябва Турски език да учат младите . Много скоро ще им потрябва.Доброзорно ще го научат инфлацията идва от там.
134
8
 
4
 
! Отговори
Niki13 преди 3 месеца
До Анонимен 148 --- откъде накъде тярбва да знаем английски, глобално поставен въпроса, след като английския език е втори само за една държава в ЕС, защо въобще английския е официален език. Освен по-лесно да разговарят с нас господарите. Срам за ЕС.
133
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аууу ще излезне, че 57% от българите владеят английски и го ползват ежедневно хаха.
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 149, руския си е чист български диалект.
131
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само изключително тьпо *** може да каже, че руският не е полезен. Руският е полу-български, а руските диваци в момента диктуват дневния ред в политиката. Но, разбира се, английският е една идея по-полезен.
130
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БГ е категорично на 1во място в ЕС по най-лошо владеене на английски от населението. В ютюб има качено видео на един влогър от UK, който показва на последователите си България и иска да провери как се справят българите с английския - в случая снимаше във Варна. Всеки 2ри по- възрастен, щом чуеше англ. реч вдигаше рамене или бягаше настрани. Само една ученичка започна разговор на английски доста добре и той я засипа с комплименти!:)
129
7
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
109 ти..чувал ли си за Аркадий Гайдар? ----///----- Аркадий Гайдар е бил съветски фашист от татарски произход. През Гражданската война е извършвал военни престъпления. Хитлеристите го могилизират на 22 Юни 1941 г - в първия ден на войната.
128
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре а колко е процента на знаещите и двата езика. Аз си служа с руския за да се информирам от украинските и руски сайтове за ситуацията с контранастъплението. А с английския ди сверявам часовника и се забавлявам на лъжите които изричат. Освен в България никъде другаде по света не е спрян достъпа до руските медии. В момента се намирам в САЩ и тук на никой не му пука не дали и кога Путин ще смаже Европа. Също така републиканците не харесват Тръмп така че надежда всяка оставете
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
57% поназнайващи английски и криминален политик от село банкя, който може само да мучи -- нормално е България да е най-бедна в ес с тенденция да остане на това място закотвена десетилетия.
126
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От статията разбрах, че 10 процента от българите са мазни русофили, които по цял ден се самооблъчват с путинизка пропаганда. От статията също се разбира, че в другите държави средния процент е 3 за руския. Ми нормално е, че България е най-бедна, корумпирана и изостанала от цял ЕС. Тези резултати не са случайни.
125
1
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 3 месеца
Ще изпитвам Копейкин и Волгин по руски.
124
4
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 3 месеца
Явно Руската Федерация няма проблем. Изглежда че Украйна и така наречения богат Запад имат проблем.
123
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Маркес пустия темарелото