Не е шега работа, живея втори живот – българин, преболедувал западнонилска треска

„До такава степен се тресях, че в спешното се наложи да ме вържат с колани“, казва Стоян Иванов
Обновена: 7 сеп 2024 09:52 | 7 сеп 2024 09:47, Елка Василева
81
Не е шега работа, живея втори живот – българин, преболедувал западнонилска треска
Снимка: архив, БГНЕС

Нови три случая на западнонилска треска са регистрирани у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест, каза пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Колко тежко протича заболяването разказва българин, който се заразява в Съединените щати преди две години.

Още по темата
На хиляди километри от България, в пустошта на Орегон, Стоян Иванов обикаля от град на град, като продава учебници. След ухапване от комар обаче разбира, че е заразен със западнонилска треска.

„Симптомите бяха температура и започнах да се треса. Когато вече бях в спешното отделение, до такава степен се тресях, че когато искаха да ми вземат за втори и за трети път кръвна проба, се наложи да ме вържат с колани“, разказва Стоян Иванов.

Лекарят му обяснява, че заболяването е рядко и няма лекарство срещу него, а случаите на заразени в Америка зачестяват с всяка година.

„Когато постъпих в спешното и когато той предположи, че това е причината, реално каза: "За съжаление, четирима души починаха днес. Преди два дни ги изпратихме с хеликоптер в Калифорния", разказва още мъжът.

„Не е шега работа. Мога смело да твърдя, че живея втори живот. Звъннах на най-близките ми хора, защото усещах как буквално нямам сили да се боря с това нещо“, споделя Стоян.

Той успява да се излекува след седем дни в болницата.
 
У нас през тази година все повече хора се изследват за заболяването. Доскоро се знаеше за трима заразени, но само от тази седмица пробите показват три нови положителни случая.

„Ще имаме шест случая съвсем скоро официално регистрирани. По-голямата част от случаите са от София, но при всички случаи заболяването може да се срещне във всяка една точка на страната“, обясни проф. Ива Христова.

Тя предупреждава, че до края на септември е възможно заразяване и при съмнение е нужно навременно обръщане към лекар.

„Повишена температура с несърбящ обрив. При сериозна отпадналост, силно главоболие и болки в очите трябва да се обърнем към лекар“, каза тя.

С този тип вируси тепърва трябва да свикваме.

„С промяната на климата, със затоплянето му, трябва да сме подготвени за по-голям брой тропически болести, тъй като се разширява ареалът на разпространение“, обясни проф. Ива Христова.

Затова е една препоръката към институциите - регулярно пръскане, така че да се намали популацията на комарите.

А на всички, които отиват на по-екзотични места, Стоян препоръчва: „Да се пръскат за комари и по възможност, ако ходят на такива места, да проверят дали там се пръска. Истината е, че няма нужда да имаме огромен страх от този вирус, защото той се хваща изключително трудно и шансът е много малък.“

В Европа най-силно разпространено е заболяването в Гърция и Италия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от Общество
Прощаваме се с журналиста Иван Гарелов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Има множество премахнати коментари. Може би цели страници.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това че някой е бил съюзник на хитлеристка Германия е позор не е слава !!! Останалите епитети които използваш са позор за теб за работодателя ти и за ефира .
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Окупатори бяха съветските пияни и въшливи орди. Германците бяха съюзници.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно мнение по долу. Плащали сме данък на немските войски окупатори , но сорросоидите удобно си премълчават и даже по лошо позорно лъжат и приписват това на когото им удобно политически.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Работната ръка по хотели ресторанти и предприятия които произвеждат храни е от кол и въже от другия край на света без каквито и да е било хигиенни навици......
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Треската е Западна. Няма хигиенни навици и изисквания. Супермаркети уж западни и други обществени места са под всяка критика. Много ниска култура и нулева хигиена. Заведения за обществено хранене в много лошо състояние. Много ясно че ще има болести и епидемии.
56
0
 
1
 
! Отговори
Да не забравите преди 1 седмица
какви микробиолози се търсиха от чужди държави 2021. "Съвместни програми със съдействието на Националния център по заразни и паразитни болести и Военно-медицинска Академия. Информацията беше потвърдено и от директора на НЦЗПБ проф. Ива Христова. Учените ви проглушиха уш ите, а някой премиери, военни министри, министри на здравеопазване държат отговори на българите. Но къде в ГЕРБ, ДПС, ПП, СДС, ДБ и подчинените им служебни кабинети съвест и отговорност за българския народ.
55
2
 
2
 
! Отговори
Коментиращите тука преди 1 седмица
Първо поколение с обувки! Пази боже!
54
1
 
1
 
! Отговори
ЦТ преди 1 седмица
Земеделското училище писахе на каменни плочи бехме с цървуле по заможните другете беа боси Учителят наказваше с тънка пръчица бой през пръстите.Жените знаеха да готвят, плетат шият и гледат децаМъжете учеха занаят Беме прогимназия,униформа,якичка пола под глезен и еднакви обувки коги през село на път за Русия минаа Германците- Русоляви зеленооки синеоки хубави мъже.Миха се на чешмата.Века къща разпределиха по трима и дадохе и данък по 10кг жито,сирене,месо и леб Вършееше чумата,взе много хора
53
0
 
8
 
! Отговори
д-р. Марко Садов преди 1 седмица
Вкарвайте екзотични работници от държави, където няма течаща вода, канализация и здравеопазване. Тези хора нямат навика дори да си мият ръцете, а работят по хотелите. После болести изчезнали в България от 60 години се появяват наново. Мигрантите са други преносители , но те поне минават "транзит" и заразяват само каналджиите.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо българин трябва да продава учебници от град на град чак в САЩ. Тежка работа и тук може да се намери. Също ми е странно в САЩ няма ли книжарници.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имах силно главоболие, болки в очите и отпадналост вчера. Пих два оъти Тайлол Хот, ядох плодове и пих много вода. Днес ми няма нищо.
50
0
 
6
 
! Отговори
Колко дози? преди 1 седмица
По колко васкини да си набием ,за да можем да прегърнем баба и дядо? Томбола за смарт часовник и 20 лева за супера ще има ли, ако си набия 5 дози? Ако безплатно посещение на публичен дом? Пейки ще къртим ли? Маска да сложа ли?
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хората много често Пият Кафе. Абее къде отиваш? Миии до ресторанта на кафенце! Кафето спира дейността на витамин Б12 да възстановява и поддържа МЕТАБОЛИЗМА НА ЧОВЕКА! Ииии докторите пляскат радостно с Ръце.... Пляс..Пляс Пляс..... Като излезете от ресторанта.... Елате сега при нас!
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С какво са лекували едно време болен от "Жълтеница"? Ми с ядене на агнешки черен дроб, понеже там има естествен витамин Б12 и в центъра на молекулата му има кислороден и водороден атом. Естествения Б12 има бял цвят. А по магазините има червени таблетки Б12? Защо са червени а не бели? Ами производителите в центъра на молекулата на Б12 са заменили кислородния и водородния атом с отровния атом АРСЕН и от бяла молекула станала червена. Е има и бял втечнен Витамин Б12!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кирил Петков и Асен Василев не са плешиви понеже са прекарали като малки дечица Дребната шарка.... Имали са все още Умни Баби! След комунизма веке не останаха Умни Баби.... Мое там някъде по планините да е останала някоя Баба със стари хилядолетни знания предавани от баби на внучки, от внучки станали баби и предаващи знания от своите баби!
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кирил Петков и Асен Василев не са плешиви. :)
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като те ухапе КОМАР .... на една марличка слагаш прах от Активен Въглен и го поставяш на мястото където те е ухапал Комара.... Активният Въглен изсмуква отровата вкарана от Паяка и се чувстваш добре и Усмихнат и Весел и знаеш че не се Боиш от Паяци и тем потобни Комари ....Бръмбари.... Аре у гьола с тия пръскания на отрови по градинките ... Оставете Природата Чиста! Защо Дивото Грозде не е нужно да се пръска, а само расте и е здраво и вкусно до карай? - има зрънца в които има витамин Б17!
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Активният въглен се е изпозувал в Древен Египед за да спре разпространение на отровите в тялото ни. Тя не е често срещана в дома ви, но болниците я използват за пациенти с отровни ухапвания от паяк, хранителни отравяния, или поглъщане на токсични химикали. Не е нужно да страдате от тези заболявания за да използувате активен въглен. Той може да се използува редовно за детоксинация на тялото Ви, може да подобри състоянието на черния дроб, бъбречните жлези.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Активният въглен е мощно натурано средство за лечение, което улавя токсините и химикалите в тялото ни и ги премахва. Би трябвало да знаете, че това средство не е същото като дървените въглища, използвани за барбекю, които съдържат токсини и химикали, и които никога не би трябвало да използвате. Активният въглен може да се направи от различни суровини, но ако желаете да го използвате природообразно лечение, винаги избирайте този, направен от черупки от кокосови орехи.