Патриарх Даниил: Ще запомним дядо Неофит с пословичната му кротост

Бе отслужена архиерейската света литургия за шест месеца от кончината му
7 сеп 2024 15:45, Петър Бойчев
15
Патриарх Даниил: Ще запомним дядо Неофит с пословичната му кротост
Снимка БГНЕС

Патриарх Неофит води църквата ни 11 години безбедно, мирно и даде възможност в мир, благополучие, народът Божий да върви и да отстоява царството Божие. Ще запомним дядо Неофит с пословичната му кротост, но той още от ранните си години, бидейки роден в изключително благочестиво и вярващо семейство, отрано бе възлюбил Бога и не скриваше талантите, които Господ му бе дал, а напротив след основното си образование отиде по онова време, когато не беше престижно, когато беше трудно да се учи в Духовната семинария.

Това каза Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в словото си, след като отслужи архиерейската заупокойна света литургия за шест месеца от кончината на патриарх Неофит, предава БТА.

Заупокойната литургия беше отслужена в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" в София, тъй като на 13 септември се изпълват шест месеца от кончината на патриарх Неофит.

Данаил припомни, че патриарх Неофит във времето на разкола, когато е бил главен секретар на Светия синод, е проявил изключително послушание, вярност към църквата и е допринесъл не малко, а доста за преодоляването на разкола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Общество
Как изкуственият интелект променя дигиталния маркетинг?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хайде пак попщина. Направете им сайт, а не да изскача в новините и ще се види каква е посещаемостта му. Средновековщини!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Патриарх Неофит беше "споминат", понеже осъди руската агресия в Украйна. Руските служби го умориха скоропостижно и си назначиха свой човек. Отстраняват всеки, който не се кланя на кремълския изверг.
10
5
 
7
 
! Отговори
Morski преди 1 седмица
Този НЕ Е моят Патриарх! За мен още няма избран достоен след Патриарх Неофит!
9
0
 
2
 
! Отговори
С черквата напред преди 1 седмица
Изборите чакат електорат смирен и наведен .
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Попадии сър забавляват се с 50 милиона попска субсидия :)))
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Бау Копейка, някой да те е карал да ходиш, от къде знаеш какво е било? Или и ти си като оня ламбърт-сексуален евродепутат от ФИДЕС дето го заловиха на "жартиереното парти "в Брюксел?
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Патриарх Неофит беше смирен човек и обединител, обаче не мога да кажа същото за Сатанаил.
5
6
 
14
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
Сатанаил го видях усмихнат само на снимката с Мутрофанова !
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 2 Православието не се интересува от социума.Само ако му засегнеш интересите в бизнеса им вземат да хвърлят клетви.За хората на практика не им дреме.Те и затова за разлика от католицизма и протестантите не изграждат християнско общество, а им стига да ви продадат икони и свещи, оправяйте се сами.В това отношение са направи либерални.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Особено като патрирх беше много кротък.
2
11
 
5
 
! Отговори
Бау преди 1 седмица
Отец! Вие взехте ли някакво отношение относно ,,концерта" на англичанина тези дни или замълчахте политически коректно!? Това със сигурност не се вмества по никакъв начин в човешките добродетели и Божите заповеди! Събрали се 60 000 заблудени офце, оня цвили като хиена и дрънчи безумни фонетики, тълпата грухти като извънземно животно и това мило модерно!? Хубаво ги накваси дъжда! Браво!
1
4
 
1
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 седмица
Талтей...:)))