Как ядем все повече палмова мазнина, без да знаем?

Увеличава се рискът от заболявания
7 сеп 2024 12:01, Елка Василева
96
Как ядем все повече палмова мазнина, без да знаем?
кадър: Нова тв

Консумирали сме над 6 000 тона палмова мазнина само за първите шест месеца на година и то, без да знаем. Причината се крие в баничарниците и ресторантите. Там продуктите са без етикет, който да прочетем и от който да се информираме какво ядем.

8 от 10 баничарници у нас продават баници със сирене, но без такова. Това показва проучване на “Активни потребители”. Купуваме си закуски в хартиена опаковка и найлонова торбичка. Без етикет, който да пише дали е с имитиращ продукт от палмова мазнина. "Средния потребител няма как да ги различи", заяви пред Нова тв Богомил Николов от Асоциацията „Активни потребители".

Без да знаем, сме изяли близо 7% повече имитиращи продукти тази година. В същото време все по-рядко се намират в щандовете на супермаркетите. "На практика трудно може да се установи, особено от човек неспециалист. Нашето проучване показва, че истинска е само изварата в повечето банички. Един практичен съвет е да избираме банички с извара", обясни Николов.

Имитиращите млечни продукти са евтини, удължават срока на годност и подобряват външния вид на продукта. Но ефектите върху здравето на потребителя могат да бъдат пагубни. "Тези трансмастни киселини повишават риска от възпалителни процеси, които са в основата на инфаркти, инсулти. Имунната устойчивост на организма рязко пада. Засилва се рискът от рак на млечната жлеза, на гърдата, на простата", съобщи диетологът проф. Донка Байкова.

Освен под формата на млечни продукти, палмови мазнини може да намерим и в олиото, в което се пържат картофите по заведенията. "Малко по-късно след изпържване, докато са топли, са приятни, след това стават твърди. Кашкавалът става твърд, като лоена капка. По това може да познаваме", допълни проф. Байкова.

Ако се зачетем в съставките на любимите ни десерти, и там можем да намерим евтината алтернатива. "Децата на България често пъти стават по-пухкавички, по-пълнички, с намалена имунна система", казва диетологът.

"БАБХ трябва да покаже на всички тези производители, дистрибутори и търговци, че проверява и е безкомпромисна", призова Николов. Но само през януари са правени тематични проверки за имитиращи млечни продукти.

"Ако сложите две банички, едната с имитиращ, другата без, разликата между тях ще бъде 10-20 стотинки най-вероятно. И хората ще купуват по-скъпата с 20 стотинки, просто защото не искат имитацията", посочва Николов.

В средата на месеца Националният съвет по храните ще се събере на извънредно заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти. "За съжаление, България е все още на една от призивните позиции по класацията на СЗО. Ние умираме, на второ или трето място, от сърдечни инциденти и заболявания", добави проф. Байкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от Общество
Не е шега работа, живея втори живот – българин, преболедувал западнонилска треска
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
12
 
! Отговори
Питащ преди 1 седмица
Винаги съм се чудил кой е измислил рецепти за сирене и кашкавал с палмово масло! Явно не е бай Грую мандраджията..! Според мен това са технолозите от Висшия институт за хранителни технологии Пловдив! Присъди за всички тях за опит на бавно отровителство на българския народ!
89
0
 
6
 
! Отговори
Хитко преди 1 седмица
Гетото обича боклуц....ите и с радост разби всичко родно.
88
0
 
10
 
! Отговори
За Ваша информация преди 1 седмица
Не се подвеждайте по надпис "Без захар" или "0% захар" на безалкохолни напитки. Прочетете дали не съдържат аспартам. Много от дъвките в магазините са с аспартам.
87
1
 
3
 
! Отговори
Римолето преди 1 седмица
До Анонимен 72 - Ти г-д земевладелецо колко декара трябва да имаш, за да си отгледаш слънчоглед ,че да си направиш олио. Ай малко по реалистично да говорим.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак се отклонява вниманието на бедния българин, баниците са ни най-малкия проблем. Всички храни в страната и извън нея са бъкани с *******, но най-доброто нещо за да окрадеш овцете е разделяй и владей!
85
1
 
6
 
! Отговори
До 84 преди 1 седмица
Имитиращи продукти се използват по цял свят, това е истината, като се загледате продукти произведени в чужбина и ще видите съдържанието, че и в тях има "разстителни мазнини", накратко и палмова мазнина. Навсякъде се използват тези долнокачествени неща, това е реалността, няма как да се забрани само с България, а в останалите страни да е разрешено. Както и с изкуствените подсладители, 99% се използват такива вместо истинска захар! Много по-евтино е, и като има конкуренция, сещате се...
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изварата е по-полезна от сиренето, това слагат вътре и олио. Палмата е в сиренето а такова в баничките няма...
83
1
 
2
 
! Отговори
Хемус преди 1 седмица
В джанките няма!
82
1
 
14
 
! Отговори
Парадокс преди 1 седмица
Самия факт, че се позволява продажбата на имитиращи продукти е показателен за липсата на държавен контрол. Същото важи за некачествените китайски стоки, зеленчуците пълни с пестициди (внос от Турция) и пр. Но иначе хрантутим хиляди чиновници по министерства, агенции, общини, парламент...
81
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Хората "ще купуват по-скъпата", ама друг път!
80
2
 
2
 
! Отговори
бдс преди 1 седмица
Ами работата е проста. Който я внася - на талавизор се кара да изяде едно коло. И се чака резултат. Първом - ще се окаже че никойй не я е внесъл -да я яде митничря. То у неговия г*з кое не е минало-митнически скла е митничрския г*з. Ама има начлство, и то *** има начластво. И тъй до несменян човек(тия дет са нагоре и ги сменая си ги хибът по държавна линия). Тъй ,че на ниво Асково ще се оправи работата...
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 76 С какво го печеш "истинския" ти хляб, пак използваш купено брашно с един куп добавки в него! Да не мислиш, че в хляба за 1-2 лева слагат допълнителни неща освен брашно, сол, набухвател, вода? За това евтиничт хляб е по-здравословен, защото мухлясва за 2-3 дни през лятото, а хляба за 5-7 лева не мухлясва по две седмици! Пробвайте и ще се обедите!
78
1
 
7
 
! Отговори
до 78 преди 1 седмица
и преди 15-20 години в производството се слагаха всякакви отпадъци, колко измрели животни са смляни, просто сега вече слагат повече добавки, иначе отпадния материал си е като преди, просто е овкусен допълнително
77
1
 
10
 
! Отговори
до 76 преди 1 седмица
Няма как да си произвеждаш всичко! Няма как да се прибере човек от работа в 17-18-19 часа и да почне да си меси хляб, да го опече, да сготви, да е посят домати, краставици , царевица, моркови , тиквички и всичко останало, и да отиде да ги обере от градината, ако няма градина да ги посее на село и да ходи с колата до там за да ги отгеда и да си обере, , след това да измие, да изчисти, така че престанете да пивете глупости как всичко може, кой знае как майките ви или жена ви сервират наготово
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди как можеше да качествено и вкусно, а сега ще меся, ще си правя олио, ще си гледам кравата и ще извадя стана на баба да си изтъка дрехите. Говорите ми за изкуствен интелект и не знам какво, а иначе ще връщаме бита от 19-ти век. А и с тоя начин на мислене "всеки да се спасява поединично", така ни цакат, ама масово.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бай *** трябва да се научи да плаща за качество! Няма как да искаш да платиш за палмова мазнина и да получиш истинско сирене, няма как да стане. Материалите за производството на баница с истинско сирене е около 3 лева, няма как Бай *** да плати 2 лева за нещо при което производствените му разходи са 3 лева...Ако има баничарница, която да работи на цена 4 лева баницата с доказано истински материали, , то още като отвори, няма да има повече от 1-2 клиента на ден, и ще затвори 1-та седмица
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 74, повече от 10 години си печем хляба вкъщи. Вкусен, плътен и истински. Не е забранено. Можеш да опиташ :) Пък и с хлебопекарна отнема 10 минути. Наистина не разбирам постоянното мрънкане :)
73
0
 
9
 
! Отговори
За 2 лева преди 1 седмица
За 2 лева, какво искате, истинско сирене ли да има? Като станат по 4 лева тогава може да се иска да са с истинско сирене. Като сметнете като грамаж колко сирене трябва да сложат в една баница за 2 лева, и с цената на ЕВТИНОТО уж истинско сирене сигурно ще е колкото баницата... Няма как да стане. И не 8 от 10 баничарници работят с имитиращ продукт, а 10 от 10, всичко, иначе няма да излезе сметката. Но масово нацията ни неможе да изчислява.
72
1
 
8
 
! Отговори
До 66 преди 1 седмица
Спомням си като бях дете за хляба от фурната на село Дяково. Чудесен, вкусен, ароматен. Само с хляб може да се наядеш и да си сит. За съжаление, фурната там отдавна не работи.
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЗАПАДА ХРАНИ КОМУНИСТИТЕ С БАНАНИ И ПАЛМОВО МАСЛО ЗАЩОТО СА МАЙМУНИ.