Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление

Тези 600 лева, които взимам, са доникъде, казва възрастна жена
Обновена: 11 фев 2024 22:51 | 11 фев 2024 22:15, Нели Христова
296
Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление
Снимка: БГНЕС

Пенсионерите в столицата предимно се отопляват на парно, но пестят от отопление, защото пенсията не им стига.

"На парно се отоплявам. Не знам колко пестя, накрая на годината ще разберем", каза Огнян Стоянов, който е работещ пенсионер, тъй като само с пенсия няма как да се оправи.

Той сподели, че пенсията му е 1000 лева: "Ако ме питате мен, то трябва да е някъде около 2000 лева пенсията, за да можеш да си плащаш сметките и вече лекарства, пазаруване и т.н.".

На въпроса как се отоплява, Нина Заркова, която е писателка, отговори: "Когато както се случи. Радвам се на хубавото време. Нямам парно, има газ скъпа, има ток скъп, има и дърва, камина, така че каквото се случи".

Тя е категорична, че не може да не се пести от отопление. "Всичко се пести. Човек трябва да има балансиран бюджет", добави жената, като уточни, че води живот на средностатистически българин, който се занимава с изкуство.

Според Заркова българският гражданин се нуждае от много добри приходи, нуждае се от добро възпитание, за да харчи разумно парите си и да осигури добро бъдеще и прекрасно образование на децата си.

Катя се отоплява на парно, но частично, признава, че пенсията ѝ не стига.

"В една стая само. Другите съм ги затапила радиатори, и то отдавна. Имам 46 години и 7 месеца стаж, пенсионирала съм се като заместник-директор и получавам 720 лева", сподели жената и добави, че се е пенсионирала през 2004 година, цитирана от БГНЕС.

Надка Веселинова също се отоплява на парно и сподели, че пести от отопление. Тя обясни, че пенсията ѝ, заедно с тази на мъжа ѝ, им стига. Жената е категорична, че пенсията на един човек, за да може да живее добре, трябва да бъде над 1000 лева. "Тези 600 лева, които взимам, са доникъде", каза още Веселинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
5
 
19
 
! Отговори
Шорош Денк0ФФ : преди 6 месеца
Така е демократично! И евроатлантическо! Слава Кокаине и уелкъм на мигрантите!
112
16
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 месеца
лъжат, че студуват. На парното можеш чрез вентил да го намалиш или спреш в тези помещения, които не ползваш. А токът си е съвсем нормален, аз се отоплявам на ток и въобще не мръзна. Сметките са ми по малки, наполовина от 2013- 2014 година, когато Борисов ги вдигна драстично.
111
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цената на природния газ скочи много и от там сметките им за парно нарастнаха.
110
7
 
9
 
! Отговори
тъй.....тъй преди 6 месеца
Единственото решение е, тази силно просперираща ойро държавица/според Буци, когато беше Началник на държавата/, да бъде преместена някъде около Хавайте......
109
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е първо гласуват за Ванчето Г, после се оплакват че мръзнели и стоели без пари. После ще гласуват за разни прецедентаски проекти и пак същия цирк. Ами да си сменят поведението по избори или зимата да се топлят в партийните клубове.
108
7
 
16
 
! Отговори
Демокрация е преди 6 месеца
Или по-точно див капитализъм. НРБ бе 9 000 000, днес европейска и натовска РБ е под 6 000 000.
107
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Управляващият режим провежда геноцид спрямо възрастните и бедното население. Интересува се само от комисионните от продажбата на оръжия и запазване на властта.
106
6
 
8
 
! Отговори
Генерал Луков преди 6 месеца
Е имал големи сметки в чужди банки. Определени кръгове са го финансирали за да направи преврат и Царство България да се включи във войната срещу Русия. Както например днес прави генерал Тагарев.
105
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поне хапват банани.
104
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички тия имат жилища поне за половин милион. Продават ги,купуват някоя къща на село, стягат я за 100 хиляди лева и с останалите пари ще си живеят охолно.Само в България хора с жилища често за по 1 милион лева се смятат за бедни.
103
2
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 6 месеца
На некомпетентното и корумпирано правителство!
102
8
 
7
 
! Отговори
Комунизмът преди 6 месеца
Ще се върне. Неизбежно е.
101
16
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 6 месеца
Престанете с тези градски капризни и мързеливи пенсионери.Аз съм пенсионер,но като ми е малка пенсията,продължавам да работя.Но не като пазач.Тази да не ми гоори колко тредов стаж има,а колко реално години е работила,и в какъв размер вноски е правила.Не може да внасяш цял живот на минимума,а паосле пенсията да е голяма.Да не забавяме,че нашите пенсии,днес ,младите ни деца ги изработват.Нагли пенсионери.
100
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Парното е пректирано и е изгодно ако всички във входа с абонатната станция го ползват. Тогава комфорта в сградата и жилището са максимали, а сметката е поносима.
99
2
 
13
 
! Отговори
Път преди 6 месеца
Парите отиват за помощи на бизнеса. Това са държавни пирамиди за наливане на пари.
98
10
 
10
 
! Отговори
до пенсионер преди 6 месеца
Като кажат някои :''Ние строихме всичко и т.н...''Точно тези дето наистина са строили,не се оплакват и взимат прилични пенсии.Има обаче много чиновници,които се пъчат с голям трудов стаж,обаче реално само са ходели на работа за да им тече стаж и морни вода не са пили никога.Е понеже навремето имаше колективни оценки,затова някои са свикнали да се присламчват към другите,та днес минават и те за строители на светлото комунистическо бъдеще.Днес не е същото,затова сме на опашката и по пенсии в ЕС!
97
12
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
" Горките " изстрадали и многострадални комунисти и " деца на социализма" . На тях никога и всичко не им стига, даже и акъл не им достига . Но с удоволствие могат и правят така, че тези които имат наистина нужда от помощ и пари да страдат и да ги въвличат в корупционните схеми и практики на техните деца.Тези които сме безработни и с нулеви доходи според тези " многострадални " пенсионери сме им задължени , затова, че сме още живи.
96
9
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 6 месеца
ние строихме всичко което ни заобикаля, сега за повишения нас ни заобикалят!...не ми трябва нито еврото ви, нито шенгена!
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Жива "пеСНия" е у нас. Иначе според посолствения тRолаж няма мръзнене и всичко е шест. Дай боже на всяко подобно такъв живот като на средния пенсионер у нас!
94
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лека нощ, форумни мушмуроци. Все пак, утре е понеделник и трябва да ставаме и да вървим на работа, за да изкарваме пари за нас и децата ни, за помощи на онзи етнос, за пенсиите на старците, за лично подпомагане на собствените ни родители, за данъци за държавата и за издръжка на най-различни пришълци, на които тази държава дава подслон.