Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление

Тези 600 лева, които взимам, са доникъде, казва възрастна жена
Обновена: 11 фев 2024 22:51 | 11 фев 2024 22:15, Нели Христова
296
Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление
Снимка: БГНЕС

Пенсионерите в столицата предимно се отопляват на парно, но пестят от отопление, защото пенсията не им стига.

"На парно се отоплявам. Не знам колко пестя, накрая на годината ще разберем", каза Огнян Стоянов, който е работещ пенсионер, тъй като само с пенсия няма как да се оправи.

Той сподели, че пенсията му е 1000 лева: "Ако ме питате мен, то трябва да е някъде около 2000 лева пенсията, за да можеш да си плащаш сметките и вече лекарства, пазаруване и т.н.".

На въпроса как се отоплява, Нина Заркова, която е писателка, отговори: "Когато както се случи. Радвам се на хубавото време. Нямам парно, има газ скъпа, има ток скъп, има и дърва, камина, така че каквото се случи".

Тя е категорична, че не може да не се пести от отопление. "Всичко се пести. Човек трябва да има балансиран бюджет", добави жената, като уточни, че води живот на средностатистически българин, който се занимава с изкуство.

Според Заркова българският гражданин се нуждае от много добри приходи, нуждае се от добро възпитание, за да харчи разумно парите си и да осигури добро бъдеще и прекрасно образование на децата си.

Катя се отоплява на парно, но частично, признава, че пенсията ѝ не стига.

"В една стая само. Другите съм ги затапила радиатори, и то отдавна. Имам 46 години и 7 месеца стаж, пенсионирала съм се като заместник-директор и получавам 720 лева", сподели жената и добави, че се е пенсионирала през 2004 година, цитирана от БГНЕС.

Надка Веселинова също се отоплява на парно и сподели, че пести от отопление. Тя обясни, че пенсията ѝ, заедно с тази на мъжа ѝ, им стига. Жената е категорична, че пенсията на един човек, за да може да живее добре, трябва да бъде над 1000 лева. "Тези 600 лева, които взимам, са доникъде", каза още Веселинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
24
 
5
 
! Отговори
Зако преди 8 месеца
*** бабушкери и дядковци. Дано пукнат всички скоро та да усвободят пари за нас младите да имаме и ние да живееме ние.
12
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки е длъжен сам да подсигури старините си. Пенсията в България е социална помощ, тоест трябва да покрива социален минимум, който иска повече, да беше си напънал мозъчето навреме или да работи. Пенсионерите да не забравят, че техните пенсии идват от нашите данъци, следователно те са длъжници на обществото, а не обратното, така че нямат никакво право да се оплакват.
11
16
 
5
 
! Отговори
Радефф преди 8 месеца
Важното е, че Радеф, съединителя, докара промяната
10
26
 
3
 
! Отговори
ИТ специалист преди 8 месеца
Паляци. А тези баби и дядовци защо не са работили като програмисти на времето, а все леки професии са си избирали? Ами сега на себе си за се сърдят.
9
44
 
5
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
А тези хора защо не са инвестирали докато са били млади и са работили? По 2000 лева всеки месец да са инвестирали в рамките на 40 години, сега щяха да имат над 2 милиона лева.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баба ми навремето вместо "песента" казваше "песнята". Ама това "песнията" какво е?
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нелооо, песния няма да видиш ти...
6
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България пенсиите са само за хрантутниците на доживотна държавна ясла . Хората от частния сектор въобще не могат да се пенсионират и затова тука няма кадри а в Сърбия която не е в ЕС за усвояване без конкурси хората от частния сектор получават много по големи пенсии от тука и затова има толкова много инвестиции в Сърбия . Заради членството в ЕС е такава голяма разликата . Няма кадти тука а там има инвестиции .
5
5
 
23
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Щом един пенсионер взима пенсия от 1000 лева и работи за още 1000 лева чисто и казва, че с общо 2000 не може да оцелее след като няма разходи по ипотека/наем, дрехи, обучение/образование, екскурзии, значи на едно семейство с две деца му трябва чист доход от 12 хиляди лева за да оцелява. Т.е. само програмисти в България могат да оцеляват.
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
пенсия 1000 лв както цитират тук някой си мисля че е рядкост ,повечето вероятно са по малко
3
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А откъде имат по 10 бона да фърлят от балкона дъртите алцхаймери :)))
2
7
 
21
 
! Отговори
Тагарев и Бойко преди 8 месеца
Кво ни пука за лошия мат'риял , важно е Украйна да е добре .
1
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тиквата им дава дърва и *** на аванта що лъжат :)))