Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление

Тези 600 лева, които взимам, са доникъде, казва възрастна жена
Обновена: 11 фев 2024 22:51 | 11 фев 2024 22:15, Нели Христова
296
Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление
Снимка: БГНЕС

Пенсионерите в столицата предимно се отопляват на парно, но пестят от отопление, защото пенсията не им стига.

"На парно се отоплявам. Не знам колко пестя, накрая на годината ще разберем", каза Огнян Стоянов, който е работещ пенсионер, тъй като само с пенсия няма как да се оправи.

Той сподели, че пенсията му е 1000 лева: "Ако ме питате мен, то трябва да е някъде около 2000 лева пенсията, за да можеш да си плащаш сметките и вече лекарства, пазаруване и т.н.".

На въпроса как се отоплява, Нина Заркова, която е писателка, отговори: "Когато както се случи. Радвам се на хубавото време. Нямам парно, има газ скъпа, има ток скъп, има и дърва, камина, така че каквото се случи".

Тя е категорична, че не може да не се пести от отопление. "Всичко се пести. Човек трябва да има балансиран бюджет", добави жената, като уточни, че води живот на средностатистически българин, който се занимава с изкуство.

Според Заркова българският гражданин се нуждае от много добри приходи, нуждае се от добро възпитание, за да харчи разумно парите си и да осигури добро бъдеще и прекрасно образование на децата си.

Катя се отоплява на парно, но частично, признава, че пенсията ѝ не стига.

"В една стая само. Другите съм ги затапила радиатори, и то отдавна. Имам 46 години и 7 месеца стаж, пенсионирала съм се като заместник-директор и получавам 720 лева", сподели жената и добави, че се е пенсионирала през 2004 година, цитирана от БГНЕС.

Надка Веселинова също се отоплява на парно и сподели, че пести от отопление. Тя обясни, че пенсията ѝ, заедно с тази на мъжа ѝ, им стига. Жената е категорична, че пенсията на един човек, за да може да живее добре, трябва да бъде над 1000 лева. "Тези 600 лева, които взимам, са доникъде", каза още Веселинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
10
 
! Отговори
Авторке, преди 7 месеца
оправи си заглавието! "ПЕСНИЯТА" ?!
92
3
 
18
 
! Отговори
A1 преди 7 месеца
На кой му пука за пенсионерите?Важното е да се харчат пари за Украйна.
91
1
 
13
 
! Отговори
До Ельоменат 148 преди 7 месеца
Да, имаи такива баби със скъпи недвижими имоти, но има и наивници. Познавам жена, която е вече над 60 г. Разказва, че нейният баща бил някакъв шеф по времето на соца, но живеел в общинско жилище и все повтарял, че няма смисъл да се влагат пари в покупка на апартамент, защото в бъдеще всички жилища щели да бъдат одържавени. Тази жена до днес обитава същото общинско жилище, в което са живяли родителите й. След промените не успяла да купи свое, а дъщерята и зетя й днес със заем изплащат апартамент.
90
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички пенсионери да отидат на топло в партийния дом.
89
3
 
18
 
! Отговори
Киро Пицата Кристал преди 7 месеца
Важното е да помагаме на Украйна и Алибегов да не плаща ДДС!
88
2
 
14
 
! Отговори
Лукчо преди 7 месеца
Европейци сме бе,на картата на Европа сме.По стаж за пенсия сме над два пъти над най-богатите в Европа.И по заплати на депутати сме три пъти над немските,които получават една средна,с нашите три средни.
87
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 7 месеца
чиста драма
86
2
 
20
 
! Отговори
Pipi преди 7 месеца
Срам за българския политик, това са вашите родители едвам връзват двата края но накрая им пуснат топлофикация на ЧСИ. В не нормална държава живеем това не покрива стандарта на живот.
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Теди 147 - Съчувствам ти. За съжаление има и такива родители и прародители (дядо и баба), които предпочитат едното си дете и внуците от него, а за другото дете пет пари не дават. На теб тази баба по бащина линия ли е?
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С тези доходи от третия свят ли ще пуснат България в Еврозоната?!
83
0
 
16
 
! Отговори
Това е безобразие преди 7 месеца
Работили по 40 и повече години, осигурявали се точно така, както държавата диктува и накрая парите от пенсията не им стигат за трите основни разхода - храна, поддържащи лекарства, отопление и останалите режийни (ток и вода). За други разходи и дума да не става, а онези, които са останали без собствено жилище и трябва да плащат наем, те не знам как се справят, дори наемът да е нормиран и жилището да е общинско.
82
13
 
6
 
! Отговори
Ельоменат преди 7 месеца
Колко неприятно само. Пенсионери с по 2 апартамента за милион едва свързват двата края, а млади семейства с 30 годишна ипотека кучета ги яли. Да продава апартаментите и да си купи някъде къща. За това бягат младите
81
10
 
4
 
! Отговори
Каквото посееш преди 7 месеца
Да си бяха възпитали децата да не гласуват за *** и да не бяха ревали 35 години по "светлия социализъм", сега нямаше да мрънкат за пенсиите си! Цял живот безотговорни, после някой да е отговорен към тях... от къде тия филми?
80
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нашите пенсионери мръзнат и гладуват а Украинските неблагодарници по хотелите после защо имало народен съд ?
79
6
 
3
 
! Отговори
До 131 преди 7 месеца
Кви 60% ти вземат бедаебатвойтамайкапроста! Даже не си знаете какви данъци и осигуровки плащате, ама много дрънкате и много искате срещу това което "плащате"
78
2
 
5
 
! Отговори
Юлиян преди 7 месеца
За топло не стига,за храна и вода също,даже и за ковчег!
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз доколкото знам и в пенсоинерският клуб се плаща. И то ако го има. На две преки имаше такъв бутнаха го направиха магазин на една мутра. Мутрата го застреляха две три години седя пустеещо после го направиха всичко за левче.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
132 и кои са тия "доста" ? Депутати плевнелиевци шефовете на мисирлъците, те другите май не са живи.
75
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пенсионната система работеща в България от над 70 години си е доста читава. Сега от няколко години, който иска може да си прави допълнителна лична пенсионна осигуровка и да си получава после допълнителна пенсия от частния фонд, ако фонда плаща нещо.
74
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има вече доста пенсионери в България които вземат пенсии за които някои работещи хора могат само да мечтаят