Германия се задръсти с е-коли, никой не иска да ги купи

100 000 коли чакат на паркинги и пристанища
11 юни 2024 16:45, Стела Стоянова
87
Германия се задръсти с е-коли, никой не иска да ги купи
Снимка БГНЕС, архив

Германия буквално се задръства от електромобили, за които няма купувачи. Повече от 100 000 електрически коли престояват на паркинги на автопроизводители, на пристанища, в дилърски компании, пише Аutomedia, като цитира анализ на немски автоексперти. Причината да не могат да бъдат продадени е финансова - в края на миналата година схемата със щедрите държавни субсидии за е-мобили изненадващо бе прекратена. Това се отрази като леден душ на  интереса на купувачите.

Огромен брой електрически МПС-та - и местно производство, и вносни, се превърнаха в залежаваща стока. Положението се утежнява допълнително, защото съхраняването на колите струва скъпо. Германските производители са принудени да правят солидни отстъпки в цените, за да пласират поне част от автомобилите. Чуждестранните компании имат същите грижи - докарани от Китай коли на BYD задръстват пристанището в Бремерхавен, а Tesla е наела старо военно летище край Бранденбург, за да паркира там непродадените коли, произведени във фабриката в Берлин.

Още през пролетта излязоха данни, че търсенето на електрически возила в Германия се е сринало с над 50%, след като държавата спря програмата за дотиране на част от цената. Дилърите на различните марки се борят със зъби и нокти да продадат единични бройки, а положението на пазара втора ръка е още по-лошо, коментира специализираното издание Motor.es и дава пример с дилър от Берлин, който купил от клиент употребявано BMW i3 за 39 000 евро. Той успява да го пласира едва когато сваля от цената, която е платил, с 5000 евро.

Продавачите на луксозни е-автомобили са принудени да правят още по-големи отбиви.

В същото време се наблюдава оживление в търсенето на бензинови и дизелови коли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Германияелектромобили
Още от Коли
40% спад на цените за коли под наем
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
18
 
! Отговори
MNENIE преди 2 седмици
По-добре Мерцедес С клас на 25 години , отколкото Шкода на 1 ден . Шкодата е 80 000 лева , Мерцедес е 5 000 лева и харчи малко .
20
0
 
16
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 седмици
Така, така......
19
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да им направят цени като в Китай по 10до 15 хил евро в Европа са по 50 - 70 хил евро то един апартамент направо
18
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До пияница мистик В Сингапур има скутери които са с сменяеми акумулатори Плащаш и слагаш 1-2 акумулатори след това бръмчиш из града. А фирмата обслужваща системата подменя скапаните батерии.
17
0
 
25
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 седмици
Урсулка че ги прави на вибратори!
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нормално, кой нормален човек ще си купи тролей.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз искам електричка, но има много проблеми, обещаваха, че като махнат двигател и трансмисия ще има повече място, а реално са по-тясни и непрактични. Зареждаш я и след 2 седмици е на 50% сигурно, бензина също се изпарява, но не толкова бързо. Зарядно, ако нямаш лично си е разправия, кабели и т.н. Накрая цената за 60к очаквам поне кожа в салона
14
0
 
10
 
! Отговори
НИКИ преди 2 седмици
Да ги пуснат в продажба, като към тях върви бонус цистерна с 1 тон бензин и бензинов аггрегат 15 КВт. Щесе лапнат като топъл хляб, а ако дадат 2 тона бензин за един ден са продадени.
13
0
 
25
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 седмици
Е па да върнат субсидията, а ако я и увеличат двойно може пак да почнат да купуват. Само не знам накрая кой ще я плаща тая субсидия, па и покрай минаването на ток сигурно ще трябва да плащаме ток на двойна цена, иначе откъде пари за пътища като няма акциз за гориво!?
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пазара втора ръка на немците е България, Румъния, Италия, Гърция... а при нас, тая инфраструктура я няма. Да не говорим, че 39000 EUR за i3 дето не може да ми събере багажа... то има нови коли на качествени марки дето са на тия цени или отгоре бре... и то хибриди.
11
3
 
60
 
! Отговори
Стара поговорка преди 2 седмици
Бензина е за автомобила , нафтата за трактора ,тока за бормашината
10
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прекалено са надули цените, затова не се купуват.
9
0
 
31
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Електрическият ми скутер работи 2 години перфектно, но сега 4-те му акумулатора се скапаха. Преди бръмчах из цяла София с него, по барове, ресторанти, по гостита и къде ли не съм ходил с него. Сега ако изкара половин час да бачка без да му падне тока пак добре. Затова си поръчах нови, български акумулатори, а не китайски. Ама то за такива кратки разстояния си имам колело. А бензиновата Веспа си бачка като швейцарски часовник :)))
8
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да ги модифицират на бронирани машини и Украйна ще ги купи.
7
1
 
37
 
! Отговори
бл преди 2 седмици
А добрутро... Това учудва ли някого?
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви са тия изостанали германци, може ли, вместо да се трепят за тия коли, те па не ги щели!
5
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко живо в ЕС чака на субсидии и регулации.
4
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еми да коригират цените, комунизма свърши.
3
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След като видяха китайските електрички на изложението в Шанхай, след като узнаха цените на китайските електрички, как да купят немски?
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавата да ги изкупи и раздаде на бедните!