Тръмп с атаки по Тайван: Ако искат да ги защитаваме, да си плащат

САЩ "не са по-различни от застрахователна компания", казва той
17 юли 2024 13:39, Нели Христова
54
Тръмп с атаки по Тайван: Ако искат да ги защитаваме, да си плащат
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп заяви, че Тайван трябва да плаща на САЩ за защита от Китай, съобщи "Гардиън". Това поставя под въпрос подкрепата на Вашингтон за островната демокрация, ако Тръмп отново спечели Белия дом на президентските избори през ноември.

В отговор на коментарите на Тръмп премиерът Чо Джун-тай заяви, че Тайван и Съединените щати имат добри отношения въпреки липсата на официални връзки. Той добави, че Тайван увеличава възможностите си за самозащита.

В интервю за "Блумбърг" Тръмп беше попитан дали ще защитава Тайван срещу Китай, ако той спечели президентските избори през ноември. Управляващата комунистическа партия в Китай приема Тайван за своя провинция и се закани да го анексира, отказвайки да изключи използването на военна сила. САЩ официално не признават Тайван, но са най-важният му партньор в областта на сигурността.

В отговор на въпроса Тръмп заяви, че Тайван трябва да плаща на САЩ, за да го защитават, че САЩ "не са по-различни от застрахователна компания" и че Тайван "не ни дава нищо".

САЩ продават на Тайван оръжия за милиарди долари в рамките на законодателни задължения да му осигурят средства за самозащита. Тези продажби значително се увеличиха по време на президентството на Тръмп.

Коментарите на Тръмп обаче подсказват, че подкрепата му за Тайван не е гарантирана. Тръмп отбеляза засилената военна агресия на Китай към Тайван, заяви, че "не би се чувствал много сигурен, ако бях на мястото на Тайван", и постави въпроса защо САЩ действат като "застраховка" на Тайван, след като, според него, те са отнели бизнеса с американски чипове.

Тръмп повтори обвиненията, че Тайван е взел "почти 100 %" от полупроводниковата индустрия на САЩ.

Тайван произвежда повече от 90 % от най-модерните чипове в света, най-вече чрез Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), най-големият производител в света и основен доставчик на Apple и Nvidia. TSMC харчи милиарди за изграждане на нови заводи в чужбина, включително 65 млрд. долара за три завода в американския щат Аризона, въпреки че твърди, че по-голямата част от производството ще остане в Тайван.

Премиерът на Тайван Чо Джунгтай, че Тайван е благодарен на САЩ за подкрепата им и че "работи усилено" за поддържане на отношенията, като същевременно увеличава възможностите си за самозащита и „като член на международната общност“.

"Тайван и САЩ споделят обща отговорност за индо-тихоокеанския регион на Тайванския проток и ние сме готови да направим повече, за да се защитим и да защитим нашата сигурност", каза той.

Правителството на острова се надява и очаква тайванските производители на чипове да запазят научноизследователската и развойната си дейност в Тайван.

"Оставането на научноизследователската и развойна дейност в Тайван е най-добрият вариант и правителството ще поддържа такава среда и ще продължи да работи с индустрията", каза той, като покани други чуждестранни компании да се установят в Тайван.

Коментарите на Тръмп допълниха признаците, че подходът на САЩ към Китай може да бъде ястребов - но потенциално непредсказуем - ако той спечели през ноември.

На друго място в интервюто бившият президент обеща, че ще наложи мита на Китай в размер между 60 и 100%, но че ще се откаже от забраната на притежаваното от Китай приложение TikTok. Той също така заяви, че китайският лидер Си Дзинпин е бил „много добър мой приятел“ до момента на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Маргарет Тачър-преми преди 1 месец
Подкрепям! Хиляди пъти съм казвала, докато бях премиер на Юнайтед Кингдъма: "Безплатно е само сиренето в капана за мишки!" Стотици медии по света цитираха тази моя мъдрост. Бях много умна, нали?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И нашата фактура е приготвена. Вие какво си мислите,че ще ни се размине ли?. Няма НАТО няма МАТО сиренето е спари. А бай ви Дончо ги разбира тия работи. Ще пада голямо плащане. И от марсианци чак ще ни пазят.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп ще събере машинариите за полупроводници и ще ги премести в САЩ. Заради тези полупроводници се страхуват от Китай. Няма полупроводници, няма проблем. Тайван се връща на Китай. Тайванците се дават на Китай, украинците се дават на Русия. И има мир.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безплатен обяд няма!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е точно като "застрахователи" са си, от онези застрахователи от прехода. НАТО е бандата на квартала и маризи всеки, които не си плаща или не слушка!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
каква далавера, те праят конфлика между китай и тайван а после искат зелено да ги пазят. тва е като нашите застрахователи след прехода... "плащайте или ще ви се случи нещо"
39
0
 
5
 
! Отговори
Бг преди 1 месец
109 дена още и Тръмп печели ония наркоман и просяк отива на кино часовника тиктака
38
2
 
6
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
урките също ще си платят за защитата. Да изчакаме да видим какво ще си вземе Русия от укрия, и с останалите умротеритории ще плаща
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ох колко е глупав. Идеята на САЩ е не да продава сигурност срещу пари а да запази ролята си на световен хегемон. Почти всяка по-голяма и силна държава може да си предлага армията срещу пари. Въпросът е дали че усеща че неговката славна държава се издъни в Украйна на път е да загуби и Тайван. Наистина след 80 год не е добре да се занимават с нищо сложно просто щото нямат мозък.
36
1
 
3
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Тръмп е човека напьлно прав Без пари мама на тате не дава
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бай Дончо е бизнесмен и се държи като мафиот. Когато спечели, ако не го свитнат до изборите, ще тръгне с голямата бухалка да бие натовските държави за пари. А Украйна ще си плати всичката помощ с лихвите. Тръмп не желае да воюва, желае да печели, а войната е едно от най-скъпите начинания.
34
0
 
7
 
! Отговори
Не позна преди 1 месец
"Тайван не ни дава нищо" ДАЛИИИИИ? А чипчета кой ви "дава"?
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не че съм се съмнявал, но сега като му видях тази снимка, а деня след атената си цъкаше голф без охрана - ясна работата :) взимал от уроци дпс
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо Винаги искате да ви управляват КРАДЛИВИ БИЗНЕСМЕНИ, ЗА КОИТО ПАРИТЕ СА БОГ?!! ЕМИ НЕ СА! ТРЪМП ЩЕ ЗАГУБИ. А ПЪК АКО ТОЙ СПЕЧЕЛИ - ТОГАВА САЩ ЩЕ ЗАГУБИ ТОТАЛНО! ИСТИНА ВИ КАЗВАМ. НЯМА ДА СТАНЕ ПО- ВЕЛИКА, А ОБРАТНОТО!
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТРЪМП ЗАБРАВЯ, ЧЕ ПАРИТЕ НЕ СА НАЙ- ВИСШАТА ЦЕННОСТ НА ТОЗИ СВЯТ!!!! НО ЩЕ НАУЧИ.:)
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е бизнесмен, не русофил комунист, иска да изкрънка пари
29
0
 
8
 
! Отговори
Тръмпи е печен играч преди 1 месец
Още преди десетилетия в Щатите се чуха два фундаментални лафа - "Идиотските реклами не се правят от ***.оти, а за ***.оти" и "Качествата необходими за избирането на американски политик на важен пост са противоположни на качествата, необходими за да работи на този пост". Тръмпи умее и едното, и другото. Ще надрънка куп глупости да угоди на реднеците, а после ще играе за големите спекулантски фондове и корпорации, които отново го бутат нагоре. Не го слушайте, гледайте какво ще прави.
28
0
 
3
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Това не са атаки ,това в истината !
27
6
 
3
 
! Отговори
Имп Маврикий преди 1 месец
Аве, Тръмпи, да тъ попипам азе тебе. Нащи фърчила успехте ли да ги принтирате най накрая?! За такава държава като наща , такива и ефките. Дроновете са много по ефикасно и еФтино оръжие. Ми така де.
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същите неща ги блещише преди първият мандат. Ами нали беше президент? Нищо от това което блещеше нестана. Ами НИЩО. Как е възможно хора пак да връзват... един мой преподавател казваше : Колеги да си кажем истината 80% от хората са глупавии и ниско интелигентни. Вече го разбирам. Като гледам какво се случва в Европа САЩ Англия о България. Само разни вчерашни самозванци с големи думи и малки дела. Някъв пръдльоо от Възбуждане плюе ЕС. Че ти не си създал нищо внтоя живот ... освен кофа шъфкии.