Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава

На теория ядрените оръжия би трябвало да възпират нападения, Украйна премина тази линия
3 сеп 2024 07:03, Елка Василева
250
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Снимка: архив, БГНЕС

От десетилетия се смята, че държавите, които притежават ядрени оръжия, до голяма степен са защитени от атаки и дори много по-малки държави като Иран, Израел и Северна Корея се стремят към такива оръжия, разчитайки на това неписано правило, за да се защитят от съседите си. Оказа се обаче, че и това правило има изключения - на 6 август Украйна стана първата държава, прекрачила червените линии и навлязла на територията на ядрена държава, пише „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от Investor.bg.

Това е и първото настъпление на руска територия след Втората световна война насам. Вече три седмици украинските военни държат под контрол 1300 кв. км и повече от 100 населени места в Русия. За много анализатори това е изненадващ обрат, посочва изданието и припомня някои ескалации по границите на държави с ядрени оръжия, но като цяло такова мащабно настъпление се случва за първи път.

Още по темата
За анализатори, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, липсата на реакция сега може да означава едно - вече никой не знае къде са "червените линии" на Русия и в един момент може да се окаже, че са преминати още преди месеци. Бившият преговорящ за оръжейния контрол между Запада и СССР, а по-късно и Русия Николай Соколов коментира, че руският президент Владимир Путин разглежда заплахата към своя режим като заплаха за суверенитета на Русия. Соколов днес съветва западни военни анализатори и експерти.

Именно страхът от преминаването на "червените линии" на Русия е водещо в стратегията на САЩ и президента Джо Байдън по отношение на Украйна. Целта е да няма директен сблъсък между НАТО и Русия. По тази причина се бавеха доставките на модерни оръжия, а след това и на танкове и изтребители. В същото време Киев се опитваше всячески да докаже на Запада, че границите на Кремъл са всъщност доста гъвкави.

И това е една от причините за Курската операция, посочва още „Уолстрийт джърнъл“. Сега настъплението там се забавя, но Украйна продължава да държи инициативата на този фронт.

Всъщност Москва периодично заплашваше Запада с възможна реакция на "провокации", в съзвучие със своята ядрена доктрина. А тя предвижда четири сценария, при които е допустимо използването на ядрено оръжие. Сред тях са сигурни данни за изпращане на ядрени ракети към територията на Русия, данни за готвено настъпление или настъпление от друга ядрена сила, както и заплаха за териториалната цялост, включително и от неядрена сила.

На 1 септември зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира, че Москва обмисля обновяване на своята стратегия, но съвсем мъгляво - заради медийна публикация, че САЩ са обновили своята ядрена доктрина, а и без да дава някакви конкретни дати кога ще бъде направена или представена промяната.

Отговор на настъплението в Курска област не се коментира и от редица висши чиновници в Кремъл, които заплашваха с ядрени удари по територията на цяла Европа още в първите месеци на войната - например бившият ръководител на "Ростех" Дмитрий Рогозин или бившият президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност.

Единственото, което предприема Русия досега по отношение на настъплението в Курска област, е "отмъщение", както бяха представени най-масовите ракетни удари досега над Украйна - на 26 и 27 август. Украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) успяха да се справят с повечето от тях. Засега обаче Киев не може да противодейства на управляемите авиационни бомби - модернизирани от времето на Втората световна война и нанасящи значителни разрушения, и заради тях настоява за пресичането на още една "червена линия". А именно възможността да нанася удари по цели на територията на Русия със западни ракети.

През миналата седмица министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров беше на посещение във Вашингтон и според медийни публикации е носил списък на желаните цели, които могат да бъдат ударени с ракетите ATACMAS и Storm Shadow. Предстои да видим дали този списък ще бъде съгласуван.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от Русия
Обвиниха висш руски служител на отбраната в подкуп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
3
 
4
 
! Отговори
ЕТО ГИ ЛИНИЙТЕ преди 1 седмица
8600 ФАШИСТА СА ИЗБИТИ В КУРСК, ИЛИ : РЕАЛНИТЕ ЗАГУБИ НА УКРАЙНА ЗА ЦЯЛТА ОПЕРАЦИЯ ПО ДЕНАЦИФИКАЦИЯ НА НАТО И УКРАЙНА СА = 1,7 МИЛИОНА,ЗАЕДНО С 6700 НАТОВСКИ ВОЙНИЦИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО УНИЩОЖЕНО НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ( КАКТО СЕ ОКАЗА - НЕЕФЕКТИВНО ) ЗА 300 МЛРД.$ !!! ЗАГУБИТЕ НА РУСИЯ СА ОБЩО 62 000 !!! ГЛАВНО НАЕМНИЦИ ОТ ОБЩО 670 000 В РУСИЯ. ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ ИЗБИТИТЕ УКРАИНЦИ СА 68 000,А ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 7 ДНИ = 11600 УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ !!! ДАННИТЕ СА ПОТВЪРДЕНИ И ОТ ЗАМ ГЛАВ. ВСУ - ЕДУАР МОСКАЛЕВ,И ЦРУ
216
3
 
1
 
! Отговори
Прокси преди 1 седмица
В тоя ред на мисли да не стане някоя друга държава(подръжник на Украйна) на радиоактивен прах че те руснаците трева не пасат а и ще променят ядрената си доктринапредполагам с асиметричен и превантивен удар.
215
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Моше, а правда, что Россия покупает морковь и яблоки у Израиля? Правда. А почему сами не выращивают? Да не знаю. Земли наверное не хватает!
214
1
 
3
 
! Отговори
Кремъл за закриване преди 1 седмица
чакат Тръмп, Обама и Байдън са комунисти, през 2014 продадоха Донецк, Луганск и Крим на Русия. Но Тръмп е събрал материал за да вкара сина на Байдън на топло, за далаверите му в Украйна по време на проруския режим... Идва Тръмп и КРАЙ на Русия, Китай и Иран. ЩЕ ГИ ОВЪРГАЛЯ САМО КАКТО ТОЙ СИ ЗНАЕ !
213
1
 
2
 
! Отговори
путин беше късметлия преди 1 седмица
умря още през 2022. Няма руснаците да го хвърлят от Кремъл на Червения площад.
212
3
 
3
 
! Отговори
от 107 г. насам преди 1 седмица
Русия изнася революции по света, воюва, избива десетки милиони собствено население с глад, партийни чистки, в Сибир, с примитивно здравеопазване и психически терор. Най светлите умове на Русия редовно емигрират. Тираните се страхуват от мислещи хора и ги преследват. Търпят само страхливи поданици. И до ден днешен по света се печатат повече книги, вестници и списания от руски емигранти, отколкото в цяла Русия. Русия постоянно губи мислещите си хора. Остават заблудените, страхливите, примирените
211
2
 
4
 
! Отговори
след 119 дни КРАЙ ! преди 1 седмица
СЛЕД 119 дни КРАЙ НА МИЛИАРДИТЕ ЕВРО ЗА РУСКИ ГАЗ И НЕФТ И КРАЙ НА СПЕЦИАЛНАТА ДИАРИЯ !
210
4
 
3
 
! Отговори
РФ що е то ? преди 1 седмица
путин умря в 2022. След като за 22 години закри стотици хиляди производствени предприятия, изсякоха горите и дълбаят дупки за нефт и газ. Сега Русия внася лекарства, храни, електроника, автомобили и стоки за бита от чужбина. Ония в Кремъл, без идеи как да превърнат огромната страна в процъфтяваща градина, решиха че с производство на бомби и убиване на мирни жители ще повишат културата и стандарта на Русия. ВИЖДА МИ СЕ СТРАННА ТАЯ ЛОГИКА !
209
2
 
1
 
! Отговори
Не разбрах? Кога ще преди 1 седмица
има в Курск референдум или това и там не е демократично?
208
2
 
7
 
! Отговори
Пълни глупости преди 1 седмица
. . . разчитайки на това неписано правило, за да се защитят от съседите си. . . . Тук има умствена грешка, но е простена, все пак мисирка е писала! Не са съседи, а една и съща държава с виртуални граници! Нещо като ФРГ и ДДР преди 1990! Специално за внимавалите по история!
207
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна също така ще е и първата "бивша" държава, нахлула в Русия.
206
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не приемайте търпението на Путин като слабост. Ядрената доктрина на Русия ясно посочва случаите, при които ще се използват ядрени оръжия. За да не ги използват още значи, че не виждат курската инкурзия като заплаха за държавността.
205
5
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 1 седмица
Руснаците са бита карта,само приказки и приказки.Повтарям,ако президент бе Рейгън,а не деменциалния Джо,Путин нямаш да свари да се скрие.
204
3
 
3
 
! Отговори
Фахтаюий преди 1 седмица
До Анонимен.... Ама за това трябват *** /ЧИКО/ а БОТОКСОВИЯ НЯМЯ ТАКИВА....
203
0
 
3
 
! Отговори
Червени мисирки? преди 1 седмица
"... пише Уолстрийт джърнъл, цитиран от Investor.bg...", копи-пейстнато от донос.бг срещу скромните 20 гривни за СалмонЕЛКА... Дъното сте ,баце...
202
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предлагам заглавието на статията да се промени на: "Абе няма ли руснаците най-после да пуснат атомните бомби, за да ги обвиним, че пускат атомни бомби?"
201
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До референдум в Курск.. А защо Зелето не иска да има ИЗБОРИ в Укрия ,..... А ???
200
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС вече е ислямизиран , остана само в Русия - християнството !
199
0
 
13
 
! Отговори
Еди преди 1 седмица
Имало е войни на територията на САЩ. То за това и Белият дом е бял, боядисали са го така след като са го опожарили британците през 1814 г.
198
10
 
23
 
! Отговори
БРАВО НА РУСИЯ преди 1 седмица
ДНЕС 03.09.24г.С ЕДИН УДАР НА РАКЕТА " ИСКАНДЕР" ПО УЧЕБЕН НАТОВСКИ ЦЕНТЪР В ПОЛТАВА,УКРАЙНА СА ИЗБИТИ 600 ФАШИСТА. ТОЧНО В 10 -ТА ! ВЧЕРА БЕ ПОРАЗЕН ПОРЕДНИЯ АМЕРИКАНСКИ ЗРК "ПАТРИОТ"В ОДЕСКА ОБЛАСТ- СЪЩО С "ИСКАНДЕР". ДО ТУК ПОРАЗЕНОТО НАТОВСКО ОРЪЖИЕ Е ЗА= 300 МЛРД.$ ,А УНИЩОЖЕНИТЕ ФАШИСТИ НА ФАШИСТКИЯ МАРИОНЕТЕН УКР.РЕЖИМ ПРЕВИШАВАТ = 1,7 МИЛИОНА !!!