Хаос по границите ни: България е публично порицана

Гърция и Турция търсят коридори, за да заобиколят страната ни
3 сеп 2024 13:00, Анисия Иванова
131
Хаос по границите ни: България е публично порицана
Снимка: БГНЕС

България беше публично порицана заради хаоса, който се създава по граничните пунктове, пише в официална позиция на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA)

От 2 до 6 септември в Ташкент, Узбекистан се провеждат 44-ото общо събрание на BSEC-URTA и редица значими международни събития в сферата на транспорта, в които Камарата на автомобилните превозвачи в България участва.

По време на този международен форум, където се обсъждат политики и стратегии за развитие на транспорта и международното сътрудничество, бяха отправени критиките към страната ни.

Думите по отношение на страна ни бяха остри и категорични. Две от най-влиятелните международни организации - IRU и BSEC-URTA, обявиха, че ще предприемат всички възможни действия, за да бъдат решени тези проблеми, защото локалните действия имат глобално отражение. Турция и Гърция се обединиха около намерението си да намерят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България. Дали това ще бъде мостът, който ще свързва граничната порта Ипсалав Турция и ГКПП Кипи в Гърция, или друг маршрут с ферибот, е въпрос на преговори.

"Неочаквано и без уважителни причини в края на юли 2024 г. българските власти решиха да възстановят процедурите за дезинфекция на превозните средства на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово". Както се е случвало в миналото, съвсем скоро се очаква турската страна да приложи подобни мерки по границите си с България. BSEC-UTRA следи отблизо ситуацията и настоятелно призовава своите български и турски членове да се обърнат към своите национални компетентни органи за премахване възможно най-скоро на тази несправедлива, отнемаща време, скъпа и безполезна мярка, която значително допринася за увеличаване на времето за чакане на границата и сериозно вреди на логистичните вериги в Черноморския регион", пише още в позицията на BSEC-URTA.

Докато международните транспортни организации работят заедно с националните правителства и структурите на Европейския съюз, за да позволят на автомобилния транспорт да доставя стоки по рентабилен начин, сигурно, гладко и безопасно чрез интегриран автомобилен транспорт и взаимно свързване на пазари, България прилага двойни стандарти и дискриминационни практики при заплащането на такси за паркинг и дезинфекция и не прави нищо, с което да улесни преминаването на границите, твърдят от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

"Срамът, който българските организации, присъстващи на събитието, изпитаха, е за сметка на държавата. Началото на едно значимо събитие в света на транспорта беше белязано от основателните упреци към България, която отказва да чуе предупрежденията и предложенията, които Камарата на автомобилните превозвачи и други транспортни организации постоянно отправяме. Но светът се движи напред и ако една държава пречи, просто ще бъде заобиколена", пишат още от Камарата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: форумхаосграници
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Благодаря ви не мили не драги превозвачи. Ние в България ще имаме: по малко трафик, по малко разрушаване на улиците, по малко замърсяване, по малко и инвестиции от превоза но се балансира.
117
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Това показва че държавата ни тръгна по пътя на Украйна само корупция кражби от целия политически *** . Паркинги пълнят джобовете на джуджета от правосъдието
116
1
 
1
 
! Отговори
Оня с коня преди 1 седмица
Ние как няма да се усерем ама винаги и са прави тези организации да ни хулят щото държавата трябва да се затвори то няма държава
115
1
 
2
 
! Отговори
МИНАВАТ ГРАТИС преди 1 седмица
Най-ниските такси за пътища са у нас! Да не говорим, че леките автомобили от западна Европа за Турция даже и не си купуват винетка (поне, преди 3-4 години, когато често пътувах беше така). Нямаме тол пуктове на магитралите, както е навсякъде. Милиадри губим от това. Т.Е. НЕ СТИГА, ЧЕ ПОЛЗВАТ НАЙ-КРАТКИЯ И ЕВТИН МАРШРУТ ЗА ЕВРОПА, ПЪК И РЕВАТ. РЕАЛНО Е ДА ПЛАЩАТ ТРОЙНО НА ТОВА, КОЕТО Е В МОМЕНТА. ВИЖТЕ В СЪРБИЯ КАК Е!
114
2
 
4
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 седмица
НЕ МИНАВАЙТЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ---ЩЕ ДАВАТЕ ИЗЛИШНИ ПАРИ..ХА,ХА,ХАААААААА...МИНАВАЙТЕ ПРЕЗ ГЪРЦИЯ И МАКЕДОНИЯ!
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поръчково. Я напишете кои членуват в тези организации и кои са получателите на стоките. Ще излезе, че са австрийски фирми или сключили договори с австрийски регистрирани фирми. Нали искаха контрол. Получават го. Хаирлия.
112
1
 
5
 
! Отговори
Ценности преди 1 седмица
А Австрия похвалена ли е?
111
1
 
9
 
! Отговори
Узбекистанскимаймуни преди 1 седмица
Да заобикалят и да се махатКогато влизат в нашият двор ще се съобразяват или да минават от другадеПроблемът е че турция предимно изнася зеленчуци които се развалят или губят тегло с времето .Карат претоварени камиони и развалят нашите магистрали за да хранят араби и *** в германия и австрия .Ние не сме просто европейска държава .Ние сме европа и ще се съобразяват с нас !
110
1
 
6
 
! Отговори
Борисов и Шиши преди 1 седмица
Дреме ни на шапката! С Таки си прибиране кинтите от задължителните паркинги. Е и Копринката намазва. Нали бе Главчо?!
109
1
 
7
 
! Отговори
Пипо преди 1 седмица
Важното е мафията да държи паркингите и хотелите до граничните пунктове. Купени и продадени "експерти" скапват работата на самите пунктове и парите валят от небето безспир...
108
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Честита промяна, то и това е целта саботаж на цялата държава на всяко едно ниво...
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Но светът се движи напред и ако една държава пречи, просто ще бъде заобиколена", пишат още от Камарата."----------------Специално за представителите на въпросната Камара пригответе отбивка с втора вада за дезинфекция след като се наиграят с "придвижването напред" и се наредят пак на опашка на границата.
106
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Порицали са ни Гърция и Турция. За момент си помислих, че е било държава, за която може да ни пука.
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега, ако спрем да транзитираме за в бъдеще газ за Австрия дали няма да се отпушат границите? През Украина газта спря вече... Едно спираш друго се отпушва!
104
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така ще е ,докато не се измете мафията!
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Публично порицавайте Австрия. Аре у лево!
102
5
 
7
 
! Отговори
Един преди 1 седмица
Малиййй! За 10-20 евро такса какъв рев! Големи бизнесмени, няма що! Или и те като ресторантьорите - дайте да ревем, пък за квото и да е! Може пък някой да са върже!
101
4
 
14
 
! Отговори
Наглеци! преди 1 седмица
Порицали България! Каква наглост! Ами да си карат с гемиите и през три-четири неевропейски държави, да си вадят визи, да си плащат техните такси, винетки, разрешителни и т.н. Ако се увеличи потокът мислите, че вяма да им съдерат по две-три кожи ли? Значи те да печелят, а за бюджета нищо. Нещо са се объркали!
100
0
 
13
 
! Отговори
Превозвачите преди 1 седмица
Превозвачите се събрали да ядат, пият и ръсят акъли, и ето на - България им е виновна. Щели да е заобикалят. Ами прав им път! Ще пробват и пак ще се върнат! И като искат да работят, да си плащат масрафа! Апък нашите превозвачи, ако и те са пели в този хор, да им се вдигнат данъците, като ги боли от таксите. Не може само да печелиш, трябва да остане и нещо за държавата! За училища, болници, пътища, за обикновения човек!
99
2
 
8
 
! Отговори
Читател но глупав преди 1 седмица
До 97 Читател Транзитният поток трябва да се облага с транзитни такси, които да влизат в държавния бюджет. . . . . Къде си живял досега, та не знаеш, че тези пари отиват в частни джобове? Аман от глупави коментари!