Столтенберг: Нахлуването на Украйна в Курска област е законно

Киев има правото на самоотбрана, убеден е той
31 авг 2024 08:45, Анисия Иванова
175
Столтенберг: Нахлуването на Украйна в Курска област е законно
Снимка: БГНЕС/EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил в интервю за германския вестник "Ди Велт ам Сонтаг", че нахлуването на Украйна в руската област Курск е законно заради правото на Киев на самоотбрана.

Украинската офанзива започна на 6 август. Киев твърди, че е завзел десетки селища и над 1200 квадратни километра територия.

"Украйна има право да се защитава. И според международните закони това право не спира на границата", твърди Столтенберг в интервю за "Ди Велт", публикувано днес.

По думите му руските войници, танкове и бази в област Курск са легитимни мишени според международното право. Генералният секретар на НАТО твърде още относно офанзивата, че Киев не е информирал предварително Алианса, който "не е изиграл никаква роля в нея".

Нахлуването в Курска област обаче не променя почти нищо на фронта в Източна Украйна, пише Франс прес, и отбелязва, че там Русия продължава да отбелязва постепенен напредък, като вчера е превзела три населени места.

Столтенберг също приветства ангажимента на Германия да остане най-големият европейски военен донор на Украйна и вторият по големина в света, въпреки че Берлин подготвя съкращения на помощта си за Киев в бюджета за следващата година. Правителството на канцлера Олаф Шолц беше подложено на яростни критики за решението миналата седмица. Той казва, че Германия ще продължи да доставя оборудването на украинската армия с превъзходно оръжие и личен състав.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че армията е изправена пред "изключително трудна" ситуация край стратегическия град Покровск в Донецк, който руските сили наближават все повече.

Стана ясно и че Зеленски е уволнил командващия военновъздушните сили Никола Олешчук след като в понеделник един от предоставените на Украйна от западните й съюзници самолети Ф-16 беше поразен, а пилотът загина. Украински депутат заяви, че машината е била свалена по погрешка от украинската противовъздушна отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от Русия
Политолог: Целта на Русия във войната не е просто Украйна и НАТО, а Америка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
1
 
! Отговори
Клаузевиц преди 1 седмица
До тя 143 Това е основна стратегия в съветската военна доктрина, възприета от раша. Най-добрата отбрана е нападението.
144
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нахлуването на украйна в Курска област не само че не е законно , но то е чиста проба агресия мосю бриколаж.
143
3
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
Самоотбрана като нападаш !Тоя няма връзка с главния мозък !
142
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Разбира се,че е законно,както беше законно и нахлуването на Червената армия в Германия по време на ВСВ.
141
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шефът на украинските ВВС не бил уволнен заради катастрофата на F-16, а заради това че не изпрати всичките еФки да се потрошат за резервни части на партизанските украински групи в на териториите на ДЛНЕрите. Ски са новия че да ги дигне сите и че изпонамета да се трошът. Всичките теа хубавци са учили в съветско-руските военни академии и заедно със Волтметъра са едно явно котило на Световния Комунистически Интернационал. Глей га само какви балъшки военнотии спретнаха,
140
9
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 седмици
Мучат русофилите, пардят на умрело. Баси кефа.
139
3
 
7
 
! Отговори
Огледалце преди 2 седмици
И нахлуването на Русия в Норвегия след някоя и друга година ще е законно.
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Според кой закон се отбраняваш на чужда територия, израелския ли? Ако Столтенберг е прав, тогава Русия вече не е агресор, а се отбранява от настъпващата в Донбас украинска армия.
137
3
 
20
 
! Отговори
Йенс преди 2 седмици
Както знаем от практиката, на всеки 80-100 години около Русия се стяга обръч от недружелюбни сили, но накрая те биват удряни по зъбите и пълзят обратно в дупките си. И този път ще е така.
136
3
 
13
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 2 седмици
Тоя *** знае ли че скоро руснаците ще нахлуят съвсем легално в Европа
135
11
 
5
 
! Отговори
Нато преди 2 седмици
Всеки ден 2000 убити ручляка, 5000 ранени, минимум 1 милиард долара изхарчени. Русията добре го подкара. Специалната операция стана много специална.
134
1
 
8
 
! Отговори
До 134 преди 2 седмици
Анонимният, от кой психодиспансер те изтърваха!? ;):)
133
16
 
3
 
! Отговори
До 132 преди 2 седмици
Аве, другарю! На кому оная работа търсят твоите русожопи uзpoдu uз украuнска земя? Видя ли как ви смотолевиха за по-малко от седмица.
132
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заглавието; Столтенберг: Нахлуването на Украйна в Курска област е законно, което в пълно озвучаване г;аси: Нахлуването на Украйна в Курска област е законно, а руската реакция в Курск е незаконна, ли? От което следва че в украина реакцията на УКР войската е незаконна защото Руската е законна! Точка. Наркоманията се предава и по аналнохуятни пътища
131
15
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 седмици
Путин трепе комари в бункера. В Курск му разхазаха играта.
130
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами супер! Значи съвсем законно ще бъдат изтребени.
129
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знаем.
128
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не съм сигурен дали наистина има такива закони. Но със сигурност суенариите са по-различни от описаните удобни за про-западния автор или читател. Да приемем, че ЕС + САЩ нямат 1 милярд, а останаличт свят е в пъти повече.
127
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Украйна е пълно с войски от ЕС и НАТО ,но Путин ги трепе като мухи ,още до като спят ))
126
2
 
25
 
! Отговори
Км преди 2 седмици
Според,,тоя,,бомбардирането на Сърбия с обеднен уран също е законно.????