Колко пари трябва да пестиш, за да се пенсионираш на 40 години?

Фругалистите обикновено спестяват между 60 и 70 процента от това, което изкарват
31 авг 2024 08:15, Анисия Иванова
117
Колко пари трябва да пестиш, за да се пенсионираш на 40 години?
Снимка: БГНЕС

Флориан Вагнер е 37-годишен германски инженер и е част от разрастващото се движение на суперспестовниците, наречени още фругалисти (от латинската дума frugalis – в превод: пестеливо).

Той печели средно около 6000 евро нето на месец, но харчи едва една четвърт от тях. Останалите 4500 евро слага настрана, пише германската обществена медия АРД.

Целта на тези хора е да постигнат финансова независимост колкото се може по-рано и да се пенсионират още на 40 години.

Вагнер научил за новата тенденция преди няколко годинии и преосмислил изцяло разходите си: започнал да ходи на работа с колело вместо с метрото, да си готви вечер вкъщи, пазарувал веднъж седмично и почти изцяло изхвърлил от менюто си дюнерите и пиците. Освен това напуснал добре платената си работа и започнал собствен бизнес. "По този начин подобрих качеството си на живот", казва 37-годишният мъж. Точно това е и същността на движението на фругалистите.

Вложения във фондове, облигации и собственост

Но ограничаването на разходите не е достатъчно. Суперспестовниците инвестират голяма част от доходите си в акции и други капиталови инструменти. За да минимизират риска, те прибягват и до вложения в облигации или недвижими имоти.

Фругализмът е концепция за начин на живот, която тръгва от САЩ, разяснява АРД. Популяризират я блогъри като Money Mustache. Преди години канадецът описа как е успял да се пенсионира на 30-годишна възраст.

По време на финансовата криза от 2008 движението FIRE (Financial Independence, Retire Early) набира все повече последователи и се разпространява и в Германия. Според философията му всеки, който е успял да спести 25 пъти повече, отколкото са годишните му разходи, е финансово независим.

До 70 процента спестявания

Фругалистите обикновено спестяват между 60 и 70 процента от това, което изкарват. За сравнение: хората в Германия спестяват средно едва около 11% от доходите си. А много от тях не могат да заделят даже нищо, съобщава Дойче веле..

Поради това се смята, че фругализмът не е за всички, а само по силите на хората с високи доходи. "Ако печелите само 1800 евро, няма да можете да спестите и половината от тях, защото по-голямата част от парите ще отидат за наема", казва пред АРД експертът Томас Кел от платформата за финанси Finanzfluss.

Освен това често животът предлага обрати и неочаквани ситуации, които може да попречат на целта за ранно пенсиониране на 40 или 50 години. Затова всеки трябва да прецени за себе си доколко реалистична е поставената цел. "Деца, жилище или продължително боледуване много бързо могат да увеличат разходите и да намалят дела от доходите, който бива заделян", посочва финансовият инфлуенсър.

Отказ и от почивка?

Финансовите експерти посочват и други рискове. Така например едно поевтиняване на акциите може да застраши планираното ранно пенсиониране. Затова е важно всеки да разработи за себе си и план за евентуално подобно развитие.

Флориан Вагнер вече е натрупал активи на обща стойност 480 000 евро. Въпреки това той е променил малко първоначалния си план за излизане в пенсия на 40 години. Сега е решил да продължи да работи и след 40, но само толкова, колкото иска - и без да му се налага да се отказва от почивка или ходене на ресторант. "Аз не се отказвам от неща, които обичам, и не се ограничавам. Винаги си казвам: ако утре загина при катастрофа, не искам да има нещо, за което да съжалявам, че не съм направил", казва 37-годишният германец.

Да прилагаш концепцията за суперпестеливост продължително време е огромно предизвикателство за много от тъй наречените фругалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от Русия
Атаката в района на Курск извади Москва от равновесие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Николко преди 1 седмица
Икономика на услугите, срещу която не стоят реално произведени стоки и услуги. Бягайте от България, по възможност където животът е поносим, и имат силно развити социални системи. Тук инфлацията ограбва спестяванията. Еврофондовете стигат единствено до обръчите от фирми на властта. Изкуствено се финансират със стотици милиарди сектори като "данък въздух, борси ток и газ, дигитални услуги" ЕС, които не подобряват качеството на живот в държавите. Бягайте от България, данъците ви отиват в *** фи ята.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Основно образовани живущи заплата до заплата тротинеткаджии I, II,скоро и III стълб ги чака с пенсия на оня свят. Да пестиш в тази инфлация значи си крайно мало-умен.Когато се събудиш потен и гладен обезценката ще ти е изяла всичко! Умните не пестят те не живеят в мизерия.Пестят само бедняците.Не се пести,а се инвестира навреме и се яде блажно и мазно и пак се инвестира умно.Не в надут цимент.5 търг.площи те ми носят пасивен доход,активен от ресторанта,3 фирми за внос и правилни инвестиции.
109
0
 
3
 
! Отговори
DW=WC преди 1 седмица
Колко грантове трябва да получиш,за да се пенсионираш като надеждна и послушна ми$$ирка?
108
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
то ако не живееш от 20 до 30, на 40 по-добре скачай под влака хахахаха А тоя изкарвал 6000 евро, в София изкарвам с 3к еврака повече!
107
1
 
5
 
! Отговори
За нашите проблеми преди 2 седмици
Зависи от гледната точка. Нали най-голямото богатство били децата? Значи следва изводът, че всеки, който създаде повече от две деца е много богат и би трябвало да се дават детски надбавки само на тези с по 1 или 2 деца. При раждането на всяко следващо дете след второто, на родителя да му се увеличават данъците. Който няма пари да ги плати, да отработва. И никакви други бонуси, предимства и т.н на хора с повече от 2 деца. Така ще решим проблемите, генерирани в екзотичните махали.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До РЕБ /93/ Така е и в София - два апартамента под наем ти носят месечна сума, каквато малко пенсионери получават и с която може да се живее, ако имаш трето жилище, което да обитаваш и не пащаш наем.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви са тия статии, какво е туй нещо, бе? Този Флориан сигурно ще се жени след 40 годишна възраст. Щото, ако има жена и деца, знаЙш кога ще спести 3/4-ти от заплатата? Никога. И каква съпоставка изобщо можем да направим между германската и родната действителност? Безсмислена история, финансова независимост, бла-бла...Фругализъм? frugal - пестелив, съперник. Дойчото Г.а.н.чо ли ще учи на пестеливост?:))
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То и тук сме добре ,ПП направиха огромни пенсии с 40 г.стаж 400 ,500 лв,гадове крадци ,пожелавам ви на изборите 3%
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България до 40 живеят като пенсионери с мама и тате, пък този чакал да се пенсионира на 40.
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един познат няма пари за апартаменти и купува парко-места в новостроящи се сгради. Тук едно, там едно като се нанесат собствениците виждат че няма къде да си оставят втората кола и му плащат някой лев всеки месец.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Самият факт че много от коментарите поставят на равно спестявания и оборотни пари в брой е притеснителен.
100
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Мома Зюм била отиде в немско, и веднага се пенсионира от социалното.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Германец Но пък са измислили как пенсията да не ти стига и да нямаш за наема(90% под наем),сметките и ядене.Спестяванията ги отпиши и тях, щото при теглене от тях ще си плащаш като поп данък на "дохода", т.е. че си извадил пари от банката и това ти се води приход.Акции и подобни и те ти се таксуват при продажба.Че и пенсионната възраст я вдигат, щото роби се отпускат и пенсионират,а няма кой да работи след тях.Гледай Корея как обявиха официално 6 работни дни по 12 часа.Гърците и те 6 приеха.
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вижте младите колко им се работи и как се осигуряват за да има пари за пенсии. Като гледам как са се слепили с телефоните и не могат да си мръднат дирринка без да засмучат електронната цигара или без да ударят едно хелче и се плаша.
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде стига с тези глупости от преди 2 хиляди години с господ - няма такова нещо и никога не е имало!
96
1
 
7
 
! Отговори
Само ГОСПОД знае! преди 2 седмици
САМО ГОСПОД ЗНАЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ В БЪДЕЩЕ, НА КОЙ МУ Е ПИСАНО ДА СЕ ПЕНСИОНИРА ПОД НЯКАКВА ФОРМА РАНО И КОЙ ДА РАБОТИ ДО 70, ИЗОБЩО КОЙ КАК И КОЛКО ДА ЖИВЕЕ -ТОВА ГО РЕШАВА САМО ГОСПОД. ВСЕКИ ОТ НАС СИ ИМА СВОЙ ПЪТ В ЖИВОТА И ТОВА КОЕТО РАБОТИ ЗА ЕДИН НЕ РАБОТИ ЗА ДРУГ И ТАКА. ВСИЧКО ДРУГО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Профукал годините до 47-40 в пестеливост и работа и сега ще живее охолно като старец! Хахахаха ...
94
0
 
7
 
! Отговори
трад. с. ориентация преди 2 седмици
Гледай деца и пробвай да спестиш толкова процента.
93
0
 
8
 
! Отговори
РЕБ преди 2 седмици
""""фондове, облигации и собственост...""""" ------ Фондовете и Облигациите са "Пирамида", тук у Дойча, Мюнхен, ако притежавате два недвижими имота и ги пуснете под наем, може спокойно да се пенсионирате! -)))) Предполагам, че и в останалата част на Западна Европа е така.
92
5
 
4
 
! Отговори
Германец преди 2 седмици
На вас у бугариа ви е лесно, умирате на по 50 от цироза. Ако на 40 се пенсионираш, все ще добуташ до 50, особено като пиеш ракия на 2 лева литъра. Мене питате ли ме? Поне до 85 ще живея.