Путин: Младите членове на семейството ми говорят свободно китайски

Руският президент отбеляза и важното значение на английския език
2 сеп 2024 23:00, Елка Василева
197
Путин: Младите членове на семейството ми говорят свободно китайски
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви днес пред ученици, че младите членове на семейството му говорят свободно китайски език, но в същото време отбеляза важното значение на английския, предаде Ройтерс.

"Някои от членовете на семейството ми - малките, говорят и китайски – те го говорят свободно", каза Путин пред ученици от Средно училище номер 20 в Кизил, Република Тува, на около 4500 километра източно от Москва. Той обаче добави пред учениците, че не бива да забравят колко важен е и английският език въпреки нарастващата популярност на китайския.

Путин има две дъщери с бившата си съпруга Людмила и те говорят руски, английски, немски и френски. Путин, който се разведе с жена си през 2014 г., рядко говори за семейството си, но според руски медии той има най-малко трима внуци, посочва Ройтерс.

На фона на укрепващото партньорство между Китай и Русия популярността на изучаването на китайския език в цяла Русия нараства. Според Путин тази тенденция се дължи на развиващите се контакти в сферите на икономиката, политиката и обществеността, отбелязва Ройтерс.

Руският президент, който свободно говори немски, но също така е вземал уроци, за да подобри знанията си по английски език, каза още, че учениците не бива да забравят значението на английския.

"Английският е велик език, той е дал на човечеството много по отношение на комбинирането на знания и обединяването на хора в полето на културата и така нататък", посочи той.

Руският, английският, татарският, немският и чеченският са най-говорените езици в Русия според преброяване от 2022 година, посочва Ройтерс. Въпреки че делът на хората, владеещи китайски, е значително по-малък, този език бързо набира популярност през последните години.

Путин и китайският президент Си Цзинпин през май обявиха "нова ера" на партньорство между двата най-влиятелни съперника на САЩ. Те заявиха, че Съединените щати са агресивен хегемон от Студената война, сеещ хаос по целия свят. През февруари 2022 година Китай и Русия обявиха партньорство "без ограничения", когато Путин посети Пекин само няколко дни преди да изпрати хиляди войници в Украйна и да предизвика най-смъртоносната сухопътна война в Европа от Втората световна война.

По данни на центъра за езикови изследвания "Етнолог" (Ethnologue) английският език е най-широко разпространеният в света с около 1,5 милиарда говорещи, следван от китайския език с около 1,1 милиарда говорещи. След това се нареждат хинди, испански, арабски, френски, бенгалски, португалски, руски и урду.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от Русия
Финландия забранява на руснаците да купуват имоти в страната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Говорят свободно защото им е вече необходим . Всички фирми в тоя район са китайски . Свързани финансови и материални с Китай . Администрацията е на ръба за управление от руснаци. Отношение 80- 90 % китайци . Към 10% руско говорящи.
173
0
 
5
 
! Отговори
русия е китайска преди 1 седмица
русия е китайска губерния! путин слуша Китай и само се пени с ядрените си бомби!
172
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Преди или след като, китайците пуснаха карти на които всички области и градове по границата с Русия са отбелязани със старите си китайски имена са решили да учат китайски
171
0
 
4
 
! Отговори
Денчев преди 1 седмица
Ще говорят китайски я. Южните райони на Русия станаха вече китайски провинции. Скоро още повече територии. Русия стана толкова зависима и безпомощна пред Китай, че само могат да ги целуват по дупетата и това е.
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кизил- стана ми любопитно като какво е това- вземете мапс и разгледайте- огромно нещо като град с разсипани панели- грозна работа отишал да надъхва децата да се развиват до тук добре обаче какво следва като пресекат границата с мизерията в Монголия- 97 място по индекс на човешко развитие и мощен индустриялен Китай с 30 000 000 живеещи в дупки и пещери и с мин пенсия 29.59лв и средна- 43лв- и какво ще бегат в лошия Запад като тия между 20/35 000 000 живеещи в мъка в Лошата Европа ама не се връщат
169
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
даже дъщеря си на някой китайски пигмей ще даде, само и само китай да му помогнат на джуджето
168
13
 
2
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 1 седмица
И да, май само ние в източните страни, учим езици. :) Тъпияя англичанин не знае чужд език и изпада в ужас, даже ако някоя песен не е на английски. Това са прооссти индивиди, ограничени отвсякъде.
167
1
 
12
 
! Отговори
Карачанаков преди 1 седмица
Ти да видиш,а Северно Корейски кога?
166
2
 
21
 
! Отговори
Всеки руснак трябва преди 1 седмица
Го учи. Това е езика на техния император
165
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европейците също да почват да учат китайски, че скоро ще им трябва като гледам на къде вървят нещата, в противен случей ще им се наложи арабелски да учат, хахахаха.
164
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как няма да говорят китайски. Нали ще бягаш с накрадените пари в Китай след кoнчината на прогнилата руска империя.
163
6
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Ами ще учат китайски. То белите хора останаха в Украйна, Беларус и Балтика. В Блатная останаха мюслюманите и тези с дръпнатите очи - мнозинство.
162
0
 
17
 
! Отговори
да бе преди 1 седмица
Говорят английски. Както неговите, така на всички руски олигарси, децата им са учили, учат и имат имоти в Западна Европа или САЩ.
161
3
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
До ППДЕБЕЕЦ 173 Вярно че руския език е лесно смилаем. И китайците са на същото мнение. Ха, ха..! Английския език е международен .
160
1
 
19
 
! Отговори
Мъка преди 1 седмица
Така трябва. Руснаците се разминаха с немския език , но с китайския едва ли. Си потрива ръчички. Ох на батко...
159
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От 1.1 млрд. говорещи китайски, 1 млрд. са китайци в Китай. Та да, доста е разпространен :-)
158
13
 
4
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 1 седмица
И да, май само ние в източните страни, учим езици. :) Тъпияя англичанин не знае чужд език и изпада в ужас, даже ако някоя песен не е на английски. Това са прооссти индивиди, ограничени отвсякъде.
157
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да разбираме къде ще отиде "стария член",при провала на СВО!
156
10
 
6
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 1 седмица
Руският е напълно достатъчен за изучаване. Близък е до българския и се научава лесно четимо. Говоримо е по-труден заради падежите, но това не пречи при четене и слушане. На руски има абсолютно всичко. А ако случайно няма, има гугъл преводач. Но като цяло руския е много по-лесно смилаем от английския.
155
3
 
14
 
! Отговори
Дякона преди 1 седмица
Жужи подготвя крепостните за новото нормално. Първо Сибир после и московия! Китайския ще им е матерен!