САЩ спират доставки за Турция на оборудване за F-35

Целта – Анкара да бъде разубедена за руските С-400
2 апр 2019 10:43, Елка Василева
98
САЩ спират доставки за Турция на оборудване за F-35
Снимка: архив, Reuters

САЩ обявиха, че преустановяват временно доставките на Турция на оборудване, свързано със самолетите F-35. Целта на мярката е да бъде разубедена Анкара да се сдобие с руски противоракетни системи С-400, отбелязва Франс прес.

"В очакване на недвусмислено решение от страна на Турция, която трябва да се откаже от доставките на системи С-400, доставките на оборудване за Турция и свързаните с дейности във връзка с оперативния капацитет на F-35 се преустановяват временно", заяви говорител на Пентагона.

"Нашият диалог с Турция по този важен въпрос продължава", допълни той.

През ноември 2016 г. стана ясно за преговорите на Турция и Русия за покупката на руски системи С-400, припомня ТАСС, цитирана от БТА. През септември 2017 г. от руска страна бе потвърден фактът за сключен договор, а тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за внесен аванс по сделката. САЩ се опитват да не допуснат покупката от Турция на системите.

Във вторник временният американски министър на отбраната Патрик Шанахан каза, че американското правителство продължава да държи Турция да бъде участник в програмата по създаване на F-35 и да не довежда до край сделката за системите С-400. По думите на Шанахан Вашингтон продължава да убеждава Анкара да купи американски комплекси Пейтриът вместо С-400.

Самолетите F-35 се произвеждат от компанията Локхийд Мартин. Анкара е партньор в произвеждането на самолета, припомня Ройтерс.

Очаква се доставките на системите С-400 от Русия за Турция да започнат това лято, припомня Франс прес. САЩ обаче твърдят, че те са съвместими с оборудването на НАТО и се страхуват, че тези ултрамодерни руски системи може да "разгадаят технологичните тайни" на американския военен самолет от последно поколение.

Турция планира да купи 100 самолета F-35 и турски пилоти вече започнаха да се обучават с американските си колеги в САЩ. Анкара инвестира около един милиард долара в тази програма и всяко американско решение, което ще попречи на доставката на самолетите в Турция, може да бъде възприето като нарушаване на договора.

"САЩ продължават да предупреждават Турция за негативните последици от нейното обявено закупуване на системите С-400", обясни говорителят на Пентагона. "Това излага на риск участието на Турция в програмата F-35", допълни той.

"Съжаляваме наистина за ситуацията, в която се намира нашето партньорство по въпроса с F-35, но министерството на отбраната трябва да вземе предпазни мерки, за да защити споделените инвестиции, реализирани в нашите секретни технологии", допълни той.

В петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи американския натиск по въпроса като "противоречащ на международното право".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: САЩТурцияF-35С-400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Турците не учат български мъдрости. В една от тях се казва че не е възможно да искаш бълдъзата в леглото и после да очакваш душата ти да влезе в рая.
81
1
 
3
 
! Отговори
Турски авио експерт преди 5 години
Значи сега си го преместих, боли ме обрезания за Ф-35. Ние турците разработваме наш собствен джет файтър с помощта на братята хангличани - TAI TF-X
80
1
 
3
 
! Отговори
Адолфо Хит преди 5 години
Фейк нюз, САЩ спират доставките ОТ ТУРЦИЯ на оборудване, което се произвежда в ТУРЦИЯ!!! ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО МИНКЕ Дали са им да произвеждат капачките за цефките на гумите на F 35 :)
79
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Сата Н."Но да се наливат нови милиони в джоба на Фашиска Просия е престъпление."А да се наливат милиарди в джобовете на ВПК на САЩ и след това същия този ВПК ще лобира за поредната война за да продаде още оръжия?
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците печелят двойно - сдобиват се с най-добрия действащ зенитен комплекс С-400 и се отървават от най-калпавия самолет на съвремието ни - "златния" F-35! Най-скъпия проект за цялата човешка история, който в реален бой гарантирано ще бъде победен от такива самолети като МиГ-21, Мирааж-1, Сюпер Етандер, Ягуар. Да ни говорим за Юрофайтър, SААB JAS-39 Gripen, F-16, F-15, F-18 и линията Су-27 - 35.Така, че честито на агите! Да черпят по баклава и локум и да им дойде акъла да се извинят!
77
5
 
2
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Старите С-300 са заварено положение и е уместно да се ползва остатъчния им ресурс. Но да се наливат нови милиони в джоба на Фашиска Просия е престъпление.
76
3
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
До 74От всички територии, които си изброил сме имали само главоболия. Мерси. Аз искам да работя и да живея нормално. Никой не иска войни в момента, освен американците, които ще фалират съвсем скоро.
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците освен общия интерес си гледат и своя собствен,и така трябва.Турция предлага на Русия да произвеждат следващото поколение С-500 заедно.Сега прочетох:Германия и Израел предупреждават,че Турция тайно е разработвала ядрено оръжие.Мисля,че това няма как да се хареса на САЩ.
74
1
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
По твойта логика България и Гърция трябва или да изхвърлят С 300 или да излязат от Нато! То 99% от военната техника на България е руско и ко праим ся?Имаме остатъчна руска техника още от соца. След като нямаме по-големи възможности, би следвало да окомплектоваме наличните (руски) бойни машини плюс малкото наскоро закупени натовски.
73
4
 
9
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
Много правилно!Ердоган играе ДВОЙНА игра. Турция е в НАТО и следва всички машинарии да са съвместими с НАТО- ските. Може и руските да са добри (тук по наясно е Бобчо), но като иска да ползва руски, излиза от НАТО, спира инвестициите в Ф-ве и си копува зенитните остановки. Аз поне така мисля.-По твойта логика България и Гърция трябва или да изхвърлят С 300 или да излязат от Нато! То 99% от военната техника на България е руско и ко праим ся?
72
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдяващи пиндостански специалисти се страхуват, че тези ултрамодерни руски системи може да "разгадаят технологичните тайни" на американския военен самолет от последно поколение, който почти се научи да лети, но не и да воюва. Пиндиси, вие наричате С-400 ултрамодерни руски системи, а какво ще кажете за С-500, които тази година Русия ще приеме на въоръжение? Вашият Пейтриът и близко не стои, а срамежливо и нервно дъвчдъвка в ъгъла.
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А,дали в договора за доставка на оборудване за F-35 има клауза ,че Турция се задължава да не купува руско ПВО?Съмнявам се!Турция няма полезен ход за да се сдобие с нови с-ми за ПВО!Първо и беше отказано щатскят ,,Пейтриът" ,сега пък санкции заради купуването на С-400!Като не вярват на Ердоган ,защо въобще включиха Турция в програмата за придобиване на F-35?
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най успешната война в света бе кувейтската.Само няколко самолета с пари победиха втората държава по въоръжение в източния блок.Какъв е смисъла тогава за малка държава да поддържа скъпа армия и да губи население?
69
5
 
25
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
САЩ към Турция:-Турци, ще си купувате ракетни комплекси ли ? Ами няма да ви поддържаме самолетите, които ви продадохме! САЩ към България: Българи, не искате да приемете истанбулската конвенция и да премате джагали от третия свят ли ? Ми няма да ви даден ф16-ките дето ни ги платихте и дето още не сме им построили завода! Е, те така, те.....
68
22
 
10
 
! Отговори
Ф35 преди 5 години
Крайно време е да им спрат кранчето на турчеляка,много силни се почувстваха и това е заплаха за България!
67
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може да ме убеди, че турците, които са свръх националисти не мечтаят да възстановят поне частично Османската империя. Например Солун (Тесалоника) където е роден Ататюрк. София (където също е живял и е имал любовница-българка). Западна тракия, Кърджали, населени с турци, гръцките о-ви. Йерусалим, Мека и Медина (свещенни градове в исляма). Обаче българския народ го приспиват разни пишман историци и анализатори колко хрисим съсед е Турция, за 5 вековното присъствие и т.н. Заспал народ сме.
66
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 70Нал икономиката наужким беше пазарна бе ? Плащаш - получаваш каквото си искаш ?По принцип да, но щом трябва да бъде набутана Рашка в миша дупка всичко е позволено.
65
4
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До БдинецТурция е принудена да седи не на 2 а на 3 столаВ Северна Сирия и Южна Турция Ердоган се опитва да изгони или унищожи Кюрдите подпомагани от САЩКолкото и да и се иска да отхапе от Гърция или България двете страни са членки на ЕС а това е най-близкия и голям пазат на ТурцияЗа да си осигури някаква алтернатива Ердоган се заиграва и с РФ и Сирия.
64
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И четирите държави са протекторат на САЩ. Сега Турция се опъва. Ще видим какво ще стане, но по принцип САЩ побеждава рано или късно.
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великобритания, Турция, Египет и Израел са най-важните съседи на Европа, а оттам и на България. Големи държави. Търговия и добри отношения с тях. Същото важи и за свръхсилата Русия, ама там е по-сложно.