САЩ спират доставки за Турция на оборудване за F-35

Целта – Анкара да бъде разубедена за руските С-400
2 апр 2019 10:43, Елка Василева
98
САЩ спират доставки за Турция на оборудване за F-35
Снимка: архив, Reuters

САЩ обявиха, че преустановяват временно доставките на Турция на оборудване, свързано със самолетите F-35. Целта на мярката е да бъде разубедена Анкара да се сдобие с руски противоракетни системи С-400, отбелязва Франс прес.

"В очакване на недвусмислено решение от страна на Турция, която трябва да се откаже от доставките на системи С-400, доставките на оборудване за Турция и свързаните с дейности във връзка с оперативния капацитет на F-35 се преустановяват временно", заяви говорител на Пентагона.

"Нашият диалог с Турция по този важен въпрос продължава", допълни той.

През ноември 2016 г. стана ясно за преговорите на Турция и Русия за покупката на руски системи С-400, припомня ТАСС, цитирана от БТА. През септември 2017 г. от руска страна бе потвърден фактът за сключен договор, а тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за внесен аванс по сделката. САЩ се опитват да не допуснат покупката от Турция на системите.

Във вторник временният американски министър на отбраната Патрик Шанахан каза, че американското правителство продължава да държи Турция да бъде участник в програмата по създаване на F-35 и да не довежда до край сделката за системите С-400. По думите на Шанахан Вашингтон продължава да убеждава Анкара да купи американски комплекси Пейтриът вместо С-400.

Самолетите F-35 се произвеждат от компанията Локхийд Мартин. Анкара е партньор в произвеждането на самолета, припомня Ройтерс.

Очаква се доставките на системите С-400 от Русия за Турция да започнат това лято, припомня Франс прес. САЩ обаче твърдят, че те са съвместими с оборудването на НАТО и се страхуват, че тези ултрамодерни руски системи може да "разгадаят технологичните тайни" на американския военен самолет от последно поколение.

Турция планира да купи 100 самолета F-35 и турски пилоти вече започнаха да се обучават с американските си колеги в САЩ. Анкара инвестира около един милиард долара в тази програма и всяко американско решение, което ще попречи на доставката на самолетите в Турция, може да бъде възприето като нарушаване на договора.

"САЩ продължават да предупреждават Турция за негативните последици от нейното обявено закупуване на системите С-400", обясни говорителят на Пентагона. "Това излага на риск участието на Турция в програмата F-35", допълни той.

"Съжаляваме наистина за ситуацията, в която се намира нашето партньорство по въпроса с F-35, но министерството на отбраната трябва да вземе предпазни мерки, за да защити споделените инвестиции, реализирани в нашите секретни технологии", допълни той.

В петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи американския натиск по въпроса като "противоречащ на международното право".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: САЩТурцияF-35С-400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
11
 
! Отговори
Само така преди 5 години
Молете се САЩ и Турция да продължават да се карат. Даже би било добре турците да им свалят някое хвърчило, това ще ни реши доста проблеми. В момента Турция ни загражда и ни подготвя за вилает. Политически, икономически, културно, всякак. ДОСТ напъват да се признае турско малцинство и турския да стане официален език. Бойко националния предател е приел исляма, скандала с мюфтийството разкрива, че е знаел че Турция се меси във вътрешните ни работи, но си е затварял очите. Анатема за предателите!
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си купуваш от САЩ? Аууууу вече си агресор! Скоро може и да е диктатор, комунист!Няма ли някой там да се провъзгласи за президент?
20
3
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Германия се отказа да купува Ф35. Това трябва да е достъчен аргумент срещу прехваления Ф35...Отказа се защото имат общ инвестиционен проект с Франция за разработката на стратегически изтребител от 5-то поколение.Не съм управлявал все още F-16, но казват, че бил добър.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Р. Турция може да реши кардинално въпроса,щом проблемът с договора за С-400 е членството им в НАТО,като безусловно напусне алианса. И без това никаква полза няма Турция от Алианса,а само загуби,щом е задължена да купува скъпо оръжие от САЩ.И без това интересите им клонят повече към Азия и Африка,от колкото към Европа. Колко години вече ги лъжат и ги принуждават да се съобразяват с ЕС а от там се правят на глухи и си мислят,че Турция им е протекторат.А за Инджерлик САЩ ще плащат ли?
18
1
 
13
 
! Отговори
до гледна точка преди 5 години
абе пич ми ние направо да излизаме от натото с нашата руска армия...това нато да не е пазар за американско оръжие или отбранителен съюз. Айде като не си русофил бъди европеец и стига си примирал за всичко щатско, че май няма разлика между едните и другите фили....
17
1
 
10
 
! Отговори
БЕЛЯТ СЕ КАТО ФЪСТЪК преди 5 години
и след всеки полет ръчно мажат с баданарката уж невидимото покритие. Това води до ниска БОЕГОТОВНОСТ на ескадрилите с Ф35. А цената на експлоатацията скача до небето
16
2
 
10
 
! Отговори
Ердо преди 5 години
А бе бян сикмерим Америка Мамерика
15
2
 
15
 
! Отговори
Крумов преди 5 години
А такаааа....да видят сега турците какво ще ги направим с нашите нови F-16 като ни ги докарат след 50 години.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те янките имат зор да продавст, да си ги държат, намазани с грес да не ръждясват..
13
1
 
25
 
! Отговори
nas преди 5 години
Не случайно се коментираше на широко, че САЩ са единственият доставчик на обурудване за техните самолети F-XX, и че е изключително глупаво да купуваме и ние от тях F-16, но явно някой гoре пак ще папа.. я цветанов за апартаментче я някой друг... Та ето го и доказателството за това, но пак никой няма да се трогне разбира се...
12
1
 
17
 
! Отговори
ГЕРМАНИЯ СЕ ОТКАЗА преди 5 години
да купува Ф35. Това трябва да е достъчен аргумент срещу прехваления Ф35. Поради провала на програмата сега реанимират производството на Ф16, които искат да ни продадат
11
6
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Много правилно!Ердоган играе ДВОЙНА игра. Турция е в НАТО и следва всички машинарии да са съвместими с НАТО- ските. Може и руските да са добри (тук по наясно е Бобчо), но като иска да ползва руски, излиза от НАТО, спира инвестициите в Ф-ве и си копува зенитните остановки. Аз поне така мисля.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ не са това, което бяха, докато те се занимават в *** китайците от деца учат математика,физика,роботика, програмиране и т.н.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закупените от Белгия американски многоцеливи изтребители Ф-35 са непригодни за участие в бойни действия и опасни за екипажа, пише местното списание Le Vif, което се позовава на заключение на експерти от американската неправителствена организация Project On Government Oversight.Според списанието американската организация е провела независима експертиза и е подготвила доклад, в който се предупреждава, че по изтребителите Ф-35 има много технически недостатъци,някои от тях са изключително сериозни.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците искат ефките, за да могат да ги свалят с С-400 в случай на преврат.
7
2
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
За Америка договорите май не важат....
6
1
 
21
 
! Отговори
СДЕЛКИ СЪС САЩ преди 5 години
е като да играеш карти с дявола. Всички козове са у него
5
1
 
25
 
! Отговори
ТУРЦИЯ преди 5 години
си гледа интереса. Ако им беше по-важен Ф35, щяха да се надупят на САЩ. Обаче те излезнаха много по-хитри от нашите атлантици, дето им подариха ЮЖЕН ПОТОК и пазара на зеленчук. И у нас и в необятния за нас руски пазар
4
2
 
2
 
! Отговори
МНОГО ДОБРЕ преди 5 години
Обаче доставката на С400, който е недостижимо по-добър от нашите С300 първо поколение от преди 30 г не е въобще добре
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за мен си е чист шантаж, който може да има и още един резултат, за който американците явно не предполагат: турците да не се откажат от С-400 и заедно с тях, вместо F-35, да си купят Су-35.