САЩ спират доставки за Турция на оборудване за F-35

Целта – Анкара да бъде разубедена за руските С-400
2 апр 2019 10:43, Елка Василева
98
САЩ спират доставки за Турция на оборудване за F-35
Снимка: архив, Reuters

САЩ обявиха, че преустановяват временно доставките на Турция на оборудване, свързано със самолетите F-35. Целта на мярката е да бъде разубедена Анкара да се сдобие с руски противоракетни системи С-400, отбелязва Франс прес.

"В очакване на недвусмислено решение от страна на Турция, която трябва да се откаже от доставките на системи С-400, доставките на оборудване за Турция и свързаните с дейности във връзка с оперативния капацитет на F-35 се преустановяват временно", заяви говорител на Пентагона.

"Нашият диалог с Турция по този важен въпрос продължава", допълни той.

През ноември 2016 г. стана ясно за преговорите на Турция и Русия за покупката на руски системи С-400, припомня ТАСС, цитирана от БТА. През септември 2017 г. от руска страна бе потвърден фактът за сключен договор, а тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за внесен аванс по сделката. САЩ се опитват да не допуснат покупката от Турция на системите.

Във вторник временният американски министър на отбраната Патрик Шанахан каза, че американското правителство продължава да държи Турция да бъде участник в програмата по създаване на F-35 и да не довежда до край сделката за системите С-400. По думите на Шанахан Вашингтон продължава да убеждава Анкара да купи американски комплекси Пейтриът вместо С-400.

Самолетите F-35 се произвеждат от компанията Локхийд Мартин. Анкара е партньор в произвеждането на самолета, припомня Ройтерс.

Очаква се доставките на системите С-400 от Русия за Турция да започнат това лято, припомня Франс прес. САЩ обаче твърдят, че те са съвместими с оборудването на НАТО и се страхуват, че тези ултрамодерни руски системи може да "разгадаят технологичните тайни" на американския военен самолет от последно поколение.

Турция планира да купи 100 самолета F-35 и турски пилоти вече започнаха да се обучават с американските си колеги в САЩ. Анкара инвестира около един милиард долара в тази програма и всяко американско решение, което ще попречи на доставката на самолетите в Турция, може да бъде възприето като нарушаване на договора.

"САЩ продължават да предупреждават Турция за негативните последици от нейното обявено закупуване на системите С-400", обясни говорителят на Пентагона. "Това излага на риск участието на Турция в програмата F-35", допълни той.

"Съжаляваме наистина за ситуацията, в която се намира нашето партньорство по въпроса с F-35, но министерството на отбраната трябва да вземе предпазни мерки, за да защити споделените инвестиции, реализирани в нашите секретни технологии", допълни той.

В петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи американския натиск по въпроса като "противоречащ на международното право".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: САЩТурцияF-35С-400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
7
 
! Отговори
Дали преди 5 години
СаЩ дали не съжаляват, че са си направили толкова заводи и бази на територията, на Турция в момента. В толкова непредвидим "партньор " са вложили доста милиарди. И Ердоган е седнал на два стола, но няма да удържи. Интересно е руския или американския интерес ще избере накрая.
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боен самолет с един двигател- смешна работа направо е подигравка!
40
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Турция може да прегази България за минути"ВярноНо също така е вярно и това че за да съсредоточи съответното количество войски на нашата граница ще и трябват седмици. А скрито прехвърляне няма как да стане защото района е пренаселен.А за няколко седмици и най-тъпия и продажен Български политик има време да бъде свален от власт да дойде нов и да се задейства дипломацията и остатъците от БГ Армия.
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то да си дипломат или политик в САЩ било много лесно. Заплашваш някоя страна или човек да приеме твоите условия и ако не го приеме му налагаш санкции. Ако пак не разбира от демокрация му спретваш една революцийка.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
русия продава това ПВО за да разбере реално какви са му възможностите срещу Ф35. Все пак ф35 в тайгата няма. То и САЩ са на далавра и не знам що се дърпат...
37
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф35 - ето такива самолети ни трябват на нас, а не ретро бараки като Ф16 и то на цена по-висока от тези на новите модели.
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гледна точкаБаламосвай някой друг. Ти си поредния турчеещ се. Искаш силна и могъща Турция, която да си прави каквото иска, да влезе в ЕС и да ни претопи, а накрая и да ни анексира. Всички турчеещи се искате мир докато ви изнася. После вадите ятаганите. Враждата между САЩ, ЕС и Турция е едно от най-хубавите неща които са се случвари на България през последните десетилетия, то й дава шанс да скъса веригите, но за съжаление на враст са национални придатели които активно окуражават потурчването
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Преди Костов не беше така.
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция може да прегази България за минути.
33
0
 
10
 
! Отговори
КВО ПРАИМ СЕГА преди 5 години
да си правят хубаво сметката махленските демократи-корумпета, когато ни пробутват сделка със САЩ. Първо парите и ако слушкате ще ви ги доставим след 5 години. МОЖЕ БИ...
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще бъде провал на цялата програма на многофункционален изтребител.И изключително глупаво тактическо и икономическо решение.На практика в настоящето Русия изостава основно в развитието на самолетите си в другите аспекти на въоражението дори изпреварва своят съперник например по брой и вид самоходна и несамоходна артилерия.
31
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На турците им дай яхър и мотика- друго не им трябва!
30
0
 
11
 
! Отговори
ПРИЧИНА И СЛЕДСТВИЕ преди 5 години
ПРОЕКТИРАНЕ И НАПРАВА НА УЛТРАСЪВРЕМЕНИ КОМПЛЕКСНИ СИСТЕМИ ОЗНАЧАВА ВИСОКО ОБРАЗОВАТЕЛНО НИВО НА РУСКОТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ.СЪВРЕМЕННИТЕ ДОСТИЖЕНИ НЕ СЕ РАЖДАТ САМИ.
29
0
 
15
 
! Отговори
ТУРЦИЯ Е ВРАГ преди 5 години
не само на нас, но досега бяха най-добрите дружки на САЩ. До момента когато ЦРУ не организира военния преврат. ЕРДОГАН им е бесен и демонстративно купи С400 и вкара в затвора много военни. Какъв е извода. НЕ СЕ ОБВЪРЗВАЙ със САЩ и очаквай само НОЖ в гърба от тях, когато им станеш неудобен
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A що са им н тyрчалята.ралети, Мммм?
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гледна точкаКакъвто е сега ли ? Шегаджия ;д
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гледна точкаGayyyyyyyyyy!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ем чи що туй? Имат си потребителски прав хората!
24
3
 
19
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Молете се САЩ и Турция да продължават да се карат.Ко да се молим за военен конфликт...?? Ти расъждаваш ли поне малко? Не искам нито конфликти със САЩ, Русия, Китай, ЕС и т.н. Искам да живея в един МИРЕН свят, свят на благоденствие, развитие и просперитет!!
23
2
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Какви са проблемите при доставка на Ф-35 на Турция и тя в същото време има на разположение С-400?Турция ще проведе изпитания които ще покажат какво аджеба Руснаците виждат на своите радари когато срещу тях се доближат СТЕЛТ изстребители.Второто нещо което негласно всеки знае Руски С-400 не стрелят по Руски самолети - някъде в кода има няколко реда...Третото нещо което всеки негласно знае че ако си нугоден на САЩ то техните оръжия придобиват едни странни бойни минимални характеристики...