САЩ спират доставки за Турция на оборудване за F-35

Целта – Анкара да бъде разубедена за руските С-400
2 апр 2019 10:43, Елка Василева
98
САЩ спират доставки за Турция на оборудване за F-35
Снимка: архив, Reuters

САЩ обявиха, че преустановяват временно доставките на Турция на оборудване, свързано със самолетите F-35. Целта на мярката е да бъде разубедена Анкара да се сдобие с руски противоракетни системи С-400, отбелязва Франс прес.

"В очакване на недвусмислено решение от страна на Турция, която трябва да се откаже от доставките на системи С-400, доставките на оборудване за Турция и свързаните с дейности във връзка с оперативния капацитет на F-35 се преустановяват временно", заяви говорител на Пентагона.

"Нашият диалог с Турция по този важен въпрос продължава", допълни той.

През ноември 2016 г. стана ясно за преговорите на Турция и Русия за покупката на руски системи С-400, припомня ТАСС, цитирана от БТА. През септември 2017 г. от руска страна бе потвърден фактът за сключен договор, а тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за внесен аванс по сделката. САЩ се опитват да не допуснат покупката от Турция на системите.

Във вторник временният американски министър на отбраната Патрик Шанахан каза, че американското правителство продължава да държи Турция да бъде участник в програмата по създаване на F-35 и да не довежда до край сделката за системите С-400. По думите на Шанахан Вашингтон продължава да убеждава Анкара да купи американски комплекси Пейтриът вместо С-400.

Самолетите F-35 се произвеждат от компанията Локхийд Мартин. Анкара е партньор в произвеждането на самолета, припомня Ройтерс.

Очаква се доставките на системите С-400 от Русия за Турция да започнат това лято, припомня Франс прес. САЩ обаче твърдят, че те са съвместими с оборудването на НАТО и се страхуват, че тези ултрамодерни руски системи може да "разгадаят технологичните тайни" на американския военен самолет от последно поколение.

Турция планира да купи 100 самолета F-35 и турски пилоти вече започнаха да се обучават с американските си колеги в САЩ. Анкара инвестира около един милиард долара в тази програма и всяко американско решение, което ще попречи на доставката на самолетите в Турция, може да бъде възприето като нарушаване на договора.

"САЩ продължават да предупреждават Турция за негативните последици от нейното обявено закупуване на системите С-400", обясни говорителят на Пентагона. "Това излага на риск участието на Турция в програмата F-35", допълни той.

"Съжаляваме наистина за ситуацията, в която се намира нашето партньорство по въпроса с F-35, но министерството на отбраната трябва да вземе предпазни мерки, за да защити споделените инвестиции, реализирани в нашите секретни технологии", допълни той.

В петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи американския натиск по въпроса като "противоречащ на международното право".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: САЩТурцияF-35С-400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
14
 
15
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
Турция с Ердоган затъва и нито С-400 ,нито F-35 ще й помогнат!Когато седиш на два стола обикновено падаш!Ердоган да не се надява на помощ от НАТО ,ако нещо сгафи в отношенията си с Русия!
61
6
 
10
 
! Отговори
Прос Селендур преди 5 години
САЩ тласкат Турция в ръцете на руснаците...
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 62Турция не нарушава въздушното пространство на гърците. Има около 10 малки скалисти острови, които не са вписани в договора и спорят за тях на кого точно са. Защо ако нарушава въздушното пространство на Гърция, не нарушава на България? Аскера влезе в Сирия, за да не създадат американците Кюрдистан, защото скоро може да изхвърчат от Инджирлик и ще им трябва място за нова база. Но нали гледате западни медии. Откъде да знаеш.
59
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДалиТурците мразят американците защото избомбиха целия близък изток и избиха стотици хиляди мюсюлмани, а освен това подкрепят кюрдите и създаването на кюрдска държава на границите им. Затова са по-благосклонни към Русия. Вражда между Краварите и Турците е в полза на България, най-малкото краварите ще спрат многовековната наглосаксонска традиция да крепят Турция и да я финансират с милиарди за сметка на Балканите, докато онези ни потурчват. Българите се турчеят както не са правили 5 века.
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 60 Така става. Това е отвратително поведение на социопати и престъпници от БКП-ДС. Но не е най-важното в шествековните ни отношения. Между другото защо не потърсихте сметка от турските политици в България за сътрудничеството им точно с тези престъпници от БКП-ДС.
57
1
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
До 56Точно. Вие сте спецове за убиване на жени и деца от разстояние с ракети като американците.
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Турчин На празни думи не вярвам. Турция има териториални претенции към почти всички свои съседи. През ден нарушава въздушното пространство на Гърция. Искат ревизия на лозанския договор. Турци ходят да веят турски знамена над гръцки острови и после качват снимки в интернет. Аскера беснее в Сирия. Ердоган казва, че български земи, населени с малцинства, му били на сърцето. Да чакаме да ни изколите като арменците ли? Или като кюрдите? ДОСТ и ДПС са антидържавни организации, троянски кон!
55
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 51Историята на всички е кървава, не само вашата. Обаче аз например не съм направил на никого нищо. Защо ме накараха да оставя всичко и ме изгониха в Турция? И всичко това става в съвсем цивилизовано време. Преди 300-500 години са били варварски времена.
54
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда, ориенталските номера вече не минават.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eвала на турците. След такъв тормоз и мачкане спряха Ердоган.
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция, член на НАТО, е решаващ участник в ръководената от САЩ програма за изграждане на F-35, най-скъпата оръжейна система на САЩ. Десет турски компании са готови да произвеждат около 12 милиарда долара части за изтребителя, включително ключови компоненти като централния фюзелаж и някои колесници.Турция е планирала да закупи около 100 F-35, като се присъедини към Япония, Великобритания и Австралия като най-големите международни клиенти на самолета от Bethesda, базираната в Мериленд Lockheed.
51
10
 
10
 
! Отговори
Аарон преди 5 години
Спокойно български приятели. Евреите помним и ще ви помогнем ако турция ви пипне и с малък пръст. Ние имаме и големи ракетите. Тези които стреляме по нашите врагове от Хамас са от евтините. Имаме и големи ракетите с които при поразяване на мишените ще трябва да трием големи градове от картата с гумичка.
50
2
 
1
 
! Отговори
Bloomberg преди 5 години
Турция, член на НАТО, е решаващ участник в ръководената от САЩ програма за изграждане на F-35, най-скъпата оръжейна система на САЩ. Десет турски компании са готови да произвеждат около 12 милиарда долара части за изтребителя, включително ключови компоненти като централния фюзелаж и някои колесници.Турция е планирала да закупи около 100 F-35, като се присъедини към Япония, Великобритания и Австралия като най-големите международни клиенти на самолета от Bethesda, базираната в Мериленд Lockheed
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ армия няма как да се задейства,понеже никой няма да тръгне да става курбан,да защитава каквото и да било.България е разпродадена на Ветковци,Миньовци,Бенчовци и всякакви други.Да им защитавам вецовете или винпромите или хотелите.Петко Войвода какво е казал.Отървахме се от турците за да ни яхнат нашите.Че и сега така.Само че историята вече помни
48
0
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
До 50Така каза да... И е прав.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чавушоглу май понатрупа доста негативи !
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига с тези екскурзии бе, наглеци. Историята ни е кървава от вас. Да не ровим миналото.
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако те имат долари, ние пък имаме нашия Аллах" e заявил Ердоган на митиниг. За какво са му самолети, ще летят на молитвените килимчета. Хитро!
44
8
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
До 41Спокойно никой няма да анексира България. Живеем си добре така. А ние искаме силна Турция, за да сме спокойни, че няма пак да ни организирате екскурзии или да ни сменяте имената. Тя ни закриля и ни помага доколкото може, за да имаме права и да живеем нормално.
43
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Ф35 - ето такива самолети ни трябват на нас, а не ретро бараки като Ф16 и то на цена по-висока от тези на новите модели."Ех експерте - ОТ КЪДЕ СЕ ПРЪКНАХТЕ ТАКИВА ЕКСПЕРТИКАК СЕ ОРГАНИЗИРА ПВО1. ЗРК комплекси пазят важните точки(реално нямаме ЗРК в момвнта)2. с малък обсег ЗАРК пазят ЗРК и много важни точкови цели като мостове(нямаме такива)3. Останалата част от страната се контролира от РАДАРИ и ИЗСТРЕБИТЕЛИ(36-60бр) (радари все още имаме Изстребители 10-12 бр)