Сал един "Союз" им остана... на янките

Руските кораби сега са единствен космически транспорт
Обновена: 23 юли 2011 07:58 | 23 юли 2011 07:58,
511
Сал един "Союз" им остана... на янките
Союз TMA-17. Снимка: НАСА

От 22 юли за неопределено време космическите кораби "Союз" вече са единственото орбитално транспортно средство в Слънчевата система.

Корабите, които водят историята си от първата половина на 60-те години на миналия век, надживяват своите последователи и конкуренти, с изключение на китайската "свещена лодка" – кораба "Шенчжоу", който се смята от експертите за идеологически продължител на проекта "Союз", пише ВВС.

В резултат от техническата еволюция в Космоса старата концепция за сравнително простите еднократни кораби се оказва по-жизнеспособна от идеята за създаване на многоцелеви, големи и сложни апарати.

Някои смятат "Союз"-ите за остарели и морално, и технически, но по надеждност и ниска цена (важно за космическите кораби) те нямат равни.

Във всеки случай именно тези кораби ще обслужват Международната космическа станция вероятно до последния й ден на съществуване, оставайки един от символите не само на руската космонавтика, но вече и на американската.

Надпреварата към Луната

Програмата на руските кораби "Союз" е в ход пето десетилетие – първият полет на кораба "Союз-1" е на 23 април 1967 г.

За цялото това време "Союз"-ите извършват 108 полета, по време на които има само две катастрофи. Именно първият пилотиран полет става и първата катастрофа в програмата "Союз": по време на връщането заради неизправност в спирачната система загива космонавтът Владимир Комаров. Негов дубльор в този полет бил Юрий Гагарин.

Още по темата
Втората катастрофа става на 6 юни 1971 г., когато заради разхерметизация на спускаемия апарат загива целият екипаж – Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев.

Въпреки тези трагични събития програмата като цяло се оказва успешна – извънредна ситуация възниква и след като през 1983 г. екипажът на "Союз Т-10-1" спешно се евакуира от подпалилата се ракета-носител, но никой повече не загива.

Двете катастрофи стават в самото начало на кариерата на "Союз"-ите. И според мнозина гибелта на първия пилот и първия кораб "Союз" е пряко следствие от космическата надпревара между СССР и САЩ, когато заради скоростта се жертва сигурността.

Двете страни в това време се оглеждат за полет към Луната с обиколка на спътника на Земята и последващо кацане върху него. Именно в рамките на тази голяма програма и започва през 1962 г. разработката на "Союз".

Американската програма за полет към Луната "Аполо" също преживява катастрофа – по време на изпитания на кораба, наречен по-късно "Аполо-1", още на старта загиват при пожар тримата членове на екипажа.

Еволюцията на "Союз"

От момента на създаването си "Союз" преживява четири модернизации, а сега полети започва да извършва вече петото поколение на корабите.

"Союз-Т", кораб от второто поколение, е създаден в рамките на военна програма в базата на първия проект 7К-ОК. Впоследствие военната програма не получава развитие, а в СССР в резултат се появява новият "граждански" "Союз" с индекс "Т", който извършва първия пилотиран полет през 1980 г.

Усъвършенстванията, внесени в конструкцията на кораба, засягат двигателите, системата за навигация, връзка и други, а една от главните задачи е намаляването на масата – в резултат конструкторите постигат това, че товароподемността се увеличава с 200 кг. За всяка космическа програма е ценен всеки грам.

Следващата модификация става "Союз-ТМ". Главната задача на конструкторите тук става подготовката на кораба за обслужване на орбиталната станция "Мир".

Неговото проектиране, както често става в авиационния и космическия отрасъл, започва почти веднага с началото на работата върху предишната модификация на кораба – през 1981 г., а първия пилотиран полет "Союз-ТМ" извършва през 1987 г.

Накрая този кораб, който обслужва Международната космическа станция до днес – "Союз-ТМА", е създаден, понеже американските астронавти "не се вписвали" по габарити в малките руски кораби – за тях не се прилагали строгите стандарти, по които се избирали кандидатите в отряда на космонавтите.

Това е първият "Союз", фактически модернизиран по желание на НАСА – през 1962 г. съветските конструктори дори и не са могли да сънуват такова нещо.

Тези кораби летят от 2002 г., но сега Роскосмос преминава на следващата модификация – "Союз-ТМА-М", или както го наричат медиите – "цифровия "Союз", понеже бордовите му електронни системи за управление са заменени със съвременни цифрови.

Тези кораби от 2011 г. постепенно заменят в полет към станцията предишните "Союз-ТМА".

Старият нов кораб

За годините безотказна работа "Союз"-ите придобиват репутацията на сигурни и евтини кораби, но нерядко казват за тях, че за XXI век те вече са морално и технически остарели.

Главният редактор на сп. "Новости космонавтики", акад. Игор Маринин, обаче смята различно.

В интервю за руската сужба на ВВС той казва, че в съвременния "Союз-ТМА-М" не е останало нищо от първите кораби от 60-те г., "с изключение на корпуса".

Друг експерт – Юрий Караш – напротив, смята, че при всички подобрения "Союз" не е успял да се отърве от недостатъците, които диктуват параметрите, заложени в проекта изначално. "Функционално това е същият кораб както и преди 44 години", смята той. Експертът подкрепя мнението си с това, че товароподемността на кораба се е увеличила незначително, а екипажът както и преди е от трима души.

Орбиталният автомобил

Много експерти, които се стараят нагледно да разяснят достойнствата и недостатъците на тази система, прибягват към сравняване с автомобилите.

Игор Маринин смята, че общото между съвременния "Союз" с първите кораби от този проект не е повече, отколкото между съвременните коли и автомобилите от началото на миналия век.

Юрий Караш на свой ред предпочита да сравнява "Союз" с тунинговано "Жигули" от 70-те: "Разбира се, може да се каже, че това вече е друг модел "Жигули", вече има електронно запалване, сменили са скоростния лост, направили са уредите по-приятни за окото". Но според експерта от това машината не става по-съвременна.

Впрочем, както казва за bbcrussian.com съветският космонавт и два пъти Герой на Съветския съюз – Георгий Гречко, при сравняването на "Союз" със стара кола трябва да се помни, че при всичките му недостатъци, които лично той не смята за съществени, по-нов просто не съществува.

"Кое е по-добре – да имаш "Жигули", или изобщо да нямаш автомобил? Освен това, ако много години си се возил на него и си попадал в тежки ситуации, но с жигулито винаги си се измъквал", казва космонавтът, летял три пъти със "Союз" в Космоса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до уточнител 2: как по-точно войната с грузия предизвика икионоомическа криза в русия???? Руснаците влязоха и за 2 дни спасиха южно-осетинците, като влязоха само с армията има която се намира в северна осетия, Кабардино-Балкария и с миротворците през Абхазия не дадоха почти никъкви жертви..
447
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 472: Абхазия не е в Азия, ами е от другата страна на черно мооре.... учи малко и после коментирай
446
4
 
5
 
! Отговори
Уточнител3 преди 13 години
Но това нищо не значи, другари!Вярвайте в могъществото на Русия - тя има най- неуловимите ракети, най-здравите болни, най-големите джуджета и т.н...Не забравяйте, че още в ХVI век руския мужик Иван Иванич откри Трактора.И накрая - една знаменателна годишнина за всички приятели на Русия и цялото прогресивно човечество: НАВЪРШВАТ СЕ 150 ГОДИНИ ОТКАК ЦАРЯТ ОСВОБОДИТЕЛ ОСВОБОДИ КРЕПОСТНИТЕ РОБИ В РУСИЯ.
445
5
 
5
 
! Отговори
Уточнител2 преди 13 години
Космически технологии: осн. ракетен двигател РД-102(4 бр. двиг. от Фау2 на една рама с един общ турбопомпен агрегат) никаква знач. промяна 40 години...И както каза Путин преди два месеци (цитира го само порталът Дневник): 30% от руските болници нямат топла вода, съответно 8% нямат канализация, а пък 9% нямат водопровод.Руските генерали получавали заплата $500Войната с Грузия предизвика икономическа криза и свали БВП с 20%.И т.н. и т.н....Но това нищо не значи, другари!
444
5
 
5
 
! Отговори
Уточнител преди 13 години
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СЕГА РУСИЯ (преди време един канцлер на ФРГ беше нарекъл СССР "Горна Волта с ракети")БВП на Русия за 2009 е колкото 1.7 пъти (едно точка седем)БВП на ХОЛАНДИЯ.Военният й бюджет пък е 4.5% от американския.Инфраструктурата й, както и общото ниво на индустрията е на нивото на 80-те.20 млн. алкохолици в последен стадий.Сибир се обезлюдява със скорост 1 млн. човека на година.30% от населените места никога не са имали телефонни връзки.Космически технологии:
443
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
484Ако си мислиш, че в Русия не се използват масово ГМО, жестоко си се объркал. В Русия се продават дори бебешки храни блъскани с ГМО!
442
0
 
0
 
! Отговори
herkulesguor преди 13 години
предишния ми коментар е ре на 482
441
0
 
3
 
! Отговори
herkulesguor преди 13 години
Напълно съм съгласен. Ние приличаме на *** които бягат след каруцата на Евросъюза. Натискаме се за това, онова и хората от няма и къде и от добро възпитание ни приемат понякога. Сервилничим при всеки удобен случай, даже се чудя как БАТ бойко не им изпрати пожарникари или гражданска защита на норвежците. Евросъюз- на кого му пука за България. На тях им трябват такива като нас единствено да им купуваме ГМО продуктите. Вие бихте ли пуснали примерно клошар в къщата си. Хахал да ви е ВСИЧКО.
440
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди да пристигне в Азов, Стоичков се почувства и като част от местните ритуали. Момичета в типични за този край носии и с хармоники приветстваха българина. Поднесоха му и чаша водка върху традиционна казашка сабя, а в същото време Камата получи няколко леки удара с камшик - също част от ритуала.+++++В БГ посрещат с хляб и сол, в Русия - с водка и камшик. Има ли нужда от коментар ?!
439
2
 
1
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Къде успяха янките,при нас ще ни отровят с производство на шифтовия газ,ще ни докарат ТУРЦИЯ в ЕС/нищо лошо против нашите сънародници/,в омразата към Русия,горивата ще скочат,няма работа защото окрадоха предприятията,не създадоха нищо ново,само мачкат,като Хитлер,да го няма старото,а какво ще ядем,ще ставаме роби на другите държави,а те ще ни трепят,като този откачен норвежец.Това вече 22 годишната идилия,да нямаме държава.Колкото сме по бедни толкова по лесно ще ни купят.Хахал да ви е ВСИЧКО.
438
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Абхазия цената на бензина им е като водата в България...---------------- ...още 5 *** мислят по същия начин. А в самата Русия тогава бензина трябва да е съвсем безплатен?
437
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във военните технологии има не един, а няколко по-добри от руснаците.Въобще, няма клас въоръжение, в който руснаците да с най-добри. Най-доброто се прави на Запад - танкове, авиация, сателити, стрелково оръжие, комуникационна техника.
436
5
 
5
 
! Отговори
От Москва с любов преди 13 години
Кой каквото иска да говори и мисли но руснаците са No.1 в космическите и ракетните технологии.No.1 са и във военните технологии.Жалкото е обаче това че не обръщат достатъчно внимание а и поизостанаха в последните 20-30 год. в гражданските и въобще в цивилните технологии!Някой да е чувал някоя световноизвестна руска марка телевизори,аудио-видео техника,компютри или леки коли?Това е истината...
435
4
 
2
 
! Отговори
Уточнител преди 13 години
Не бива да се лъже, дори и в името на Матушка (воен. им бюджет е 4.7%от американския)БВП на държавите за 2010 според МВФ Rank Country GDP (millions of US$) World62,909,274 E U16,282,2301 U S14,657,8002 China5,878,2573 Japan5,458,8724 Germ3,315,6435 France2,582,5276 U K2,247,4557 Brazil2,090,3148 Italy2,055,1149 Can1,574,05110 India1,537,9611 Russia1,465,07912 Spain1,409,94613 Austr1,235,53914 Mex1,039,1
434
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кухари, от нищо не разбирате и нищо не можете, а сте тръгнали да коментирате 50-60 годишен труд...Амеби.
433
12
 
7
 
! Отговори
к-н Спиро преди 13 години
Руснаците са създателите единствено на най добрата,ефикасна и резултатна секс машина по време на социализъма и до ден днешен наречена РУСКИНЯ.Работи с дребни зелени банкноти,маратонки Ромика,конякСлънчев бряг,рекламни найлонови торбички и т.н. Усавършенствания модел ПИЯНАРУСКИНЯ работеше и само за кеф !!!
432
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Слаба ракия са руснаците в космоса.
431
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В кенефстан поданиците на гоце не знаят че американците се готвят за Марс...и как да знаят кат са *** парчета :))
430
3
 
7
 
! Отговори
тъжен преди 13 години
Абхазия.... звучи като Кенефия...Тъжно е европейска България да падне толкова, че да се сравняваме с разни азиатски кочини...
429
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стойте си там в Абхазия и не се връщайте.

Спонсорирани публикации