НАСА привлича частни компании в Космоса

Американците не искат да са зависими от чуждестранни партньори
15 фев 2011 20:40,
39
НАСА привлича частни компании в Космоса
Снимка: Vehicle Analysis Branch, LARC, NASA

Президентът на САЩ Барак Обама иска активно да стимулира разработката на средства за превоз на американски космонавти в орбита с частни компании, съобщава ВВС.

В проектобюджета на НАСА за 2012 г., който беше представен пред Конгреса, фигурира цифрата 850 млн. долара: предполага се, че парите ще бъдат похарчени за частни компании, разработващи собствени космически кораби. Това е с 238 млн. долара повече, отколкото в бюджета за 2011 г., който беше одобрен, но още не е изпълнен.

Като цяло за НАСА се заделят 18,7 млрд. долара, което съответства на действащия бюджет на организацията. Очаква се, че тази цифра няма да се промени до 2016 г.

По действащите правила финансирането на американските правителствени организации е замразено на ниво 2010 г. и ситуацията ще остане без промяна, докато законодателите не постигнат съгласие за финансовото бъдеще на страната.

Марсиански стремежи

Вариантите как ще се изразходват планираните средства са много, но вероятно особено внимание ще бъде отделено на пилотираните космически кораби.

Срокът на използваните сега совалки изтича и по въпроса за превоза на хора до МКС в близко време НАСА ще попадне под зависимост от руските космически кораби "Союз".

В НАСА се надяват, че това положение ще продължи едва няколко години, през които в САЩ ще се развие частната космическа индустрия. Според специалистите американските производители на космически апарати могат да бъдат стимулирани в рамките на съответната целева програма.

В този случай НАСА ще има възможност да разработи ракети с голям размер, както и космически кораби, способни да летят по-далеч от МКС – например до астероидите или Марс.

Приоритетът е МКС

Новата бюджетна заявка предвижда отделянето през 2012 г. на 2,81 млрд. долара за конструиране на нов кораб с голяма товароподемност, както и многофункционална пилотирана капсула.

И макар че за 2012 г. за стимулиране на частната инициатива в усвояването на Космоса са предвидени по-големи суми от 2011 г., повишаване на разходите за самите конструкторски работи не се предвижда. Както смятат наблюдателите, това ще доведе до повтаряне на миналогодишните разногласия между Белия дом и Капитолия за практиките на пилотираните полети.

"Приоритет за нас остава МКС", заяви Чарлз Болден, шеф на НАСА. Според него целта на бюджетните промени е да се съкрати или поне да не се увеличи срокът на зависимост от чуждестранни партньори, което може да се постигне със собствена космическа промишленост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 13 години
те русите други думи освен "водка" нямат
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А какъв си, че да ти се аргументираме !?Съдия полицай прокурор ?!?!
35
4
 
3
 
! Отговори
Атанас преди 13 години
Някои са ми писали минусчета. Аргументирайте се, ***!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каквото и да кажете е научен факт, че Русия е догонваща страна в космическите технологии. Чуят, че САЩ започват някаква разработка та вземат да се напънат да ги изпреварят, ама то само с напъване и пропаганда вървиш в Русия не и по белия свят.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А какво е отношението на великите сили към рассия? Същото презрение и насмешка. Тъй като България не е престанала да се подлага на кремъл, отношението се прехвърля и върху нас. Само недей да ми казваш, че смяташ рассия за велика сила. От около 30 години великото й са само комплексите и манията за величие на вождовете й.
32
5
 
4
 
! Отговори
^_- преди 13 години
Добре че са Русия и бездомните кучета, че някои гражданЯ на държавата, която изобразиха като турски ***, да могат да си пренасочват и облекчават социалното си недоволство. И после някой друг ви е виновен, че великите сили се отнасят с презрение и насмешка към вас.
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
руснаците правят симулации на полет до Марс в момента! -------------- :)))) Руснаците са велика симулационна сила!
30
0
 
3
 
! Отговори
компютри-компоти преди 13 години
850 млн. долара не е цифра, ами число :)
29
7
 
6
 
! Отговори
Атанас преди 13 години
Писна ми от ***! "...да ги ползват за мулета до МКС за друго не стават" съм го чел по форумите 100 пъти! Дайте нещо по-ново, някое по-свежо ***! Русия е велика космическа държава. Заедно със САЩ. И много преди Германия, Британия, Франция, Италия, Япония, Китай, Индия, Бразилия и останалите. Може на някого да му е криво, но това е положението. На един пък нашите, българските опити в Космоса не му намазали филията. Няма и да му я намажат - резултатите ги ползва цялото човечество, и ...USA.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 15.много си *** бе братле.вземи прочети някои книжки,не си играй само с пиш---а си.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 12, Светльо Абе, Светльо, аз помня полета на първия български космонавт, оттогава минаха повече от 30 години, все за едно залче щеше да има да се намаже, не мислиш ли?
26
1
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
Всяко нещо в което се наливат държавни средства става изключително интересно и рентабилно за чястния бизнес не само в България
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не е влюбен в руснаците. Просто МКС, ракетите, двигателите, технологиите са руски. Ако не си чел, руснаците правят симулации на полет до Марс в момента!
24
9
 
5
 
! Отговори
do 16 преди 13 години
Ave kakvo ste se vliubili vsichki v tia rusnaci ne moga da razbera .... i da sa bili neshto edno vreme v momenta za nishto ne stavat
23
4
 
3
 
! Отговори
do 19 преди 13 години
Kato gledam ti e ruhnal i mozyka
22
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Частниците нищо няма да направят в космоса, защото това е нерентабилна среда. Явно е дошър края на американците в космоса, и явно е, че това не им харесва!
21
2
 
15
 
! Отговори
короин преди 13 години
Отново *** балкански коментари и мерене на *** Русия-САЩ.Не виждате ли че за първи път от 40 години се случва нещо хубаво и продуктивно в космическата сфера?Навлиза частния бизнес.Край на бюрократщината и крадене на пари от бюджетите(примери много).Успех на частната иниацитива.В това е истината.Само когато почнем да печелим от космоса само тогава ще го опзнаем и завладеем!
20
3
 
9
 
! Отговори
радиолюбител преди 13 години
Руснаците произвеждат процесори, но само с военно предназначение. Имам такъв при себе си! 32 битов е!
19
6
 
13
 
! Отговори
редактора преди 13 години
Нищо не е рухнало, Русите изкупиха имотите в Щатите и Англия. Рухнала е само твойта тиква, пълна с демократични калинки.
18
11
 
7
 
! Отговори
читател преди 13 години
Страна която не може един процесор да направи, и даже едно телефонче, се пъне да ходи из космоса.Мина времето когато 150 милиона руснаци и "братски" републики работеха за армията и космоса. В един момент обаче глиненият колос рухна. Но някои не са го осъзнали, и все напират и тях да ги чуят и видят, а то за гледане - само един гол ***, и то пиян.

Спонсорирани публикации