Театрална миниатюра “Театроскоп” представя 12 спектакъла в кутии

Зрителят е със слушалки, докато наблюдава, казва създателката на проекта
Обновена: 6 юни 2024 15:00 | 6 юни 2024 14:57, Инна Ангелова
0

Международният фестивал на театралната миниатюра “Театроскоп” започва на 14 юни. Ще бъдат представени 12 спектакъла, които първо ще бъдат представени във Враца. Фестивалът ще посети още София, Бургас, Стара Загора и Пловдив. Организира се за трета поредна година.

"Посланията са въздействащи. Всичко е много интимно. Децата много се впечатляват, има много метафори. Невинаги са кукли, може да са обекти, различни предмети, текстове. Артистите, които правят театър в кутия, ползват различни средства", коментира създателят на "Театроскоп" Мария Банова в предаването "България сутрин".

Банова разказва, че фестивалът може да се постави навсяъде. Първата кутия е създадена през 1989 година в Бразилия. Има 12 кутии - 6 са български, а останалите 6 са чуждестранни. Създателят на “Театроскоп” казва, че е подбрала местата специално, защото е искала да се усети уют.

“Времетраенето е три часа. В рамките на един час могат да минат до 15 човека. Предоставили сме 12 кутии. 1989 г. се създава в Бразилия първата кутия. Там има улици с кутии от двете страни. Нашият фестивал е с билети, на място могат да се закупят", обясни Банова пред Bulgaria ON AIR.

Банова разказва, че за реализацията на такъв проект трябва да има преди всичко идея и тема. След това идват изразните средства, осветление, звук и останалите допълнителни компоненти.

"Една идея може да отнеме и две години. Първата година имахме уъркшоп онлайн с артист от Перу. Тази година ще имаме уъркшоп с гост от Бразилия", споделя Банова.

По думите ѝ сърцето на кутията винаги е звукът. Зрителят е със слушалки, докато наблюдава спектакъла, артистът - също.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Театър
Театрален маратон в НАТФИЗ в нощта на изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари