Българинът държи да има имот, в чужбина се раждат и умират под наем

На второ място в света сме по собственост на жилища
23 окт 2024 18:32, Инна Ангелова
120

В последните три месеца България се изкачи в първите позиции по ръст на цените на жилища, отчита Евростат. Най-голямо е поскъпването в областните градове Видин, Кюстендил, Ловеч и Сливен.

"Ръстовете изглеждат големи заради ниската база, от която се тръгва, защото цените в България остават най-ниските в Европейския съюз. Цените във Видин са едни от най-ниските в областните градове. Дори при тези цени купувачите продължават да са активни на пазара и да ги плащат. Това ще продължава, докато продавачите пробват висока цена и купувачът е склонен да я плати. В доста западни страни хора се раждат в жилище под наем и умират в жилище под наем и за тях това е нормално и приемливо. За България не е така. Ние сме на второ място в света по собственост на жилища на човек от населението. Ние искаме да имаме собствени имоти и държим много на това. Първи са румънците", заяви кредитният консултант Тихомир Тошев в "България сутрин".

Консултантът споделя, че хората се притесняват от евентуалното влизане на страната ни в еврозоната и предпочитат да закупят жилище сега, докато пазарът е в състояние на ниско предлагане и високо търсене. За съжаление цените вървят нагоре.

“В статистиката се вижда, че в Хърватия имат 10% поскъпване на имотите тази година. Това е другият страх - те влязоха точно преди две години в Еврозоната. Много хора си позволяват кешово плащане. Само 55% от сделките са с кредит, а 45% са кешови. В последните 15 години българинът е в посока спестявания. След тежката криза, която ни удари, българинът започна да спестява. Най-вероятно при тези 45% също има малък процент допълване, но с потребителски кредит", допълни Тошев за Bulgaria ON AIR.

Тошев допълва, че жилище с пари в брой се купува основно в по-малките областни градове, където цените са по-ниски. Консултантът добавя, че някои хора са спестявали цял живот, родителите също помагат, когато сумата не достига.

“В големите градове - София, Варна, Пловдив, Бургас също има хора, които могат да извадят кеш, но са по-малко. Част от тях инвестират, но първо си решават жилищния проблем. Купуват луксозни имоти, най-често живеят в кварталите с къщи, скъпите райони, след това купуват и за инвестиция", обясни Тошев.

Цените на имотите в София не спират да се покачват

В София цените отидоха значително нагоре, почти вече не може да се купи под 1200-1300 евро на квадрат. Средният за страната отива над 1000 евро. В столицата все още има възможност да се намери за всеки джоб имот", коментира Тошев.

Кредитният консултант уточни, че все по-млади хора искат да притежават имоти.

"Половината консултанти продължават да казват, че има балон на пазара, другата половина смятаме, че няма балон на пазара. Продължаваме да сме с най-ниските цени в Европа. Има търсене, има предлагане. Имаме ниски лихви по ипотеките, те са стимул да купуват. Това не е типичният балон, който надухме в периода 2004-2005 г. Заплатите доста нараснаха заради инфлацията и това, че няма безработица. Доста често младите стартират на хубави заплати. Те стартират на 1500-2000 лв. Започват веднага да мислят и да искат", посочи още Тошев.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от Страната
Алибегов категоричен: Няма да позволим данък “бакшиш”
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
ВЪВ ФРАНЦИЯ ИМОТИТЕ СА ПО-ЕВТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И 98% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ИМА СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
При социализма всеки си купуваше имот. Сега имоти си купуват мафиотите демократи.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До СТРАНДЖАТА 65. Осралжата стига драска глупости бе. Факт. То целия народ е ходил до Либия да си купи имоти. Ептен си изкрейзил.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 61. Кви са тия ел неща бе ток ли нямаш ?
60
6
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 часа
През социализма българите си купуваха имоти след като се върнат от работа в Либия. Днес си купуват имоти след като се върнат от работа в Англия и Германия. ФАКТ.
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 62. Нема пък. Нъцки.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До СТРАНДЖАТА 54. Ние си живеем дома бе Осралжата. Вестника пише че останалите живеят под наем. Оплаквай се на него.
57
5
 
2
 
! Отговори
* преди 3 часа
На българина това му е останало от турско. Да има жилище, в което да се затвори и друго да не го интересува. И да е моЙО, както казват някои. А наемите в София са ниски и това не оправдава покупка. При толкова празни няма и да растат. Проста сметка показва, че 50 г ще живееш под наем за парите, дето даваш. Но нашия не мисли така, той иска да е негово. Нищо, че масово бачка за 3 хил лв и 1/3 дава на банката. С останалото семейство ще гледа, лишено от ел неща. Няма лошо да имаш, но не както описах
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
ПОД НАЕМ ЖИВЕЕШЕ ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР ОТ ГЕРБ ВЛАДИ ГОРАНОВ. ДОКАТО ДОМУСЧИЕВ НЕ МУ ДАДЕ ЖИЛИЩЕ ПОД НАЕМ, А ТОЙ ОТКЪДЕ ИМА ПАРИТЕ НЕ КАЗВА.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 57. Какви комунисти е убило НАТО бе ? Кога и къде ? От кое заведение те изтърваха ?
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Затова ние българите сме по-богати от европейците, които цял живот живеят под наем
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Недоубити от НАТО комунисти още мърдат
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
ДОРИ БОЙКО БОРИСОВ ЩЕШЕ ДА ЖИВЕЕ ПОД НАЕМ АКО НЕ БЕШЕ НАСЛЕДИЛ КЪЩА В БАНКЯ. И ЩЕШЕ ДА РОВИ ПО КОФИТЕ АКО НЕ БЯХА ГО ИЗДИГНАЛИ В ПОЛИТИКАТА.
51
2
 
5
 
! Отговори
Шляка-пляка преди 3 часа
Каква е тази евтина пропаганда? В България дори сирийските бежанци гледат да минават нелегално.И ако случайно стане така че ги заловят в България,веднага се връщат там от където са дошли.На последък тече някаква пропагандна кампания целяща завръщането на българи от чужбина.и това е с едничката цел,ако случайно се наложи да се отварят погрибите,да има на кой да се даде пушка.Защото в България няма хора.
50
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 часа
Като отидеш в Бавария едни огромни къщи ама само под наем, и шефа на БМВ и той под наем, че и завода му в сгради под наем... нали другари? Или май не е така? Сигурно и британския Крал под наем живее? А окъкъни нещастни миризливи продукти на социалистическия коптор.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 51. Кои глупости да си говорят бе имат си имоти живеят си в тях праят си квот си искат...
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
дери, гори червената порода
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 50. Кво НАТО та бие по глъвътъ бе ? Ептен си пиркулясъл.
46
6
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 4 часа
"""""Като прочета, обаче, как Живков изградил язовири, и падам от смях."""""" ----- Сега, остава да изброиш Язовирите построени преди Соца и след Соца!!!! -))) Не пропускай Детските ясли, Детските градини, Учлищата, Университетите, Поликлинийките, Болниците... за Останалата Инфраструктура - Промишлена и Производствена, няма да те измъчвам!!!! ПС От 26 години не живея в Бг.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Що се бъркат някои в живота на хората, кой иска купува, кой не иска не купува или тия с многото апартаменти немат клиенти за под наем, та карат по податливите да клъвнат и им напълнят джобовете.:)) а някои могат да събират пари и да емигрират, всеки решава сам за себе си.:))