Българинът държи да има имот, в чужбина се раждат и умират под наем

На второ място в света сме по собственост на жилища
23 окт 2024 18:32, Инна Ангелова
124

В последните три месеца България се изкачи в първите позиции по ръст на цените на жилища, отчита Евростат. Най-голямо е поскъпването в областните градове Видин, Кюстендил, Ловеч и Сливен.

"Ръстовете изглеждат големи заради ниската база, от която се тръгва, защото цените в България остават най-ниските в Европейския съюз. Цените във Видин са едни от най-ниските в областните градове. Дори при тези цени купувачите продължават да са активни на пазара и да ги плащат. Това ще продължава, докато продавачите пробват висока цена и купувачът е склонен да я плати. В доста западни страни хора се раждат в жилище под наем и умират в жилище под наем и за тях това е нормално и приемливо. За България не е така. Ние сме на второ място в света по собственост на жилища на човек от населението. Ние искаме да имаме собствени имоти и държим много на това. Първи са румънците", заяви кредитният консултант Тихомир Тошев в "България сутрин".

Консултантът споделя, че хората се притесняват от евентуалното влизане на страната ни в еврозоната и предпочитат да закупят жилище сега, докато пазарът е в състояние на ниско предлагане и високо търсене. За съжаление цените вървят нагоре.

“В статистиката се вижда, че в Хърватия имат 10% поскъпване на имотите тази година. Това е другият страх - те влязоха точно преди две години в Еврозоната. Много хора си позволяват кешово плащане. Само 55% от сделките са с кредит, а 45% са кешови. В последните 15 години българинът е в посока спестявания. След тежката криза, която ни удари, българинът започна да спестява. Най-вероятно при тези 45% също има малък процент допълване, но с потребителски кредит", допълни Тошев за Bulgaria ON AIR.

Тошев допълва, че жилище с пари в брой се купува основно в по-малките областни градове, където цените са по-ниски. Консултантът добавя, че някои хора са спестявали цял живот, родителите също помагат, когато сумата не достига.

“В големите градове - София, Варна, Пловдив, Бургас също има хора, които могат да извадят кеш, но са по-малко. Част от тях инвестират, но първо си решават жилищния проблем. Купуват луксозни имоти, най-често живеят в кварталите с къщи, скъпите райони, след това купуват и за инвестиция", обясни Тошев.

Цените на имотите в София не спират да се покачват

В София цените отидоха значително нагоре, почти вече не може да се купи под 1200-1300 евро на квадрат. Средният за страната отива над 1000 евро. В столицата все още има възможност да се намери за всеки джоб имот", коментира Тошев.

Кредитният консултант уточни, че все по-млади хора искат да притежават имоти.

"Половината консултанти продължават да казват, че има балон на пазара, другата половина смятаме, че няма балон на пазара. Продължаваме да сме с най-ниските цени в Европа. Има търсене, има предлагане. Имаме ниски лихви по ипотеките, те са стимул да купуват. Това не е типичният балон, който надухме в периода 2004-2005 г. Заплатите доста нараснаха заради инфлацията и това, че няма безработица. Доста често младите стартират на хубави заплати. Те стартират на 1500-2000 лв. Започват веднага да мислят и да искат", посочи още Тошев.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от Страната
Митничари откриха цигари, скрити в хляб и зеленчуци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.