Полша води в НАТО по разходи за отбрана - но може ли да си го позволи?

Предвижда се разходите да нараснат още повече до 4,7 % от БВП
23 окт 2024 23:00, Гергана Попова
27
Полша води в НАТО по разходи за отбрана - но може ли да си го позволи?
Снимка: БГНЕС/ EPA

Водещото в НАТО увеличение на разходите за отбрана на Полша предизвиква безпокойство за бюджета, тъй като ще доведе до по-високи дългосрочни разходи за армията, въпреки че Варшава признава, че е изправена пред недостиг на приходи в бюджета си за тази година. Най-голямата икономика в Централна Европа е на път да оглави НАТО по отношение на разходите за отбрана спрямо размера на икономиката си за втора година през 2024 г. според оценките на НАТО, пише Ройтерс.

Още по темата
Предвижда се разходите да нараснат още повече до 4,7 % от БВП през следващата година, което е част от по-широкия европейски стремеж за укрепване на отбранителните способности след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Тазгодишните разходи на Полша за отбрана в размер на 35 млрд. долара могат да надхвърлят тези на бившите комунистически съседи от Централна Европа и Балтийските страни, взети заедно - да не говорим за тези на много по-големи икономики като Италия, която отдавна не постига целта на НАТО за разходи за отбрана в размер на поне 2 % от брутния вътрешен продукт.

Правителството на министър-председателя Доналд Туск твърди, че договорите за отбрана, подписани преди поемането на властта в края на 2023 г., може да са допринесли за фискална дупка на стойност около 12,5 % от прогнозния БВП на Полша за 2025 г. поради подценени дългосрочни задължения.

Заместник-министърът на отбраната Павел Бейда заяви пред парламента по-рано този месец, че сегашното правителство „или ще намери тези (подценени) средства, или ще трябва да се откаже от някои задачи“, като добави, че в момента не възнамерява да отлага плановете за разходи.
Полски официални лица посочиха сделката на стойност 4,6 млрд. долара за закупуване на 32 изтребителя Lockheed Martin F-35 като пример, при който разходите през целия живот могат да надхвърлят тези, отразени в основната стойност на договора.

Бившият министър на отбраната Мариуш Блашчак нарече обвиненията „политическа атака“ и „отклоняване на вниманието от забавянето на модернизацията на полските въоръжени сили“. Двете основни партии в Полша са в противоречие преди ключовите президентски избори през следващата година.
Запитани дали Полша е включила в своите фискални цели по-дългосрочни разходи, свързани с отбраната, от Министерството на финансите отговориха, че структурата на националния бюджет за всяка отделна година зависи от текущите финансови нужди.

„Мащабното придобиване на нови военни платформи от страна на Полша ще доведе до значително по-високи разходи за поддръжка на това оборудване в дългосрочен план“, заяви Шеймъс П. Даниелс, сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, за покупките на оборудване от страна на Полша, включително от американски и южнокорейски доставчици.

Позовавайки се на данни на Пентагона, той заяви, че оперативните разходи и разходите за поддръжка съставляват средно 70 % от разходите за целия живот на една военна система - което по същество задължава Полша да похарчи милиарди повече за новопридобитото си оборудване.

Оценките на Министерството на отбраната на САЩ, цитирани в априлски доклад на Службата за отчетност на правителството на САЩ, показват, че разходите за целия живот на много по-големия американски флот от F-35 ще надхвърлят 2 трилиона долара до 2088 г.

На всеки 1 долар, похарчен за закупуване на самолети F-35, ще се падат още 3,575 долара разходи за поддръжка през целия живот на американския флот, според изчисленията на Ройтерс, въпреки че според ГАО разходите в Полша може да са различни.

„Решенията на Полша за това как да използва F-35 и колко дълго планира да го използва може да се различават от тези на САЩ. Това може да доведе до много различни разходи през целия жизнен цикъл“, заяви Диана Маурер, директор на екипа за отбранителни способности и управление на ГАО.

Lockheed Martin отказа да коментира полските разходи за F-35, като заяви, че те зависят от няколко фактора, като например избора на оръжия и сроковете за доставка.

Но разходите са само част от проблема: правителството прогнозира недостиг на приходи от 10 млрд. долара през тази година, което е приблизително равно на сумата, която Полша планира да отдели за 96 бойни хеликоптера Apache.

Нивото на полския дълг от около 50% от БВП е много по-ниско от това на Франция и Италия, които са членове на еврозоната. Въпреки това не е ясно доколко Полша може да увеличи заемите си, преди финансовите пазари да започнат да повишават разходите по заемите или да се увеличат спредовете по държавните облигации.
Миналата година държавните разходи на страната като процент от икономиката отбелязаха един от най-бързите ръстове в ЕС, а с 46,7% от икономическото производство те бяха и вторите най-високи от присъединяването на Полша към блока през 2004 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: НАТОотбранаПолша
Още от Русия
Путин: Страните от БРИКС имат роля за глобалната стабилност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.