В пика на жегата: Улиците опустяха, лекарските кабинети се напълниха

Медици апелират: Излизайте само по неотложни задачи
17 юли 2024 23:10, Красимир Ангелов
4

Горещата вълна, изпепелила къщи, гора и реколта, продължава и днес. Пикът на жегите достигна 40 градуса, а цялата страна светна в червено за опасно време през целия ден.

На фона на пожарите в почти цяла Южна централна България, в София е по-спокойно, но не и по-хладно. Улиците останаха празни през деня. Въпреки това, потърсилите лекарска помощ заради жегите нарастват.

Даниел Славов доставя храна по домовете. Той е от хората, за които работата на открито е неизбежна, дори и при високи температури. "Нося шапка и карам по сянката. Това е работа няма как, трябва да се справяме по някакъв начин", каза Славов.

Горещото време прибра голяма част от хората на закрито. "Докато се прибера - сянка, трамвай, метро и направо вкъщи. Не ходя никъде. Слагам си слънцезащитен крем", споделиха жители на столицата.

През последните дни в болниците в София постъпват все повече пациенти с оплаквания заради жегите.

"Много да внимават, особено пациентите с хронични заболявания, в тези жеги. Те за младите хора са екстремни, а пациентите с хронични страдания ги понасят изключително тежко. С вода в себе си задължително всеки човек трябва да излиза в тези условия, възможно най-кратко и по неотложни задачи", каза д-р Мария Димитрова от Спешния кабинет на "Пирогов".

А много от хората, които бяха излезли по улиците въпреки горещините, потърсиха прохлада в сладоледа. За утрешния ден предупредителният код в цялата страна остава червен.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като ве искаш асфалт марш на село да гасиш джунглите. Аман от философи. Хората с дни нямали вода, той всеки ден да му миери улиците.
1
3
 
24
 
! Отговори
Слагайте още асфалт преди 1 месец
по улици и тротоари. Не мийте улици веднъж дневно. Режете дървета. Слагайте ВЕИ-та перки и презастроявайте безобразно София, спирайте въздушни течения. Чакайте софиянци да не колабират по улиците. Бях в държави с над 40 градуса по Целзий, но там се диша, дървета и миене на улици всеки ден. А в България 32 градуса се чувстват като 50.