Бизнесът е против начина на вдигане на туристическия данък в София

Браншът иска реален план за развитие и разходване на средствата
29 авг 2024 22:15, Анисия Иванова
35
Бизнесът е против начина на вдигане на туристическия данък в София
Снимка: БГНЕС

Туристическият бранш категорично възразява срещу обявеното вдигане на туристическия данък в София, се казва в позиция на пет браншови организации, която е изпратена до медиите.

Столична община предлага по-висока туристическа такса за чуждестранните посетители на София. От бранша потвърждават, че мярката е обсъдена с бизнеса, който се е съгласил на нея, но не по начина, по който се въвежда.

"По време на разговорите беше постигната договорка с госпожите и господата от Столична община и ОП Туризъм - тя да бъде съпътствана от промени в Закона за местните данъци и такси, с които да се гарантира, че събраните средства ще отидат целенасочено за развитието на туризма и рекламата на дестинация София. Такава законова промяна трябваше да бъде предложена от Столична община, което до момента не е направено.

Още по темата

По време на брифинг на зам.-кмета по европейски политики, международна дейност и туризъм Никола Барбутов, общинските съветници от ПП-ДБ-СС Пламена Терзирадева и Андрей Зографски и директорът на ОП Туризъм Антон Пенев се изрази уверение от името на кмета Васил Терзиев, че средствата ще отиват само по пера за туризъм. Съжаляваме, но през последните месеци се научихме да не вярваме на уверения, които не стъпват на нормативна рамка. А действия за осигуряването на такава, както споменахме не са направени.

Внушенията, които се чуха по време на брифинга, че вдигането на данъка е съгласувано с бизнеса, считаме за манипулативни, тъй като по време на проведените срещи представителите на общинската администрация се ангажираха със следните действия от тяхна страна – предложение за план-стратегия, бюджет, конкретни дейности и правна рамка за развитие на дестинация София за 2025г.

В допълнение беше дискутиран и въпросът за предприемане на реални дейности за увеличение на събираемостта от съществуващите обекти. В момента реално събираемостта на данъка е много ниска и се реализира единствено от хотелите. Над половината от апартаментите, които се отдават на чуждестранни /70%/ и местни /30%/ туристи не са регистрирани по Закона за Туризма и не внасят дължимия данък към Столична община. През 2024 се очаква в тях да бъдат осъществени над 1 млн. нощувки. Това е сравнимо с тези във висококатегорийните хотели.

Реално самите разчети на общинската администрация предвиждат по-високи приходи с по-малко нарастване от това на отделните такси. Така общината практически признава, че събираемостта на данъка ще спадне. Това е и опитът ни в други общини, които са повишили данъка без преоценка на начините за събирането и разходването му.

Бизнесът иска реален план за развитие и разходване на средствата, така че да има ясна мотивация да подкрепи подобно решение. До момента, единственото коментирано от страна на Столична община действие е насочено към увеличение на заплатите на ангажираните в административния процес служители на ОП Туризъм", се твърди в позицията.

Становището е подписано от Българска хотелска асоциация, Национален борд по туризъм, Браншова асоциация на ресторантьорите – София, регионална структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация,
Българска асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от София
Спешни мерки срещу зачестилите пожари в кв. "Христо Ботев"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Иdiоти преди 1 седмица
Голем, голем бизнес.Тома му плащат.Бежанци и узбеки за евтини работници му карат.Тамалено ДДС.Коменсирани обороти Пазарна икономика ли ? Дженифър икономика ,като цялата ни работа !
27
0
 
4
 
! Отговори
Ушеф преди 2 седмици
...........Заради този, Битовият Алкохолизъм засяга все повече хора. Да каже каква е тази Шопска салата за 26 лева!? Поливана е с Тежка Вода от Ядрен реактор ли!? П.С. Мразим Мутри.....
26
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Туристическият бранш се научи само да получава: компенсации за Ковид,помощи за ток,намалено ДДС.В природата няма такова положение само да получаваш.Дойде време да се дава.
25
0
 
3
 
! Отговори
haha преди 2 седмици
Бизнесът? Алибегов ли е суратя на Бизнеса? Този е олицетворение на мутрите в бизнеса. Иска на него данък да плаща и държавата, както по време на корона-кризата помощите. Едно време на лъскавите места по черноморието надценката беше до 600%(като се калкулират продуктите в ястието по доставна цена) . Сега колко е?
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отвратителен и много нагъл.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като му видя физиономията на тоя и ми се повръща
22
0
 
19
 
! Отговори
Teхасо преди 2 седмици
Докога тези ***, мoшeнници и тъpтeи ще са с 9% ДДC, a всички останали ще плащат по 20% ?!? Koвид-измамата приключи отдавна..
21
0
 
13
 
! Отговори
Римолето преди 2 седмици
Аре кафеджията провъзгласил се за водж отново сипе мозъчни пръдни. Тоз няма ли кой да го махне и да вземат да им кажат,че все пак хан Аспарух не е софиянец-не са те центъра на вселената
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази рунтавия и целия сектор на тези ресторантьори зад него ме докараха до там твърдо да не стъпвам на български ресторант от години и им благодаря за това. Безаналогова наглост и привилегии за най-корумпираните селски тарикати в държавата. Цените им смело гонят тези в западна Европа, а те реват все едно всяка стотинка загуба за тях може да доведе до колапс на държавата.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нормално е браншът, който осигурява най-голям процент от пералните на пари за политиците да има най-големи политически протекции. Тези са върхът на наглостта, който човек може да си представи. Най-важният сектор на икономиката, че са с 9% ДДС за разлика от всички други.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аман от този *** РОМ. Само реве по цял ден. Не съм видял в друга държава такова циврене
17
0
 
13
 
! Отговори
Ричката е мамун преди 2 седмици
Тоя мамун е избягал от зоопарка и трябва да бъде върнат обратно там!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На тоя най-много му личи по това, че е част от герберастката шайка, не по това, че винаги истерясва едновременно с политиците по същите безумни теми, а по външния вид! Сигурно и родителите му са готови да се отрекат от него заради грозотията му, както примерно тези на Цачева или Фидосова. Гнус!
15
0
 
11
 
! Отговори
J преди 2 седмици
Този трябва да се постреже и обръсне и може и да заприлича на нещо.А дано, ама надали !
14
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Пак , ли тоя , бе...?! Няма край !
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браншът да ходи да се такова. Парите не са от тях, а за поддържане, ако се прави. Много градове вдигнаха таксите.
12
1
 
7
 
! Отговори
Кашкавал преди 2 седмици
Когато си поръчаш The Rock от Тему....
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Понеже ще се дигне данъка, тия дето не са регистрирани ще хукнат да се регистрират. Тия туристи колко браншови организации имат? Тика споменаха 5. А колко са всъщност? Всеки индианец ВОЖД. Главния е на снимката.
10
2
 
16
 
! Отговори
Фактите не лъжат! преди 2 седмици
Без адекватни данъци има разруха, мръсотия и мизерию!
9
5
 
16
 
! Отговори
Стига сте ревали преди 2 седмици
София е столица, заплатите са по-високи, редно е и данъците да са по-високи! Който не му харесва да се връща на село, от където е изпълзял! Как мислите, че Германия е така подредена, и красива, ами защото данъците са 40%!!! Тук 10% и реват все! Без данъци, няма развитие, пътища, хубави сгради, мостове...