Произвеждаме 50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия

Работещото население намалява - откъде ще дойдат парите за пенсиите?
29 авг 2024 13:47, Анисия Иванова
220

Ще стане ли 1077 лв. минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари догодина на фона на остра нужда от спешни мерки за стабилизиране на пенсионната система?

"Минималната работна заплата не товари бюджета. Напротив, всъщност решава проблеми с пенсионната система и дефицити на бюджета. Проблемът е, че минималната работна заплата на места е абсолютно приемлива, на други места е почти средната в съответния регион. Единственото, което оправдава повишаването на МРЗ, е, че доходите се вдигнаха съществено в последните години. Ако приемем, че МРЗ е данъчен феномен за плащане на осигуровки, отколкото реално заплащане на работниците, това ще доведе до изсветляване на някаква част на икономиката", заяви икономистът д-р Юлиан Войнов в "България сутрин".

По думите на доц. Косьо Стойчев вече не може да се намерят качествени работници на пазара на труда.

"Различията се увеличават. Минималната работна заплата иска да определи един минимален осигурителен доход, който да гарантира, че дори най-непродуктивните и нископлатени професии ще имат този минимален доход от 1077 лв. Главният компонент е, че населението, което работи, намалява, натовари се много НОИ и държавата търси механизъм в частния сектор да дофинансира системата. Не съм прочел добър анализ дали расте производителността - тези пари, които ще ги дадем на хората, дали сме ги произвели. Това е една статистическа величина, под която не искаме да падаме, защото един ден тези хора трябва да ги пенсионираме", обясни преподавателят по регионално развитие в СУ за Bulgaria ON AIR.

Според д-р Войнов се търсят варианти за спасяване на първия стълб, който сам по себе си е в тежко положение.

"Една от целите на увеличаването на заплатата е спасяване на първия стълб на пенсионната система, защото е ясно, че там има сериозен проблем. Населението намалява и това се вижда от сценариите, които се развиват в този доклад. Начинът, по който функционира пенсионната система не предполага хората да се осигуряват на реалния си доход. През последните години бяха взети много политически решения за увеличение на минималната пенсия. В момента се намираме в ситуацията, в която вноските на работещите не стигат за покриване на пенсиите на пенсионерите", коментира гостът.

България произвежда 45-50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия, които като излизат от системата и не знаят какво да правят, категоричен е доц. Стойчев.

"Ние живеем в общество, в което активната старост настъпва поне с 10-15 години по-късно. Хората биха могли да извършват не дейност със същия интензитет, но да разчитат на средства, за да продължат да функционират на пазара на труда и да имат златен край на кариерата си. Това не включва просто пенсиониране и стоене вкъщи. Този модел е пълен крах на модела на 21 век в България", поясни той.

За д-р Войнов една голяма част от населението вече предпочитат да стоят извън пазара на труда.

"Другият проблем е доколко е атрактивно заплащането и защо младите хора предпочитат да седят извън пазара на труда. Явно е, че имаме проблеми с мотивацията на хората и бизнес средата, която да ги привлича, защото е ясно, че България е от държавите на последно място в ЕС по патенти, нови разработки", посочи икономистът.

Доц. Стойчев е на мнение, че по-голямата част от гражданите не осъзнават, че успехът на нацията е функция на всички индивиди взети заедно. Обществото не може да реализира справедлив модел, в който всички да се подпомогнат и когато един гражданин прекалено дълго е трудово неактивен, нямаме значителни мерки за противодействие на това поведение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: пазар на трудаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
5
 
! Отговори
Екзекутор преди 1 седмица
Кво произвеждате бре,продажни маймуни,произвеждате омраза и неприязън,аз незнам тези плондери дето властват с психичните си проблеми как нямат срам и морал и питам от майки ли са раждани,или всеки да се спасява както може,до там докарахте икономика култура и отговорност,съсипахте народна България,сега други са собственици дето се насаждат в чужди гнезда,а народеца е в анабйоза.спи народе,яжте вносни *** и изнасяйте нашето.пфууууу чифутска политика как не ви е срам.
189
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами да направят възраста за пенсиониране 75г и ще ви се решат проблемите . Да е....а ваша мама съборена
188
1
 
15
 
! Отговори
Дядо преди 2 седмици
А средната продължителност на живота колко е не се коментира. Голяма част от хората дори не доживяват до пенсия.
187
3
 
7
 
! Отговори
Ванчо преди 2 седмици
Тази тояга дето говори и тя ще стане пенсионер да не забравя ! По добре 50 годишни отколкото 20 !
186
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и с по 20 брутни заплати,намалете ги на 10.и който пенсионер работи,пенсията му да се спира.
185
0
 
13
 
! Отговори
Ами ОК преди 2 седмици
Работя от 1998 без прекъсване, само на светло имам още 11 години докато събера нужния трудов стаж, ми дали няма да се пенсионирам тогава на 59 години, естествено че ще го направя, ще си откупя годините и тва е. Ще гледам да си осигуря още един наем дотогава щото тоя първи стълб се клател нещо. Тоя пич изобщо не е работил толкова колкото аз съм бачкал, не ги разбира нещата.
184
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Твърде много ги разглезиха разни червени пишмян собственици ...Плащат за 4 часа работиш 12 крадът от отпоски осигуровки извареден и нощен труд ...
183
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който беше да плаща да не мрънка че е неквалифицирано да копа Сам .
182
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези двамата в студиото са част от многото хора повтарящи разни истини важащи за други държави при други условия, но които са неприложими за реалността в България.
181
5
 
15
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 седмици
*** бг.икономисти!!!МРЗ произвежда само работещи бедни!!!!!
180
3
 
3
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
ЗА ВСИЧКО СЪМ ПРАВА
179
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Брой държавни служители - България малко над 100 хиляди, Франция близо 6 милиона, Германия близо 5 милиона, Полша близо 3,5 милиона, Италия, Великобритания, Испания, Швеция, Нидерландия, Белгия и Дания също имат много държавни служители. В Швеция държавните служители са 29% от заетите, в Дания са над 25%, а във Финландия са 25%. В България са доста по-малко.
178
3
 
9
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
АМИ ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ И ПЕЧАТАТ ТЕЗИ ПАРИ КАТО НЕ ПЕЧАТАТ МНОГО ЯСНО ,ЧЕ НЯМА ДА ИМА - КАТО НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА ПРОИЗВОДСТВО ТРЯБВА ПРОИЗВОДСТВО КЪДЕ ИМ Е ПРОИЗВОДСТВОТО ЯБЪЛКОВОТО И КРУШОВОТО ДЪРВО ПРОИЗВЕЖДАТ РАЖДАТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ И ЗАТОВА ИМА ИНАЧЕ КАК ЩЕ ИМА КАТО НЯМА ПРОГРЕС РАЖДАЕМОСТ ПРОИЗВОДСТВО И С ПАРИТЕ Е СЪЩОТО ТЕ СЕ РАЖДАТ ПРОИЗВЕЖДАТ В ПЕЧАТНИЦАТА НА БНБ
177
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Теди, само за едно си права - ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ МАЛКО ОБАЧЕ ТРЯБВА И МОЗЪК ЗА ТАЯ РАБОТА.....
176
0
 
2
 
! Отговори
Шибалит преди 2 седмици
До 164 ,въобще имаш ли представа за живота в Азия?
175
5
 
4
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
ТЪРСЕНИТЕ ПАРИ ИДВАТ ОТ ПЕЧАТНИЦАТА НА БНБ КАТО НЕ ПЕЧАТ ПАРИ СА КАТО ДЪРВО БЕЗ ПЛОД- ОТТАМ ИДВА И ГЛАДА И ПЛОДОВЕ НЯМА И ПАРИ НЯМА ЗАЩОТО ТОЛКОВА И МИСЛЯТ ТО ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ МАЛКО ОБАЧЕ ТРЯБВА И МОЗЪК ЗА ТАЯ РАБОТА
174
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да не забравяме, че държавата открадна над 25% от пенсионните ни осигуровки и ги насочи към частните пенсионни фондове. Това е една от основните причини за недостига на пари за пенсии. Другата основна причина е, че много от социалните помощи ги наричат пенсии, а социалните помощи се плащат от държавата, а не от пенсионните осигуровки. Примерно минималната заплата се състои от две части - социална помощ и пенсията според осигуровките.
173
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавните служители и работещия в публичният сектор трябва да се увеличат драстично, както са примерно във Франция, Нидерландия, и Германия. Плоският данък без необлагаема сума да се запази, но да се увеличи от 10% на 20%. Да се увеличат с около 50% процентите на осигуровките. Да се върне съотношението 60:40 за работодател:работник за всички видове осигуровки.
172
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези близо 100 хиляди държавни служители в България са най-малкия ни проблем. Има държави с много повече държавни случители на човек от населението.
171
1
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Като за начало държавата да спре да прецаква държавните служители, на които плаща на 100% осигуровките, а не на 60%, както е при всички останали. Преди около 22 години държавата намали заплатите на държавните служители и пое на 100% осигуровките им. Преди това те сами си плащаха техния дял. Време е за обратния процес - държавата да им върне по-високите заплати, а те сами да си плащат техния дял от осигуровките. Резултатът ще е повече пари в осигурителната система и плюсове за служителите.