Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава

На теория ядрените оръжия би трябвало да възпират нападения, Украйна премина тази линия
3 сеп 2024 07:03, Елка Василева
250
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Снимка: архив, БГНЕС

От десетилетия се смята, че държавите, които притежават ядрени оръжия, до голяма степен са защитени от атаки и дори много по-малки държави като Иран, Израел и Северна Корея се стремят към такива оръжия, разчитайки на това неписано правило, за да се защитят от съседите си. Оказа се обаче, че и това правило има изключения - на 6 август Украйна стана първата държава, прекрачила червените линии и навлязла на територията на ядрена държава, пише „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от Investor.bg.

Това е и първото настъпление на руска територия след Втората световна война насам. Вече три седмици украинските военни държат под контрол 1300 кв. км и повече от 100 населени места в Русия. За много анализатори това е изненадващ обрат, посочва изданието и припомня някои ескалации по границите на държави с ядрени оръжия, но като цяло такова мащабно настъпление се случва за първи път.

Още по темата
За анализатори, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, липсата на реакция сега може да означава едно - вече никой не знае къде са "червените линии" на Русия и в един момент може да се окаже, че са преминати още преди месеци. Бившият преговорящ за оръжейния контрол между Запада и СССР, а по-късно и Русия Николай Соколов коментира, че руският президент Владимир Путин разглежда заплахата към своя режим като заплаха за суверенитета на Русия. Соколов днес съветва западни военни анализатори и експерти.

Именно страхът от преминаването на "червените линии" на Русия е водещо в стратегията на САЩ и президента Джо Байдън по отношение на Украйна. Целта е да няма директен сблъсък между НАТО и Русия. По тази причина се бавеха доставките на модерни оръжия, а след това и на танкове и изтребители. В същото време Киев се опитваше всячески да докаже на Запада, че границите на Кремъл са всъщност доста гъвкави.

И това е една от причините за Курската операция, посочва още „Уолстрийт джърнъл“. Сега настъплението там се забавя, но Украйна продължава да държи инициативата на този фронт.

Всъщност Москва периодично заплашваше Запада с възможна реакция на "провокации", в съзвучие със своята ядрена доктрина. А тя предвижда четири сценария, при които е допустимо използването на ядрено оръжие. Сред тях са сигурни данни за изпращане на ядрени ракети към територията на Русия, данни за готвено настъпление или настъпление от друга ядрена сила, както и заплаха за териториалната цялост, включително и от неядрена сила.

На 1 септември зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира, че Москва обмисля обновяване на своята стратегия, но съвсем мъгляво - заради медийна публикация, че САЩ са обновили своята ядрена доктрина, а и без да дава някакви конкретни дати кога ще бъде направена или представена промяната.

Отговор на настъплението в Курска област не се коментира и от редица висши чиновници в Кремъл, които заплашваха с ядрени удари по територията на цяла Европа още в първите месеци на войната - например бившият ръководител на "Ростех" Дмитрий Рогозин или бившият президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност.

Единственото, което предприема Русия досега по отношение на настъплението в Курска област, е "отмъщение", както бяха представени най-масовите ракетни удари досега над Украйна - на 26 и 27 август. Украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) успяха да се справят с повечето от тях. Засега обаче Киев не може да противодейства на управляемите авиационни бомби - модернизирани от времето на Втората световна война и нанасящи значителни разрушения, и заради тях настоява за пресичането на още една "червена линия". А именно възможността да нанася удари по цели на територията на Русия със западни ракети.

През миналата седмица министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров беше на посещение във Вашингтон и според медийни публикации е носил списък на желаните цели, които могат да бъдат ударени с ракетите ATACMAS и Storm Shadow. Предстои да видим дали този списък ще бъде съгласуван.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от Русия
Обвиниха висш руски служител на отбраната в подкуп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
..и дядя Путин остана с най верните приятели от ИНДИЯ, СЕВЕРНА КОРЕЯ, ИРАН, ВЕНЕЦУЕЛА, КИТАЙ, ЮЖНА АФРИКА, БРАЗИЛИЯ- НЯКОИ УЖ МОЩНИ ИКОНОМИКИ С МИЛИАРДЕРИ- АМА МИЛИОНИ ОТ ЖИТЕЛИТЕ ИМ ЧАКАТ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ В ДУПКИ, ПЕЩЕРИ, БОРДЕИ, БАРАКИ СКОВАНИ ОТ ДЪСКИ В/У ОСТРОВИ ОТ ОТПАДАЦИ, ОЦЕЛЯВАЩИ ВЪРХУ ПОКРИВИ, ВРАТИ И ПРОЗОРЦИ НА ВЛАКОВЕ И АВТОБУСИ, ДАВАЩИ ЖИВОТА СИ ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО ЛОШАТА ЕВРОПА...
54
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Лука Какво има в главата си Путин? Има глупашко руско величие, ако имаше нещо с което да мисли нямаше да нападне Украйна. Русия доказа че няма място в съвременния свят и ще си получи заслуженото.
53
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само показва колко е важно за Русия някво мижаво нахлуване на територията и, и колко са смешни укрите, но и показа на целия свят кви *** са укрите, също и , че Русия правилно ги е нападнала първа, иначе укрите след като запада ги въоръжи и обучи щяха да нахлуят в Крим, които беше демократично присъединен с референдум.
52
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко ще се нормализира, кого сектата Уа, известна като ерор 404 престане да съществува.
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Една част от ВСУ на Украйна навлязла в територията на Русия да се предаде доброволно на Русия заедно с всичкото им подарено оръжие от НАТО, а НАТО се радва, и си мисли че са нападнали и навлезли в Русия, горките кравари, още не могат да проумеят че са преевани
50
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държава,която президент е бивш треторазреден агент и бивш таксиджия,патриарх - бивш полковник и контрабандист на цигари, а академик- бивш пастир на кози,е тотално изгубена бивша империя!
49
2
 
15
 
! Отговори
Лука преди 2 седмици
Поредното доказателство , че този който смятате за луд и от лудост е нападнал Украйна май има нещо в главата си.Ако това беше Натаняху Украйна нямаше да съществува.
48
3
 
13
 
! Отговори
BONZO преди 2 седмици
Червените линии? Е, пресата премина червените линии по т'ъпотия с такива статии. На всеки човек с основно образование е ясно , че ако Русия иска ще унищожи хохлия за часове при истинска война, а не престрелки.
47
4
 
2
 
! Отговори
Слава Украини преди 2 седмици
47 Ти луд ли си бе тия чалмари и алахакбари кой ще им даде ядрено оръжие да притежават.
46
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна кърти прогнилите зъби на руската мечка. Русия се опозори пред целия свят.
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това изобщо не е вярно! Индия окупира Пакистанската част на областта Кашмир. А Пакистан притежава ядрено оръжие. Така че Украйна нито е оървата нито единствена.
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А онзи ден беше арестуван 6-и пореден генерал от обкръжението на Шойгу! Спестил човека половин милиард рубли от армейско облекло и обувки???Чудно с такива командири ли втората армия в света щеше да бори НАТО,а се мъчи с Украйна? И как става така,че подопечните генерали са виновни,а шефа им - военния министър ,целия в бяло?
43
13
 
6
 
! Отговори
резултатите преди 2 седмици
Целият свят трепери от параноята на един луд. Как руснаците допуснаха това...как българите допуснаха едсна тиква да ни управлява и карде толкова години, как британците допуснаха брекзит......Народите са лесно манипулируеми, но там където има демокрация--отрезвяването е по бързо. Тежко на нас,че сме с манталитета на крепостния селянин, който се радва, ако се удави съседа, независимо ,че и той потъва. Спасението е само едно--час по скоро да загърбим руснаците, като манталитет и зависимост.
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малее - мащабно настъпление, държат инициативата. над сто населени места - толкова лъгане на едно място за пръв път прочитам. Ами - давайте, то ако с лъгане се печелеха войни, ама на полето на боя положението е друго, приятелчета. Ще има изненадани, Хаа а а Ахххх .....
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И в Москва да идат украински руснаци и Кремъл да окупират, руското правителство няма да използва оръжие за масово унищожение срещу братята си. Политическите шимпанзета в ЕС и САЩ не четат история и са неграмотни. Те още вярват, че Русия започва с революцията от 1918 и СССР. Луда работа.
40
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Последната червена линия била начертана около устните на Путин. Скоро и нея ще я преминат с някоя кожена ракета
39
0
 
16
 
! Отговори
Niki13 преди 2 седмици
еййй журналистите, не може да не четете а само да пишете, на територията на ядрена държава СССР , на остров Дамански влиза друга държава 1969. Много падна нивото на образованието. Тази статия може ли да се брои за фейкова?
38
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лесно е да влезеш в клетката на лъва и да му набиеш един шут, въпросът е какво ще се случи след малко и кой *** би го направил?
37
5
 
21
 
! Отговори
Червени дини преди 2 седмици
Първо, украйна не е "държава", а територия управлявана от териристична хунта, а предишните държави, които са навлизали на руска територия са Швеция, Франция и третия райх. Всички тези кампании са били много успешни, както и тази.
36
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Краварите са надрусали Украинците с наркотици да навлязат на Руска територия, сега въпросът е как ще излязат? е нема връщане, там ще си останат завинаги