Русия променя ядрената си доктрина

Причината е ескалацията от страна на Запада в Украйна
1 сеп 2024 21:12, Нели Христова
217
Русия променя ядрената си доктрина
Снимка: БГНЕС

Русия ще внесе изменения в ядрената си доктрина в отговор на действията на Запада около конфликта в Украйна, заяви днес заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от БТА.

Рябков заяви, че решението е "свързано с курса на ескалация на нашите западни противници" по отношение на това, което Русия нарича своя "специална военна операция в Украйна".

"Както многократно сме казвали, работата е в напреднал стадий и има ясна насока за корекция, което се дължи и на проучването и анализа на опита от развитието на конфликтите през последните години", заяви Рябков.

Заместник-министърът не уточни за какви точно промени става дума.

Настоящата ядрена доктрина на Русия, установена с указ на президента Владимир Путин през 2020 г., предвижда тя да използва ядрено оръжие в случай на ядрен удар на противник или на атака с конвенционално оръжие, която заплашва самото съществуване на държавата.

Русия, която обвинява Запада, че използва Украйна като прокси, за да води война срещу нея, е давала и преди сигнали, че обмисля промени в ядрената си доктрина. Според Ройтерс сегашното изказване но Рябков е най-категоричното изявление направено от Москва до момента, че ще внесе изменения в стратегическия документ.

В средата на август "Файненшъл таймс" написа, снабдил се със секретни документи, че Русия е подготвила военноморския си флот да нанася удари с ракети с ядрен заряд по обекти дълбоко в Европа при потенциален конфликт с НАТО. На картата е отбелязана и България.

Документите, изготвени между 2008 г. и 2014 г., включват списък с цели за ракети, които могат да носят както конвенционални бойни глави, така и тактически ядрени заряди. Руските офицери изтъкват предимствата на използването на ядрени удари на ранен етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от Русия
Последният разговор между Путин и Байдън: Суров и безкомпромисен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украинците започнаха да пълнят памперсите... Не се плашете, момчета, Русия няма да използва ядрено оръжие по собственат територия (Украйна). То е за полячетата, румънчетата, британчетата и германчетата. Дори и балтийските мишки не са заплашени, понеже и те са руска територия. А са толкова злобни... Ама руснаците спряха транзита на руски стоки през балтийските шушумиги и от тигри се превърнаха в загиваща територия с над 50% отток на населението. Само им спряха транзита на руски стоки...
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
2 - 3 бомби няма да изменят нищо в световен мащаб. Ако паднат всичките в малка държава, като България, може да изменят в някаква степен локалната политическа ситуация. Нищо повече. А жертвите нямат значение за никого освен за пропагандата. Както се доказа в Украйна и Палестина.
173
0
 
0
 
! Отговори
Факти преди 1 седмица
Русия и САЩ имат тайни договорки и няма никакъв шанс за ядрена война. Това са държави с хиляди такива оръжия а за да се промени тотално човечеството и живота са необходими 2-3 бомби. Произведените след 1945година такива бомби са много килотони и една се равнява на 100 такива от Хирошима. Бомбата над Хирошима е 16 килотона а СССР тества успешно бомба със 58ил.килотона. Правете си сметката!
172
4
 
7
 
! Отговори
Ну заец пагади преди 1 седмица
Масква гори.Най после.Нека гори
171
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дай на пияния ядрено оръжие и му гледай сеира
170
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо прочетете статията пък после коментирайте. Каква заплаха има че една страна периодично си актуализира военната доктрина. Ами това се прави от всички страни. Спрете малко пропагандата за центове. Къде е видеото със субтитри че написаното е казано а не е лъжа.
169
0
 
0
 
! Отговори
телеграмцитат преди 1 седмица
Премиера на филма от проекта "ВЪПРЕКИ" за Николай Фаст!🇩🇪 Премиера на филмите TROTZ über Nikolaj Fast!Николай Фаст е германец, който напуска дома и бизнеса си в Германия, за да помага на Донбас.Той не беше спрян от търсения или заплахи от германските власти, които съветва да не забравят миналото и да не променят историята, която може да се повтори!Защо го наричат куриер на добри новини в Русия и защо го обичат войниците на фронта?Гледайте филма в HD качество.❗️Хареса ли ви филмът? Имате ли нещо да кажете на германците? Оставете вашите
168
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен 174 ЕТО ПОРЕДНИЯ ЧУКЧА ПИСАТЕЛ НЕ ЧИТАТЕЛ... 1. Как смяташ колко по-голяма е една Водородна съвременна бомба от една съвременна Атомна бомба? Ще се уплашиш раликата е в десетина килограма. 2. Написахме колко е голяма Москва(от западните Квартали на София до източните Квартали на Пловдив) дори да взривят ЦАР БОМБА в центъра на Москва В Радиус 5км Всичко е стопено В радиус 10км всичко е разрушено а мощността и разрушенията спада по експонента. На 100км може са счупи някой прозорец
167
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руснята вече си плаче за натовски атом.. Хептен взеха да заплашват света всеки ден. Писва ни.
166
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен "ТРОЙКА ХИМАРСИ ПАК ГИ СТОПИХА." Защо се натъкваме на подобни заглавия? ХИМАРС е РСЗО с 6 готви ракети за изстрелване. Панцир има боекомплект от 12 ракети. Ракетата на ХИМАРС зарада конструктивни особености е да кажем БАВНА и лети по предвидима траектория което способства Руския ЗАРК да сваля голяма част от тези ракети. Трябват ЗАЛП от мин 3 ХИМАРС или 2 МАРС за да се пробие ПВО/ПРО заслона от един ЗАРК Панцир За съжаление РФ няма достатъчно комплекси за да изгради ешелонирана защита
165
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако издумкат здраво Москва, край. Оттам трябваше да се започне. Някой друга водородна бомба.
164
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Сата НАТО Уникалния във всяко отношение конфликт в Украйна доказа: 1. РФ се страхува само от Ядрено оръжие и то не от самото такова а от разползагнето му близо до територията на РФ. 2. В конвенционална технологична война дори с изостанали технологии се справя повече от отлично. 3. Скандинавия е под опашката на РФ тка да се каже но забележете там няма разположено ЯО(най-близо е ВБ), защото Скандинавците знаят че ще загинат 5 мин след началото на конфликта. Искандер с ЯО е СТРАШНО ОРЪЖИЕ!!!
163
3
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Хиена с пречупен гръбнак вече не е хиена, а жив труп. Въпрос на време е да бъде доубита от някой или просто да умре от изтощение. Ако иска да поживее по-дълго, относително казано,... просто трябва да бяга колкото сили има. И тогава може да се завре в някой трънак и да повегетира още 20-30-40 години, докато умре, проскубана и гурелива.
162
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Ако Просията имаше сила и топки да скочи на НАТО и САЩ, нямаше да скача на съседна Украйна и да разрушава територии, които по принцип иска да анексира. Жалките москали просто се надяваха на смачкат Украйна за нула време и да поставят основните играчи пред свършен факт. На същия принцип хиената не скача на лъва, за му вземе месото, а го изчаква да се разсее, издебва го, когато гледа в друга посока и набързо смотава некое парче. Само че тоя път хиената се излъга и сега се влачи с пречупен гръбнак.
161
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен 166 ПАК СЕ ИЗКАЗА НЕПОДГОТВЕН !!! "Русия е само Москва, Една бомба и толкоз..." 1. Колко голяма е Москва? От западните квартали на София непрекъснато до източните картали на Пловдив. 2. РФ в момента са над 150 милиона(с новите придобивки) Московската Агломерация е над 10 милиона... 3. Къде са големите Корабостроителници? Питер и Далечния изток. 4. Къде е Храната - в безкрайните поля включително в Сибир. 5. Къде е индустрията равномерно по цялата територия на РФ
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия е само Москва. Една бомба и край.
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стара японска поговорка. Който има атом, може да го пусне два и повече пъти.
158
1
 
5
 
! Отговори
Минуващ преди 1 седмица
Джужи трябва да има предвид, че който с атом плаши, от атом умирга.
157
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен 161 Москава е градът на седемте хълма! Също точно поради този факт го наричат третия Рим(Град Рим е разположен на 7 хълма). Уговорката е че става дума за средновековието. Днес Москва има площ ориентировъчно от източен Пловдив до Западна София всичкото това градска застройка.
156
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най защитени в този сценарии са необвързаните държави, такива с не-блоков статут.