Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава

На теория ядрените оръжия би трябвало да възпират нападения, Украйна премина тази линия
3 сеп 2024 07:03, Елка Василева
250
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Снимка: архив, БГНЕС

От десетилетия се смята, че държавите, които притежават ядрени оръжия, до голяма степен са защитени от атаки и дори много по-малки държави като Иран, Израел и Северна Корея се стремят към такива оръжия, разчитайки на това неписано правило, за да се защитят от съседите си. Оказа се обаче, че и това правило има изключения - на 6 август Украйна стана първата държава, прекрачила червените линии и навлязла на територията на ядрена държава, пише „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от Investor.bg.

Това е и първото настъпление на руска територия след Втората световна война насам. Вече три седмици украинските военни държат под контрол 1300 кв. км и повече от 100 населени места в Русия. За много анализатори това е изненадващ обрат, посочва изданието и припомня някои ескалации по границите на държави с ядрени оръжия, но като цяло такова мащабно настъпление се случва за първи път.

Още по темата
За анализатори, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, липсата на реакция сега може да означава едно - вече никой не знае къде са "червените линии" на Русия и в един момент може да се окаже, че са преминати още преди месеци. Бившият преговорящ за оръжейния контрол между Запада и СССР, а по-късно и Русия Николай Соколов коментира, че руският президент Владимир Путин разглежда заплахата към своя режим като заплаха за суверенитета на Русия. Соколов днес съветва западни военни анализатори и експерти.

Именно страхът от преминаването на "червените линии" на Русия е водещо в стратегията на САЩ и президента Джо Байдън по отношение на Украйна. Целта е да няма директен сблъсък между НАТО и Русия. По тази причина се бавеха доставките на модерни оръжия, а след това и на танкове и изтребители. В същото време Киев се опитваше всячески да докаже на Запада, че границите на Кремъл са всъщност доста гъвкави.

И това е една от причините за Курската операция, посочва още „Уолстрийт джърнъл“. Сега настъплението там се забавя, но Украйна продължава да държи инициативата на този фронт.

Всъщност Москва периодично заплашваше Запада с възможна реакция на "провокации", в съзвучие със своята ядрена доктрина. А тя предвижда четири сценария, при които е допустимо използването на ядрено оръжие. Сред тях са сигурни данни за изпращане на ядрени ракети към територията на Русия, данни за готвено настъпление или настъпление от друга ядрена сила, както и заплаха за териториалната цялост, включително и от неядрена сила.

На 1 септември зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира, че Москва обмисля обновяване на своята стратегия, но съвсем мъгляво - заради медийна публикация, че САЩ са обновили своята ядрена доктрина, а и без да дава някакви конкретни дати кога ще бъде направена или представена промяната.

Отговор на настъплението в Курска област не се коментира и от редица висши чиновници в Кремъл, които заплашваха с ядрени удари по територията на цяла Европа още в първите месеци на войната - например бившият ръководител на "Ростех" Дмитрий Рогозин или бившият президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност.

Единственото, което предприема Русия досега по отношение на настъплението в Курска област, е "отмъщение", както бяха представени най-масовите ракетни удари досега над Украйна - на 26 и 27 август. Украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) успяха да се справят с повечето от тях. Засега обаче Киев не може да противодейства на управляемите авиационни бомби - модернизирани от времето на Втората световна война и нанасящи значителни разрушения, и заради тях настоява за пресичането на още една "червена линия". А именно възможността да нанася удари по цели на територията на Русия със западни ракети.

През миналата седмица министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров беше на посещение във Вашингтон и според медийни публикации е носил списък на желаните цели, които могат да бъдат ударени с ракетите ATACMAS и Storm Shadow. Предстои да видим дали този списък ще бъде съгласуван.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от Русия
Обвиниха висш руски служител на отбраната в подкуп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
сино съветска война преди 2 седмици
Китайско-съветският пограничен конфликт представлява серия от въоръжени стълкновения между СССР и КНР в периода 2 март 11 септември 1969 година. Конфликтът се разиграва в района на остров Дамански, на река Усури, на 230 км южно от град Хабаровск.
34
7
 
8
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Четиридесетте и петдесетте години, никой не е вземал насериозно опасността от радиация и дори шефовете на заводите са уса поемали радиация, помагайки при някаква авария. Единия даже седнал и си рязал ябълка, после я изял. И както казах, много от тия хора са доживели над 90 годишна възраст, а един на 101 То да не се окаже, че радиацията е като глобалното затопляне :)
33
8
 
27
 
! Отговори
Не правда, йок преди 2 седмици
Укро райх не е държава, а след преврат от 2014 е окупирана территория. Затова спрете да заблуждавате хората. Реално там сега тече руска междуособица за радост на наглобритите и пендосите. Жалко, че България за пореден път тръгна в грешната посока. И всеки ще отговоря пропорционално след края на конфликта. Пендос няма да помогне на България, чиято цялост този път не е гарантирана.
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Руската федерация никога няма да употреби ядрено оръжие срещу украинските руснаци. ЕС и САЩ се надяват напразно.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"За седем дни до Ламанша..."
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Напрравили са услуга на Путин. Така претопяването на нацитата става много по-лесно и бързо. Не е нужно да се хаби ядрено оръжие, в случая.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Относно ядрената еойна...вчера ми попадна филм за историята на ядреното оръжие в СССР. Там през 1952 година става авария в до Челябинск и до днес има радиация в Урал. Филмът бе 3 часа, подробно описана историята на тоя район и трите завода за ядрено оръжие, по-точно за плутоний. Накрая на филма-6 човека са доживели над 90 години въпреки облъчването. Един е починал на 101 години- конструкторът.
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лица на джеллати, касапи и у.б.ийци!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Театър е това
26
2
 
4
 
! Отговори
Потънала ти е преди 2 седмици
Граматиката. Пише се Уповава.
25
5
 
16
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
И още един пример за държава, воювала с ядрена държава и извоювала независимост-Алжир! Алжир през 1962 извоюва независимост от Франция. Не съм чул франсетата да отговарят с ядрено оръжие
24
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин се оказа нищо, Хитлер от алиекспреса
23
13
 
5
 
! Отговори
Промяна в доктрината преди 2 седмици
Русия ще удари собствената си територия с ядрено оръжие.
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Провокират Руската федерация да използва ядрено оръжие срещу Украйна, както направи САЩ срещу Япония в Хирошима и Нагазаки, но няма да стане.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-смешните червени линии.
20
15
 
9
 
! Отговори
Москва потъна преди 2 седмици
Русия първо премина всякакви червени морални линии и няма право да се оповава на червени линии.
19
1
 
12
 
! Отговори
88 преди 2 седмици
По-добре да си първата държава с ядрено оръжие ,която не го използва след навлизане на чужди войници, отколкото единствената държава ,която е използвала ядрено оръжие срещу друг народ
18
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Драскачите от този корумпиран сайт са дребни продажни душици,и то не много умни
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато всички очакват едно, СТАВА СЪВСЕМ ДРУГО.
16
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То па една държава е Украйна само жени за еване останаха и за разплод на Руснаците да раждат Русначета, всички мъже бяха убити по заповед на господарите им от САЩ, Зеления наркоман стега куфарите да бега, че ще го обесят на Майдана останалите живи Украинци