Зеленски: Въпрос на време е употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия

Обновена: 31 май 2024 22:18 | 31 май 2024 22:17, Анисия Иванова
407
Зеленски: Въпрос на време е употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия е „въпрос на време“, предаде Ройтерс.

Останал без оръжия и хора на фронта, Киев засили натиска срещу западните си съюзници да премахнат ограничението за извършване на удари в руска територия, за да може да отблъсква по-добре руското настъпление.

„Мисля, че използването на каквото и да е оръжие, западно оръжие, на територията на Русия е въпрос на време. В противен случай не става дума само за мир", каза Зеленски пред журналисти по време на посещение в Стокхолм.

Украйна подчерта спешната необходимост от използване на оръжия, доставяни от Запада, за нанасяне на удари на територията на Русия, докато се защитава от руското настъпление в североизточната част на Харковска област.

Тази пролет Киев се оказа в неизгодно положение след 27-месечната пълномащабна инвазия, тъй като се сблъска със забавяне на военната помощ от САЩ, увеличаване на атаките срещу енергийната ѝ инфраструктура и стремежа на Русия да разшири фронтовата линия.

Американският президент Джо Байдън без много шум даде разрешение на Киев да обстрелва цели в Русия, които се използват за офанзивата в Харковска област.  

Зеленски съобщи, че Украйна е „получила съобщение от американската страна рано сутринта“ днес, което означава „стъпка напред“ в защитата на хората в селата по границата с Русия. Той не съобщи допълнителни подробности за водените разговори със САЩ.

Украинският президент уточни, че все още не знае възможните ограничения, свързани с използването на дългоочакваните изтребители Ф-16, но обърна внимание на въпроса за справедливостта на обсъжданията, като заяви, че Украйна трябва да може да отвръща на руските удари, съобщи БТА.

Германия, друг основен съюзник на Киев, сигнализира, че е отворена към използването на оръжията, дарени на Украйна за нанасяне на удари по военни обекти, подпомагащи атаките в Харковска област.

Франция също зае подобна позиция, заявявайки, че на Украйна трябва да бъде позволено да нанася удари по военни обекти, които Русия използва за нападения на нейна територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя си изпя песента, скоро ще го сменят
280
1
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Този е станал много скромен. Преди 3 години искаше ядрени ракети за да марширувал в Москва. Вече е обикновен тутуруткаджия. Президент, ама на какво.
279
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май Червенски не е ефрей казвам на един познат Червенски мяза на малко на РОМс къв Ром не го ли виждаш че е чист манг. л.
278
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
295 - САМО ЧЕ ВЪВ ДНР И ЛНР ЖИВЕЯТ РУСКИ ГРАЖДАНИ. СЛЕД КАТО НАЦИСТИТЕ ПОЧНАХА ДА ГИ ИЗБИВАТ ПРЕЗ 2014 ГОДИНА, РЕДНО Е РОДНИНИТЕ ДА ИМ СЕ ПРИТЕКАТ НА ПОМОЩ. СЪС ЕДНА ДУМА АКО КОМШИЯТА БИЕ БРАТ ТИ, ТИ ЩЕ ГЛЕДАШ ЛИ САМО?
277
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
301 - СЪС П"РО,СТ ФА,СУЛ КАТО ТЕБ НЕ СЕ СПОРИ.
276
9
 
1
 
! Отговори
Кремълски цинизъм преди 1 месец
Копейките плачат за обстреляни "мирни" градове в Русия? Направо са трогателни! Лицемерието и лъжите са безгранични!
275
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АБЕ ТЕ ДОСЕГА СЪС ИЗВЪНЗЕМНИ ЛИ ОРЪЖИЯ ОБСТРЕЛВАХА МИРНИТЕ ГРАДОВЕ ВЪВ РУСИЯ. НАЛИ ВСЕ СА ЗАПАДНИ. НЕЩО ВЯТЪР СИ ПРАВЯТ ЗАПАДНИТЕ Н Е М О Ж А Ч И.
274
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Кой е Зеленски? - бивш президент на Украйна, спечелил изборите с гарантиране на уреждане на конфликта с Русия, но стана точно обратно. Сега президент е украинската рада сиреч НС, а той е нелигитимен и документите подписвани от него нямат никаква стойност.
273
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички ние видяхме съборения жилищен вход блок в Белгород. Той не беше хотел на натовски инструктори а жилище на цивилни хора жертви на Запада и на Зеленски лично защото Зеленски няма да може да се скрие от Запада когато театъра свърши с поражение Запада ще го изкара килти .
272
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За сведение на това дето нарича русофилите кАпейки ние не пишем тук нито за пари нито за слава. Пишем си мнението.
271
1
 
6
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 месец
да де, ама за какъв "въпрос на време" става дума изобщо?? Нали Путин им каза съвсем ясно (на чист руски език), че няма да имат време даже да се помолят!!
270
2
 
12
 
! Отговори
Хммм... преди 1 месец
С атаките по руска територия Украйна се превръща в същия такъв терорист какъвто е и Русия. Защото след три години руска "специална операция" и почти ЕДНА ПЕТА от територията и под руски контрол УКРАЙНА НЕ Е ОБЯВЯВАЛА ВОЙНА НА РУСИЯ. ФАКТ. Русия също не е обявявала война на Украйна . Води си там някаква специална операция и толкова . И двете страни показват абсолютното незачитане на международните закони въведени и одобрени от ООН. Стрелят си се помежду си но ВОЙНА НЯМА. Няма бре... НЯМА.
269
1
 
11
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
И какво ще стане с тия далекобойни ракети?Ще обърнат хода на войната?Нее , това ще е поредната тренировка на руските войски за сериозен шамар към Запада!
268
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запада отдавна събаря мостове и жилощни блокове в Белгород , потапя кораби и пали Рафинерии но Зеленски не е забелязал защото не му е удобно. Той няма нищо общо и с теракта в Москва.
267
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скакалците вече са в саламите. Урсула е на трона. Пак за същите ще гласувате продажници. .
266
1
 
14
 
! Отговори
ебни атлантици преди 1 месец
фурера е искал украйна за житото и кавказ до баку за нефта и газа северна сега историята се повтаря няма евтино жито и петрол войните се водят за ресурси а русия има по много от всичко а европа е пренаселена и ше яде скакалци,след време
265
2
 
8
 
! Отговори
ами преди 1 месец
не са искали руснаците не са го гръмнали този наведен треторазряден артист изглежда и за нато/САЩ и за Русия е изгодно войната да продължи до пълния крах на ЕС ..
264
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уточнение. Не живее дори в панелка а в гето в коптор
263
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 382 Аз бях чел преди 4-5 години че в Москва събарят 10 000 панелни блока за да направят нови блокове. Москва е 12 милиона души. Два пъти населението на България. Иначе живеели с външни тоалетни според краварите у форума. Муахахахаха...
262
1
 
13
 
! Отговори
Към 364и преди 1 месец
В панелка живееш точно ти и със сигурност до края на нещастния ти живот. А иначе можеш да влезеш в Телеграма на сайта на Москва (просто нашите наведени на Козяк медии няма да ти покажат това) и да видиш как се изпълнява Програмата за реновация в Москва. Всички стари блокове и панелки се бутат и на тяхно място издигат супер съвременни жилищни квартали с обширни апартаменти независимо че хората са били в по малки. И всичко това е за сметка на общината. Абсолютно безплатно за новодомците. Лека нощ.