Москва разучава пленена американска система АТАКМС

Търсят се уязвимите места на системата
1 юли 2024 19:45, Инна Ангелова
65
Москва разучава пленена американска система АТАКМС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските въоръжени сили са пленили система за насочване на произведени в САЩ ракети АТАКМС с голям обсег и разучават използваната при нея американска военна технология, предаде Ройтерс, като се позова на информация на руската държавна агенция РИА Новости.

РИА Новости публикува кадри, показващи анонимен руски оръжеен експерт с маска тип "балаклава", който казва, че изучава насочващата система от американска тактическа ракета АТАКМС, очевидно свалена от руските сили. Ройтерс допълва, че не може да провери какъв е оръжейният компонент, попаднал в ръцете на руските военни. На кадрите се вижда как експертът посочва етикет на гърба на джипиес системата за насочване на ракетата, свидетелстващ, че тя е от склад на американската армия в щата Алабама. Той обяснява, че плененият хардуер дава на Русия информацията как бива насочван полетът на ракетите.

Виктор Литовкин, пенсиониран полковник от руската армия, казва за сайта Лента.ру, че Москва ще се опита да открие уязвимите места на системата и ще използва събраната информация за по-ефективно прехващане на ракетите АТАКМС. "Можем да модифицираме системите си за изстрелване на ракети земя-въздух, както и да подобрим фините настройки на военната си електроника спрямо тези ракети", заявява Литовкин.

Вашингтон започна да доставя на Киев ракети АТАКМС с голям обсег преди няколко месеца, след като в продължение на две години отклоняваше молбите на Киев за подобно оръжие, припомня Ройтерс. Ракетите могат да поразяват цели до триста километра от точката на изстрелването си, като това е два пъти по-голям обсег в сравнение с ракетите ХАЙМАРС, доставяни от САЩ на Украйна от 2022 г., посочва агенцията.

Москва осъди Вашингтон за доставката на тези ракети, твърдейки, че подобни действия водят до ескалация на напрежението. Русия обвинява американската армия и че съдейства на Украйна при изстрелване на ракетите АТАКМС - теза, която американците отхвърлят, допълва Ройтерс. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: оръжиевойнаракети
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Е то на *** като му дадеш калкулатор дали ще се справи ???Ще ровчат до някъде и това е , не е като устроиство на водката.
56
4
 
7
 
! Отговори
имат много дасе учат преди 1 ден
Сега Русия трябва да плати на Америка лиценз и патентни права. А още и за американските нагледни уроци как се правят добри и модерни оръжейни системи. Русите имат още много да учат от американците за оръжията. Сто години няма да им стигнат да изучат последната авангардна американска техника.
55
2
 
3
 
! Отговори
погледали преди 1 ден
и установили поне три разработки на руската академия на науките....
54
3
 
4
 
! Отговори
скоро ще реват крави преди 1 ден
руснаците като погледат нещо такова, после американците молят за мораториуми.
53
7
 
6
 
! Отговори
Дядо Йоцо гледа преди 1 ден
С гледане,кучето би станало най големия касапин. Жалки,злобни,изродени създания...с една основна мисъл..Как да вгорчат живота на хората по света....
52
2
 
6
 
! Отговори
ЧИП ОТ ПЕРАЛНЯ преди 1 ден
По етикета ще разберат как действа :)))))))
51
4
 
6
 
! Отговори
исторически момент преди 1 ден
До Кравар Евроатлантик : като излезли самолетите Ф14-ТомКет , руснаците "Гледали я, гледали я и накрая заключили - западна технология."- има много дефекти!.... и направили СУ-27.
50
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Глупости отново :) Руснаците отдавна им намериха цаката на тея плюкала!Затова ккравите ги изстрелват на залпове по 6/10 парчета вече!Само 1-2 падат някъде около целта,оръжието се води от до целта от GPS,русите го заглушават с РЕБ!Отдавна това не е фактор!
49
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Руснаците я гледат като теле шарени порти...
48
11
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 ден
До Анонимен.... МКС не е руска. И е построена с американските совалки, а не с руските варели Союз.
47
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Американски технологии друг път! Обикновено американец е ръководител на екипа, а изпълнителите са от низшите раси - индийци, пакистанци, някой заблуден европеец или продал се руснак. Като с атомната бомба, а и не само. Уж бяха кацнали на Луната, а МКС е руска. Пък и *** като намери свободна среда веднага я инвазира... Така че знаем ги тези американски технологии.
46
9
 
14
 
! Отговори
само така преди 1 ден
Краят на Окрайна като независима държава вече се вижда и родния чуждопоклоннен и силно наведен ервоатлантически джендърляк *** все по-силно и безпомошно. БРАВО САМО ТАКА !!!
45
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Те изучаваха и фиата едно време, ама се получи лада. От конкорда се получи ту-144. Сега от атакмса може да направят някоя берданка ахахахахах ))))
44
6
 
19
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 ден
Гледали я, гледали я и накрая заключили - западна технология.
43
4
 
3
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 ден
един приятел пита, кво е станало, вика че един път вече ги били неутрализирали, като заглушили гпс сигналите. кво точно имало да се неутрализира още от тактическа ракета
42
6
 
10
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 ден
добре, аналога на система точка-у от времето на брежнев. тва не спира ф22 да си лети над русия и да си стреля на воля.
41
8
 
11
 
! Отговори
Развеселен преди 1 ден
Всичките ги свалят с целите им :))) Днес пак са свалили няколко с една електроцентрала в Крим :)))
40
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Крадльо 26. Намекваш, че руснаците са откраднали от американците технологията за атомната бомба. А американците откъде са я откраднали няма ли да ни разкажеш?
39
12
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 1 ден
И заказът за въйстрел ще се подаде от телефон с шайба, от специален бункер, като на зиг-заг ракетите, движещи се със субстветлинна скорост. Голяма руска уйдурма.
38
8
 
10
 
! Отговори
Русороб преди 1 ден
Да внимават с чиповете, че току-виж направят такива, които действат като бумеранг и... язък за Джуджетная.