Репресиите в Русия срещу онези, които се противопоставят на войната в Украйна

Стотици руснаци бяха изпратени в затвора
3 юли 2024 08:53, Елка Василева
80
Репресиите в Русия срещу онези, които се противопоставят на войната в Украйна
Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза в съдебната зала в Москва. Той беше осъден за реч срещу войната в Украйна и излежава 25-годишна присъда в Сибир. Снимка: архив, БГНЕС

Няколко души в Русия бяха осъдени или обвинени за различни прояви на противопоставяне на офанзивата в Украйна като част от продължаващите репресии в страната, при които стотици руснаци бяха изпратени в затвора, пише Франс прес.

Жител на Волгоград, бившия Сталинград в южната част на страната, беше осъден на 12 години затвор за "държавна измяна", съобщават руските информационни агенции. 19-годишният младеж, който беше арестуван на летището, докато се готвеше да отлети за Турция, беше обвинен, че през 2023 г. е прехвърлил средства на организация, която е събирала пари за закупуване на безпилотни самолети и друго оборудване за украинската армия.

Още по темата
Украинският гражданин Павел Запорожец стана първият осъден за тероризъм украинец, отбелязва ТАСС. Според присъдата той е имал намерение да извърши бомбен атентат срещу руски военни и срещу мирни граждани по време на празничните мероприятия на 9 май 2022 г. в Херсон.

Всеволод Корольов, режисьор на документални филми, който през март беше осъден на три години затвор за публикуване на съобщения в социалните мрежи, осъждащи масови убийства в Украйна, за които е обвинена руската армия, увеличи присъдата си на седем години след обжалване, съобщи новинарският сайт Медиазона, специализиран в съдебни дела.

Корольов е активист, участвал в митинги в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, който почина в затвора през февруари. Той беше обвинен в разпространяване на "невярна информация" за руската армия.

Вчера руски съд обяви за "екстремистко сдружение" Александър Невзоров и съпругата му Лидия. Публицистът, бивш депутат и бивша звезда на руската телевизия, вече е в изгнание със съпругата си. Двамата вече са обвинени и преследвани за разпространение на "невярна информация" за армията. Сега съдът е постановил и конфискация на имуществото им, съобщава ТАСС.
       
Един човек е бил арестуван заради татуировка с лозунг, враждебен на Руската народна армия в Украйна. Той е обвинен в "дискредитиране" на въоръжените сили и "хулиганство", според руските информационни агенции.

Степан Зимин, който вече е осъждан на затвор за участие в мащабни демонстрации срещу Владимир Путин през 2012 г., си е татуирал на тила известния цитат, започващ с "Руски военен кораб" - препратка към станалата известна реплика на украинските служители на бреговата охрана към руския крайцер "Москва", който ги призова да се предадат.

Впоследствие "Москва", флагманът на руския Черноморски флот и кръстен на руската столица, беше потопен от украински ракети.

Руското министерство на вътрешните работи публикува видеоклип, в който Степан Зимин се извинява пред камера и обещава да премахне татуировката. Предстои му административно задържане.

 От началото на конфликта в Украйна всяка форма на инакомислие е жестоко потискана от властите. По данни на неправителствената организация за защита на правата на човека "Мемориал" в момента в страната има 763 политически затворници. Хиляди други са подложени на съдебен тормоз или заплахи. Почти всички водещи опозиционери в страната са в затвора или в изгнание в чужбина, припомня АФП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от Русия
Путин пристигна в Казахстан за среща на ШОС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари