Зеленски: Въпрос на време е употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия

Обновена: 31 май 2024 22:18 | 31 май 2024 22:17, Анисия Иванова
407
Зеленски: Въпрос на време е употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия е „въпрос на време“, предаде Ройтерс.

Останал без оръжия и хора на фронта, Киев засили натиска срещу западните си съюзници да премахнат ограничението за извършване на удари в руска територия, за да може да отблъсква по-добре руското настъпление.

„Мисля, че използването на каквото и да е оръжие, западно оръжие, на територията на Русия е въпрос на време. В противен случай не става дума само за мир", каза Зеленски пред журналисти по време на посещение в Стокхолм.

Украйна подчерта спешната необходимост от използване на оръжия, доставяни от Запада, за нанасяне на удари на територията на Русия, докато се защитава от руското настъпление в североизточната част на Харковска област.

Тази пролет Киев се оказа в неизгодно положение след 27-месечната пълномащабна инвазия, тъй като се сблъска със забавяне на военната помощ от САЩ, увеличаване на атаките срещу енергийната ѝ инфраструктура и стремежа на Русия да разшири фронтовата линия.

Американският президент Джо Байдън без много шум даде разрешение на Киев да обстрелва цели в Русия, които се използват за офанзивата в Харковска област.  

Зеленски съобщи, че Украйна е „получила съобщение от американската страна рано сутринта“ днес, което означава „стъпка напред“ в защитата на хората в селата по границата с Русия. Той не съобщи допълнителни подробности за водените разговори със САЩ.

Украинският президент уточни, че все още не знае възможните ограничения, свързани с използването на дългоочакваните изтребители Ф-16, но обърна внимание на въпроса за справедливостта на обсъжданията, като заяви, че Украйна трябва да може да отвръща на руските удари, съобщи БТА.

Германия, друг основен съюзник на Киев, сигнализира, че е отворена към използването на оръжията, дарени на Украйна за нанасяне на удари по военни обекти, подпомагащи атаките в Харковска област.

Франция също зае подобна позиция, заявявайки, че на Украйна трябва да бъде позволено да нанася удари по военни обекти, които Русия използва за нападения на нейна територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Защо Запада и Европа толкова много искат световна война,не мислят за децата си и старците,мислят само за кръв,чак толкова да са кръвожадни не бива,бай дъно осъди Тръмп но не вижда себе си и синчето си
220
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски накрая ще си изпроси една ядрена ракета и след това ще клекне.
219
1
 
7
 
! Отговори
Циклон преди 1 месец
Луд умора няма.Време е Киев да бъде изпепелен.
218
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпрос на време е и шат на пат..ката главата..зелко!
217
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСП иска парла мента да забрани употреба на българско оръжие на територията на русия! Ще прати някой кoмyнист да проверява чий е всеки паднал паднал снаряд в Русия.
216
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСР иска парла мента да забрани употреба на българско оръжие на територията на русия! Ще прати някой кoмyнист да проверява чий е всеки паднал паднал снаряд в Русия.
215
5
 
7
 
! Отговори
Костя преди 1 месец
Англо-саксите тестват нервите на Путин. Целта е да избомби Киев, за да развали добрите впечатления за себе си и САЩ да са единствените, пуснали атом
214
3
 
20
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 месец
Защо ми се струва, че кървавия клоун Зеля ще свърши на бесилката, както нацистите след Нюрнбергския процес? Въпросът е, дали ще го обесят руснаците или украинците (пак руснаци)? Е, ако извади късмет може и да го взривят докато си пече за*ника на някоя яхта след като войната свърши. При всички положения, очаква го много неясно бъдеще.
213
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми Запада леко, леко спира вече да пази колхозниците, те се уляха напоследъкособ3но медведа като се натряска и почва да фърля атомите като водки. Като искат да са азиатска държава да си бъдат, никой ич баш не му е зор за чебурашките. Освен на кАпейките де, ама те ако искат могат да отидат при бащицата си путинарко. Само дето нито една кАпейка не е напуснала ЕС
212
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Министерството за борба с руското влияние предприема мерки да започне изграждането на центрове за лечение на болните от русофилия. Ще се подходи с грижа и внимание към всеки които страда от това коварно заболяване.
211
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 82-ОМБРИ това е така но основната причина е защото банда алкохолици решават да провеждат авариен тест на ядрен реактор който дори не разбират как работи.Тестът е ***.Вдигат мощноста и спират охлаждането. Не е нужно да си представиш какво ще стане с един бойлер ако го напълниш в вода,затапиш го и пуснеш реотанът на макс. Бойлерът ще се взриви.Не е нужно да си гений. Но в Украйна е било необходимо.Същата история и сега.Какво ще стане ако се сбиете с 20 пъти по-голяма държава?Кой ще пострада
210
2
 
18
 
! Отговори
УЖАС преди 1 месец
Зайо е доволен,получи върбова клонка мечката да удря,но баба Меца помисли че е любовна игра и го изклеца.
209
2
 
3
 
! Отговори
Алеко преди 1 месец
Еми *** не иска да си признае че руснаците са го освободили. Сърбите и Гърците успяха сами, пак само ние винаги не сме направили нещо както трябва. Нищо ново.
208
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
82. Путин ако реши ще изтрие Укра от лицуто на Земята. Събуди се пияницо такава
207
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кат ударят по жилищен квартал на следващата секунда се удри по жилищен квартар у рашка ,украинците могат започват имат да си връщат .
206
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тузи което пишат за русофили и тн. въобще не са наясно че и техните деца ще страдат. Що за безмозъчни Кирил Петковци
205
1
 
5
 
! Отговори
Общата преди 1 месец
Мъже,един не се сби заради мен!
204
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех, всичко се сбъдва. Короната, измамата на изборите, кръвожадния Байдън, 3-тата световна. Тръмп побързай човече. Путин няма да ги бави още дълго.
203
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата история на човечеството не познава по-мерзко същество от това на снимката.
202
3
 
22
 
! Отговори
Слава Кокаине преди 1 месец
Зелята пак е прешмъркал бЕлото!