От Косово: Нова война на Балканите ще е добре дошла за Русия

Стратегията на Путин е да държи Запада разсеян с различни конфликти
30 май 2024 15:24, Елка Василева
99
От Косово: Нова война на Балканите ще е добре дошла за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Външният министър на Косово Доника Гървала-Шварц заяви, че Русия може да разпали напрежение на Балканите и да създаде нова война, така че Западът да не се фокусира върху Украйна, съобщи вестник „Коха диторе“, като се позова на интервю в сряда на косовския външен министър за „НатСек Дейли“ ("NatSec Daily").

В интервюто Гървала предупреди, че териториалните амбиции на руския президент Владимир Путин не спират до украинската граница.

Още по темата
Според косовския външен министър победата на Украйна срещу Русия би осигурила стабилност за дълго време дори на "размирните Балкани".

„Стратегията на Путин е да държи Запада разсеян с различни конфликти. Следователно нова война на Балканите би била добре дошла за Русия“, каза тя.

Гървала каза, че специално Косово е примамлива цел за Путин, защото просперитетът на страната подкопава неговия аргумент, че Западът не може да помогне на страните от бившия Източен блок.

„Путин говори за Косово всяка седмица. Това не е свързано с геополитическото значение на Косово, а има връзка с факта, че Косово е история на успеха на Запада, история на успеха на Съединените американски щати, история на успеха на НАТО, история на успеха на европейските страни", заяви Гървала.

Предупреждението на Гървала идва в момент, когато други европейски държави публично изразиха загриженост относно нарастващата агресивност на Путин, отбелязва вестник „Коха диторе“. Миналата седмица Швеция каза, че руският президент си е поставил за цел стратегически важния балтийски остров Готланд. Финландският премиер Петери Орпо предупреди, че Русия вече атакува своите съседи, като използва хибридни тактики. Европейският съюз също осъди Русия за премахването на шамандурите, които определят речната граница с Естония.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Реално всички албанци в косово трябва да се приберат в Албания и тази територия да се върне на сърбите, иначе това е аналогично на *** да си направят барака на частна собственост на друго лице и след 20 години да кажат ама това си е наше място, никога не са го купили, никога не са взели разрешение обсебили са го! все едно да спя в кашон до народното събрание и след време да кажат ама това си е моята къща махайте се от нея и вие да признаете, че е моя собственост!
83
0
 
1
 
! Отговори
ТОЙ преди 1 месец
Щом и косовори започнаха да ни учат на ум и разум - много сме я закъсали с посолството.Тяхното ПОСОЛСТВО, де.
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази се е объркала-ще дойде добре на щатите, които бомбардираха Белград заради вас и още не са дали обяснение защо, но явно имат стратегически интереси на балканите.
81
1
 
8
 
! Отговори
Kosovo преди 1 месец
Косово беше откъснато от Сърбия незаконно..................АОК(армията на косовските албанци) в много държави се считаше за терористична организация!!
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Косово на Балканите ли е ? Защо тази жена говори за Балканите. Май тя иска да има война. Така я разбрах.
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 79 Та какво казваш става с контранастъплението?
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Постоянното питане какво става с контранастъплени ето е ПРОВОКАЦИЯ.
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Театрални постановки които бяха прожектирани и в украйна. На времето повярвах но вече не им вярвам. Косово не ги приемам за даденост.
76
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая е паднала от марс. Но защо не е забрадена. Къде дават така. Там жените са забрадени. Напреднали са.
75
7
 
4
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 1 месец
Ама така си е. Красива и умна жена.
74
4
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
ТиЯ от Кокосово са бананова република!
73
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбите при първа възможност ще ви прегазят за три дена. Още по-лошото е че половината от албанците ще им помагат, за да се отърват от атлантическите инсталанти предали мините Йезерина армаган на янките.
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да пратят Асфалтово белите Който пуснаха нато самолети да минат през България и бомбят Сърбия Надежда Михайлова и оригиналното българчето Костов да поработят със Албанците да ги видят колко са добри.
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-пострадали от новата държава Косово са албанците които живеят там три пъти по-бедни са отколкото в лошата Сърбия.
70
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За статистиката, САЩ заплашиха Турция с изхвърляне от НАТО и изключване от проекта за супер изтребителя ако купи от Русия ЗРК С 400. Към момента Турция е в НАТО, в групата чакащи новия изтребител на САЩ и си закупи С 400 от Русия.
69
6
 
14
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
Пичове, а какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
68
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Какво се случва като стане конфликт между НАТОвска Турция и НАТОвска Гърция и как реагира НАТО в такъв момент?" - Явно не разбираш въпроса ми. Не питам какво правим ако НАТОвска държава ни нападне, а питам ако излезем от НАТО и НАТО ни нападне какво правим. А излезем ли от НАТО се хващам на бас, че НАТО ще ни нападне... :) ... Докато варианта НАТОвска държава да ни нападне, докато сме в НАТО граничи с невъзможното (да, възможно е, но много малко вероятно).
67
8
 
8
 
! Отговори
До НАТОвеца преди 1 месец
Пич, нали НАТО беше ЗАЩИТЕН, а не НАПАДАТЕЛЕН съюз? Ти в третия райх ли живееш, та си тръгнал да правиш аншлуси с подкрепата на НАТО... Или просто си прикрит путинист и искаш да нападаш съседите си?!?
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 65 Дали ще сядам, лягам, ставам не е е твоя работа. Много си малък да ми даваш наклон на кръста. Относно забелязването,да забелязах те,че повтаряш едно и също като папагал и имаш претенции за умник, ама не си. Не ми се губи време,за да ти разясня,защо мисля така, защото имам къде по интересни неща, с които да се забавлявам, а ти не си от тях. Ти си като мухата, която те каца и ти е досадно,но не и забавно. Сега разбра ли,защо съм те забелязал. Ти пак се имай за умен не ми пречиш
65
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?