От Косово: Нова война на Балканите ще е добре дошла за Русия

Стратегията на Путин е да държи Запада разсеян с различни конфликти
30 май 2024 15:24, Елка Василева
99
От Косово: Нова война на Балканите ще е добре дошла за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Външният министър на Косово Доника Гървала-Шварц заяви, че Русия може да разпали напрежение на Балканите и да създаде нова война, така че Западът да не се фокусира върху Украйна, съобщи вестник „Коха диторе“, като се позова на интервю в сряда на косовския външен министър за „НатСек Дейли“ ("NatSec Daily").

В интервюто Гървала предупреди, че териториалните амбиции на руския президент Владимир Путин не спират до украинската граница.

Още по темата
Според косовския външен министър победата на Украйна срещу Русия би осигурила стабилност за дълго време дори на "размирните Балкани".

„Стратегията на Путин е да държи Запада разсеян с различни конфликти. Следователно нова война на Балканите би била добре дошла за Русия“, каза тя.

Гървала каза, че специално Косово е примамлива цел за Путин, защото просперитетът на страната подкопава неговия аргумент, че Западът не може да помогне на страните от бившия Източен блок.

„Путин говори за Косово всяка седмица. Това не е свързано с геополитическото значение на Косово, а има връзка с факта, че Косово е история на успеха на Запада, история на успеха на Съединените американски щати, история на успеха на НАТО, история на успеха на европейските страни", заяви Гървала.

Предупреждението на Гървала идва в момент, когато други европейски държави публично изразиха загриженост относно нарастващата агресивност на Путин, отбелязва вестник „Коха диторе“. Миналата седмица Швеция каза, че руският президент си е поставил за цел стратегически важния балтийски остров Готланд. Финландският премиер Петери Орпо предупреди, че Русия вече атакува своите съседи, като използва хибридни тактики. Европейският съюз също осъди Русия за премахването на шамандурите, които определят речната граница с Естония.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама моля ви се сърбоманчета български, много малко минуси ми слагате, затова го пиша пак - Всичко се връща. Русия и Сърбия откъснаха Югозападна България (Македония) от нас. В замяна получиха Косово (югозападна Сърбия) и Украйна (югозападна Русия). "Кой каквото прави на себе си го прави." ... ИСТИНСКИТЕ българи никога няма да забравим, че Сърбия и Ръсия откъснаха Македония от България. Сърбоманчетата сте ясни, че предпочитате плескавица пред силна и независима България.
23
4
 
8
 
! Отговори
Arnaudija преди 1 месец
Сърбите мътят водите пак. Онзи ден един техен граничар ми разглоби колата на сърбохърватската. Не намери нищо и се заяде за аптечката, дадох му 20 евро. За жалост, тормозят ни, а нямаме държава да ни защити. Следващата война, която ще разпалят в в Босна. Но вече не сме 90-те, ще ударят на камък. Лошото е, че за съседи имаме такива хайвани като тях.
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин опипва почвата, къде може да посее семето! Турция-Гърция, или България! Сърбия-Косово, или Босна! Македония-България, или Гърция! Надеждата умира последна!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ти знаеш за амбициите на путин.....да не си спала снощи с него! аман от всезнайковци!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Косово да се обедини със Сърбия и така да провали плановете за война на Путин и Русия!" - Мдааа, все едно да напишеш Армения да се обедини с Азербайджан, за да не воюват повече хахаха Голям капацитет си. Други вицове знаеш ли?
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вучич питал Си, да послуша ли Путин, да нападне Косово? Си му казал:- Твоя си работа, ама аз не инвестирам във воюващи страни!
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако не е базата на НАТО, Косово да бе в историята." - Естествено, че е така. Ако утре България напусне НАТо и ние ще сме в историята. Любителите на Сърбия и/или Русия искате това. А дори и да не го искате, то излизане от НАТО в този момент (в бъдещ съм съгласен, но не сега) ще означава точно това за България - край на 3-тата българска държава, защото дори макетата ще ни превземат подкрепяни от НАТО. За вас обаче може би е по-важно Русия да е добре, а не дали България ще я има или не.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Косово да се обедини със Сърбия и така да провали плановете за война на Путин и Русия!
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не е базата на НАТО, Косово да бе в историята.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже много българи обичат повече Сърбия и/или Русия отколкото България, затова пак ще го напиша - Всичко се връща. Русия и Сърбия откъснаха Югозападна България (Македония) от нас. В замяна получиха Косово (югозападна Сърбия) и Украйна (югозападна Русия). "Кой каквото прави на себе си го прави." хахаха Слагайте още минуси моля...
14
3
 
10
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Черната дупка Косово по добре да мълчи.
13
2
 
9
 
! Отговори
Стига преди 1 месец
Айде,пак вицове и глупости....
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тамошното Посолство е по-Посолство от нашенското на Козяк ! Там е базата и депото за дрогата все пак !
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И мюсюлманския протекторат на ФАЩ в сърцето на Европа, се обади.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О краварската колония проговори ще се разплача.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко се връща. Русия и Сърбия откъснаха Югозападна България (Македония) от нас. В замяна получиха Косово (югозападна Сърбия) и Украйна (югозападна Русия). "Кой каквото прави на себе си го прави."
8
1
 
13
 
! Отговори
Точно пък Косово преди 1 месец
е креатура на САЩ. Айде по-полека с прогнозите на великото Косово.
7
7
 
2
 
! Отговори
Няма да се учудя, преди 1 месец
Имайки предвид, че през далечната 1914-та година, точно руският военен аташе се е свързал с крайната формация "Черната ръка" и е подготвил че и финансирал убийството на Австроунгарския ерцхерцог!
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо "Косово" ? Въпросното раково петно в Европа трябва да се нарича "Шиптерия" !
5
6
 
14
 
! Отговори
Ба.ти карфиола преди 1 месец
" Нова война на Балканите ще е добре дошла за Русия "А, защо де не е добре дошла за ФАЩ ? Защо все Русия ви е виновна за всичко ? Станахте вече толкова досадни, че никой не ви взема на сериозно, а и така трябва да бъде.Сигурно Русия ви е виновна и за глобалното затопляне и за слънчевите изригвания и за отчасти променената елипса на въртене на Юпитер ?