От Косово: Нова война на Балканите ще е добре дошла за Русия

Стратегията на Путин е да държи Запада разсеян с различни конфликти
30 май 2024 15:24, Елка Василева
99
От Косово: Нова война на Балканите ще е добре дошла за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Външният министър на Косово Доника Гървала-Шварц заяви, че Русия може да разпали напрежение на Балканите и да създаде нова война, така че Западът да не се фокусира върху Украйна, съобщи вестник „Коха диторе“, като се позова на интервю в сряда на косовския външен министър за „НатСек Дейли“ ("NatSec Daily").

В интервюто Гървала предупреди, че териториалните амбиции на руския президент Владимир Путин не спират до украинската граница.

Още по темата
Според косовския външен министър победата на Украйна срещу Русия би осигурила стабилност за дълго време дори на "размирните Балкани".

„Стратегията на Путин е да държи Запада разсеян с различни конфликти. Следователно нова война на Балканите би била добре дошла за Русия“, каза тя.

Гървала каза, че специално Косово е примамлива цел за Путин, защото просперитетът на страната подкопава неговия аргумент, че Западът не може да помогне на страните от бившия Източен блок.

„Путин говори за Косово всяка седмица. Това не е свързано с геополитическото значение на Косово, а има връзка с факта, че Косово е история на успеха на Запада, история на успеха на Съединените американски щати, история на успеха на НАТО, история на успеха на европейските страни", заяви Гървала.

Предупреждението на Гървала идва в момент, когато други европейски държави публично изразиха загриженост относно нарастващата агресивност на Путин, отбелязва вестник „Коха диторе“. Миналата седмица Швеция каза, че руският президент си е поставил за цел стратегически важния балтийски остров Готланд. Финландският премиер Петери Орпо предупреди, че Русия вече атакува своите съседи, като използва хибридни тактики. Европейският съюз също осъди Русия за премахването на шамандурите, които определят речната граница с Естония.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
20
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Косово беше създадено от САЩ чрез война, сега там е най-голямата им база на Балканите, ама иначе ни плашат с Русия.
3
19
 
6
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 1 месец
Русия трябва да бъде унищожена! И тогава на света ще се възцари вечен мир и благодейсвие. Всички войни, кризи и бедствия са предизвикани от Русия!
2
2
 
17
 
! Отговори
Стилиян преди 1 месец
Тези пък кога станаха държава, че и мнение взеха да изразяват. Сръбско Косово нещо като Македонска България
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от война дето и да е печели само и единствено фащ