От Косово: Нова война на Балканите ще е добре дошла за Русия

Стратегията на Путин е да държи Запада разсеян с различни конфликти
30 май 2024 15:24, Елка Василева
99
От Косово: Нова война на Балканите ще е добре дошла за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Външният министър на Косово Доника Гървала-Шварц заяви, че Русия може да разпали напрежение на Балканите и да създаде нова война, така че Западът да не се фокусира върху Украйна, съобщи вестник „Коха диторе“, като се позова на интервю в сряда на косовския външен министър за „НатСек Дейли“ ("NatSec Daily").

В интервюто Гървала предупреди, че териториалните амбиции на руския президент Владимир Путин не спират до украинската граница.

Още по темата
Според косовския външен министър победата на Украйна срещу Русия би осигурила стабилност за дълго време дори на "размирните Балкани".

„Стратегията на Путин е да държи Запада разсеян с различни конфликти. Следователно нова война на Балканите би била добре дошла за Русия“, каза тя.

Гървала каза, че специално Косово е примамлива цел за Путин, защото просперитетът на страната подкопава неговия аргумент, че Западът не може да помогне на страните от бившия Източен блок.

„Путин говори за Косово всяка седмица. Това не е свързано с геополитическото значение на Косово, а има връзка с факта, че Косово е история на успеха на Запада, история на успеха на Съединените американски щати, история на успеха на НАТО, история на успеха на европейските страни", заяви Гървала.

Предупреждението на Гървала идва в момент, когато други европейски държави публично изразиха загриженост относно нарастващата агресивност на Путин, отбелязва вестник „Коха диторе“. Миналата седмица Швеция каза, че руският президент си е поставил за цел стратегически важния балтийски остров Готланд. Финландският премиер Петери Орпо предупреди, че Русия вече атакува своите съседи, като използва хибридни тактики. Европейският съюз също осъди Русия за премахването на шамандурите, които определят речната граница с Естония.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такава държава Косово. ЕС не признава такава държава.
63
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Македония като нападне *** ти ще имаш братче. Хареса ли ти отговора?" - Пуснаха ви опорката да осмивате въпросчето ми и 5 човека едновременно пишете хахаха Да, но в опорката няма отговор... :) ... А отдолу един разбрал-неразбрал пише, че Македония да ни нападне е виц. По принцип е така, виц е, но ако излезем от НАТО и ако зад Македония е цялото НАТО, то тогава няма да е виц, а реалност. И така АНТИнатовчета, понеже няма отговор приемам, че не знаете какво да правим. Нямате НИКАКВА идея... :)
62
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички съседи на Сърбия я нападат дружно и си поделят териториите и се приключва с руското влияние.
61
4
 
4
 
! Отговори
НАТО преди 1 месец
Какво се случва като стане конфликт между НАТОвска Турция и НАТОвска Гърция и как реагира НАТО в такъв момент?
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Вече ти казах, никой не те забелязва нито теб, нито надутите ти претенции." - Ето, ти ме забелязваш, а Христо Христов от няколко дни има навика да спира с коментарите, когато започна да задавам този въпрос "Какво правим, ако излезем от НАТО и кой ще спаси България от изчезване.". Достатъчно ми е дори и само 1-2 разумни АНТИнатовци да прочетат коментарите ми и да се замислят. Ти за съжаление не си от тях. Нито имаш предложения, нито се замисляш - сядай 2 хахаха
59
2
 
7
 
! Отговори
Виц преди 1 месец
"""Македония ни напада""" - Това е вицът на деня! Авторът му печели близалка с вкус на пресен чесън!
58
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Звучната косовска фамилия -Шварц. Но коммент.
57
3
 
5
 
! Отговори
до ФЮТ преди 1 месец
НАТО няма да е вечно и при разпад веднага някой ще ти почука на вратата.... ако не си подготвен ще ти таковат жената и тебе барабар с децата....
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 59 Македония като нападне *** ти ще имаш братче. Хареса ли ти отговора?
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 57 Надуй се още малко като пуяк и си повтаряй, аз съм много умен, аз съм много умен и т.н. до сто пъти. Нали така са казали, ако повториш една лъжа 100 пъти то тя ще стане истина. Да, ама не. Постоянно повтаряш като папагал и кво, по умен ли стана ? Вече ти казах, никой не те забелязва нито теб, нито надутите ти претенции.
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И отново пиша, за да дразня разни инди_види оперирани от логическо мислене и нямащи никаква идея какво правим, ако излезем от НАТО? Македония ни напада, заедно с цялото НАТО, а ние изчезваме като държава. Ето затова НИКОГА няма да има референдум по темата, защото има доста хора с 2-3 мозъчни клетки, които биха гласували за излизане от съюза и биха обрекли България на гибел. Даже моше_нниците които ни управляват са светлинни години пред вас с акъла и са наясно, че ще изчезнем,ако излезем от НАТО!
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за всичко е виновен Путин, разбира се, а не претенциите на косоварите за велика Албания
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая косоварка да не я напекло слънцето или и тя е ходила да учи в Харвард като нашите айде да не казвам кои всички ги знаем ..
51
6
 
9
 
! Отговори
Косово е Сърбия преди 1 месец
Косово не е държава а сбирщайн от трафиканти и ислямисти! ЗАКРИВАЙ! Казах!
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската империя е продължение на Златна орда! Нерде Византия, нерде Русия?
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Какво цвилиш бе льольо? Въпроси бил задавал. Не виждаш ли, че никой не ти обръща внимание." - Не ми обръщате внимание, защото не знаете какво да напишете, затова хахаха Иначе досега щяхте да ме разпънете на кръст с отговори, но когато няма какво да напишеш следва мълчание... :) ... Ясен си хахаха И ти не знаеш какво правим, ако излезем от НАТО и сега се правиш на голям - никой не ми обръщал внимание хахаха Еми как да ми обърнеш и да напишеш, че съм прав. Не върви, нали... :)
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 50 Какво си се разцвилил бе льольо? Въпроси бил задавал. Не виждаш ли, че никой не ти обръща внимание. Че и претенции за политически анализатор имаш. Ай скрий се в дупката си с надутите си претенции, не виждаш ли, че никой не те банта за пукната стотинка. Ревльо.
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето такива като Христо Христов са показател, че Русия наистина иска да разпали война на Балканите. Такива като него искат България да излезе от НАТО. Излезем ли от НАТО, самото НАТО ако не друг ще ни нападне, заради предателството ни към съюза. Тогава ето ти война на Балканите - Македония (заедно с цялото НАТО) срещу самотна България. Кой печели? Русия и натовските ни съседи. Русия, защото НАТО поне за 2 дена ще се занимава с нас, а натовските съседи ще спечелят ЦЯЛА България.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименКакво цвилиш бе льольо? Въпроси бил задавал. Не виждаш ли, че никой не ти обръща внимание. Че и претенции за политически анализатор имаш. Ай скрий се в дупката си с надутите си претенции, не виждаш ли, че никой не те банта за пукната стотинка. Ревльо.
45
5
 
3
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До Анонимен 35. До сега не съм чул натовска държава да напада друга натовска държава. България е в НАТО, Турция също. И по какви причини ще ни напада? Предполагам се знае, че Гърция и Македония също са натовски държави. И за чий ... ще излизаме от НАТО?