От Косово: Нова война на Балканите ще е добре дошла за Русия

Стратегията на Путин е да държи Запада разсеян с различни конфликти
30 май 2024 15:24, Елка Василева
99
От Косово: Нова война на Балканите ще е добре дошла за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Външният министър на Косово Доника Гървала-Шварц заяви, че Русия може да разпали напрежение на Балканите и да създаде нова война, така че Западът да не се фокусира върху Украйна, съобщи вестник „Коха диторе“, като се позова на интервю в сряда на косовския външен министър за „НатСек Дейли“ ("NatSec Daily").

В интервюто Гървала предупреди, че териториалните амбиции на руския президент Владимир Путин не спират до украинската граница.

Още по темата
Според косовския външен министър победата на Украйна срещу Русия би осигурила стабилност за дълго време дори на "размирните Балкани".

„Стратегията на Путин е да държи Запада разсеян с различни конфликти. Следователно нова война на Балканите би била добре дошла за Русия“, каза тя.

Гървала каза, че специално Косово е примамлива цел за Путин, защото просперитетът на страната подкопава неговия аргумент, че Западът не може да помогне на страните от бившия Източен блок.

„Путин говори за Косово всяка седмица. Това не е свързано с геополитическото значение на Косово, а има връзка с факта, че Косово е история на успеха на Запада, история на успеха на Съединените американски щати, история на успеха на НАТО, история на успеха на европейските страни", заяви Гървала.

Предупреждението на Гървала идва в момент, когато други европейски държави публично изразиха загриженост относно нарастващата агресивност на Путин, отбелязва вестник „Коха диторе“. Миналата седмица Швеция каза, че руският президент си е поставил за цел стратегически важния балтийски остров Готланд. Финландският премиер Петери Орпо предупреди, че Русия вече атакува своите съседи, като използва хибридни тактики. Европейският съюз също осъди Русия за премахването на шамандурите, които определят речната граница с Естония.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 1 месец
Колега, ще те поправя, че продължението на Византийската империя е Руската империя. Наистина, и двете империи всякога са се стремяли към разпокъсана България. Неслучайно руснаците са против Съединението. Османците са продължение на арабския халифат на Мохамед.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 4 до 18 век, номер едно в света са Византия и продължението и, Османската империя! От тогава ни държат разпокъсани и враждуващи!
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Питам и отговор няма хахах АНТИнатовчетата искат референдум, за да излезем от НАТО и когато ги питаш какво правим, ако макетата с подкрепата на НАТО ни нападнат, за да отмъстят за предателството към съюза и мълчание... Ето толкова струват анализите и плановете ви - кръгла нула. Искате да излезем от НАТО, но нито знаете какви ще са последствията (ако не друг, то НАТО ще ни нападне), нито знаете какво ще правим. Важно е да излезем, пък след това и потоп да има все тая. Големи гросмайстори хахаха
41
1
 
1
 
! Отговори
Смех преди 1 месец
Не само, не само... и за американосите!
40
2
 
3
 
! Отговори
Tенгри кан преди 1 месец
До АнонименПредсказанията на Севрюкова колко са достоверни не е ясно;))) Няма магнетофонен запис на тва, дет е казала, има разказ от онзи Нанев, който може да е и пълна измислица или ДПС-ДС сценарий;))) Инак, сърбите са врагове на Българската държава именно, защото е независима;))) а като е независима основание за тяхното съществуване, няма;)))
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами хайде де АНТИнатовчета (Христо Христов, ти си им лидера, поне ти дай предложение като предполагам най-умен сред тях), какво правим, ако излезем от НАТО и макетата ни нападнат подкрепяни от НАТО, заради предателството ни към съюза? Как ще защитим България? Или викате България не е важна, важно е да направим мръсно на НАТО, за да може Сърбия и Русия да са доволни?
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още от 1878,никоя велика сила не иска голяма федерация на балканите!
37
6
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
А предишните бяха добре дошли за господарите на германия. германия работеше още от 89та да разпали войната в бивша Югославия.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички маневри на Путин са за да сбъдне мечтата на руските царе за проливите, след Ердоган!
35
1
 
9
 
! Отговори
До дано не научите преди 1 месец
Разумният човек не мрази цели народи, а конкретни хора и идеологии. Не мразя нито сърбите, нито турците, но мразя сръбския и турския империализъм, както и радикалния ислям.
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До този, който слага минус на коментара ми "...кажи как ще спрем дори макетата, ако излезем от НАТО (те са в НАТО ако не знаеш)? Предложения?" Чакам предложения, само с минусчета ми показваш, че не знаеш как ще спрем дори Македония, ако излезем от НАТО те ни нападнат подкрепяни от НАТО заради предателството ни към съюза. Кой и как ще ги спре? Ти ли? Минуси всеки може да слага. Разумни решения обаче можеш да чуеш само от разумни хора, а не от сърбомани.
33
4
 
5
 
! Отговори
Дано не научите преди 1 месец
Трагедията на обикновения българин е, че мисли, че турците са му врагове и ще го превземат, а на сърбите вика братя. Не знам дали знаете какво мисли средния србин за вас, но ако научите няма да сте очаровани.
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДС ни плашат с турците от поне половин столетие. Създадоха си и врачки, които "предсказваха", че турците щяло да откъснат парче от българската земя, а пък сърболяците и рашаните (разбира се) щели да ни помогнат.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин няма ли да си връща Естония, или Финландия?
30
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ти защо си мислиш , че като сме в НАТО това ще попречи на Турция..." - Защото от 20 години сме в НАТО и като гледам досега не са тръгнали да ни превземат. Виж излезем ли не се сещам за нито една съседна на нас държава, която да не поиска да отхапе хапка от България. даже ако Русия има сили и тя ще се включи поне Бургас и Варна да ни вземе, преди турците да стигнат до тях. Турците са ясни, кажи как ще спрем дори макетата, ако излезем от НАТО (те са в НАТО ако не знаеш)? Предложения?
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин натискаше и покойния Раиси да нападне Израел! Както и Си, да опита с Тайван! Обича мътната вода!
28
1
 
8
 
! Отговори
абе преди 1 месец
тука пък един отвеян...трябвало да се унищожи русия...кога го сънува тоя прекрасен блян?...ей, всякакви ги има по тия сайтове, пращят от тактики и знания!
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 20 Ти защо си мислиш , че като сме в НАТО това ще попречи на Турция ако реши да вземе 2/3 от територията на България ? Никой нищо няма да им каже и да ги спре, само ще има разни декларации и меморандуми и толкова, но 2/3 няма да ги има вече. Трябват ни силни политици, умеещи да лавират и защитават интересите на страната,а не послушковци Харвард 1, Харвард 2 ..... Нещо между Де Гол и Орбан.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия трябва да се изравни със земята превантивно или след няколко години ще ни замерят с ракети и дронове. НАТО трябва да изостави трогателния си пацифизъм и да започне да пипа твърдо.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според Уикипедия Косово е призната за суверенна държава от 97 от общо 193-те държави-членки на ООН.