“Възраждане” за вендинг машините: Няма да има лекарства с рецепта

Нека да спрем аптечния туризъм до Сърбия и Турция
18 сеп 2024 21:10, Инна Ангелова
16

Фармацевтичният бранш потвърди протестната си готовност, заради намерението да се поставят вендинг машини в населените места без аптеки.

Депутатът от “Възраждане” Петър Петров сподели, че партията внася този законопроект, за да прекрати едно неравностойно поведение, в което се намира населението.

"В доста населени места, дори областни центрове, няма денонощни аптеки. Тук не говорим за такива с рецепта, а за всякакви медикаменти. В 49-ия парламент този законопроект дори беше отхвърлен на първо четене, но сега мина", каза депутатът от "Възраждане" Петър Петров в студиото на "Денят ON AIR".

Той изреди и част от областните градове, които са без денонощен достъп до лекарства - Ямбол, Перник, Ловеч, Монтана, Видин и Силистра.

"Българският народ го заслужава, да не пътува половин или един час до най-близката аптека нощем, а да има такава отворена в близост или автомати за лекарства, които са без рецепта и ще се определят по Националната аптечна карта, и която ще определи в кои населени места, в които няма денонощна аптека, да може да има автомати за лекарства", допълни Петров за Bulgaria ON AIR.

По думите му регионите в България не се развиват еднакво.

"В доста от обезлюдените краища в България хората нямат достъп до базови социални услуги, както и достъпа до лекарства, което е отразено и в Националната аптечна карта. Не създаваме задължения за откриване на автомати с определени параметри. Това ще определи Министерството на здравеопазването. Не го правим предизборно, а за да настигнем държави като Швеция, Нидерландия, Ирландия и Белгия, където се продават лекарства без рецепта и извън аптеките. Нали уж вървим към западните държави?", попита риторично народният представител.

Той увери, че няма да се продават лекарства, които са с рецепта.

Нека да спрем този аптечен туризъм до Сърбия и Турция.

"Забележете, че фармацевтите изказват отрицателни становища само по частта от законопроекта за автоматите за лекарства, но не и по частта за нощните аптеки. Трябва да се замислим това на какво се дължи. Това е чист лобизъм, но има и положителни становища. КНСБ подкрепя закона в неговата цялост, Националното сдружение на общините - също", коментира Петър Петров.
 
От "Възраждане" ще следят за контрола и за това да няма злоупотреби.

А партията отива на избори с идеята да има работещо правителство: "Постоянно има нови политически играчи, не мога кажа сега как и с кого ще преговаряме. От българския избирател зависи кого ще предпочете на изборите".

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Общество
1971 г.: Пак на 13 септември, пак на "Графа", загива пилот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
И какъв е смисъла като няма антибиотици примерно или някакви по-сериозни медикаменти? От десетилетия в болници по света има антибиотици - сканираш си рецептата, плащаш си и пада. Разбирам за обезболяващи и тн, ама ако го правите като хората сложете и някой друг широкоспектърен антибиотик. Аптекарите да мълчат, без това бранша надува цените като за последно.
9
3
 
5
 
! Отговори
Ванга преди 19 часа
Ще дойде ден,когато минаретата на Кремъл ще рухнат със страшна сила върху мумията на рептила Ленин и това сатанинско сборище ,наречено Расийска Федерация да се затрие от лицето на Земята, ведно с Антихриста Путин!
8
4
 
6
 
! Отговори
THE BEST преди 19 часа
Това Възраждане толкова ми падна в очите.... Беше почнало да пада отдавна, но вече стигна дъното.... Да видим има ли още....
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
До до 4 Я по добре дари една заплата на другаря товарищ Копейкин, че много е зле финансово.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
,,другари'' ще викаш на ппдб.
5
3
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 20 часа
страх ли ви е, аптекарчета? в машините се продават аспирин, аналгин, парацетамол, ацетизал, натриев цитрат и др. купувал съм от машина лекарства.
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Другари влезте в положението на таварищ Копейкин. Внесъл е голямо количество вендинг машини и трябва да ги реализира за да има пари за купуване на гласове. Без покупка на гласове ВъзНАГраждане никога няма да влезе в парламента заради дивашкото си русофилство.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Напълно безполезни са тези машини. Където няма аптеки хората пак ще си страдат защото техните лекарства са с рецепти. Липсата на витаминчета, добавки и подобни не са живото застрашаващи и всеки като стигне до аптека може да си ги купи. В градовете има аптеки на всяка крачка, какъв ще е смисъла от машините. В чужбина за проба си купих от такава машина витамини и като ми изсипа една шепа монети съжалих на мига, а в Италия от машина ми взе парите, но не пусна цигари. Не благодаря, пак ще сме прецак
2
3
 
5
 
! Отговори
Искам преди 20 часа
Да си купувам кокаин от вендинг машина
1
0
 
13
 
! Отговори
Дядката преди 20 часа
Толкова населени места без достъп за хората до елементарни медикаменти ,като аспирин ,витамини ,йод ,риванол и т.н

Спонсорирани публикации